Provoacã-ţi Prim-Ministrul la Nediscriminare! semna acum

Provoacã-ţi Prim-Ministrul la Nediscriminare!

O campanie a Policy Center for Roma and Minorities, ActiveWatch Romania şi Agenţia Ȋmpreunã

Acesta este un apel adresat cetãţenilor României  de a solicita o poziţie oficială a Guvernului României prin care să retracteze afirmaţiile de maximã gravitate fãcute la adresa comunităţii rome de către Dl. Victor Ponta, în calitatea sa de prim-ministru al României.

În data de 19.03.2013, în cadrul unui interviu acordat BBC - http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/p015nvvz/Hardtalk_Victor_Ponta_Prime_Minister_of_Romania/, prim-ministrul Victor Ponta

§  a afirmat, reiterat şi accentuat faptul ca “turismul pentru beneficii sociale” este un tip de migrație specific exclusiv comunității rome;

§  a prezentat romii ca fiind în antitezã cu “românii obișnuiți / normali” (en: “common Romanians”) şi a repetat, cu rol de întărire, a acestei diferențe ori de câte ori în interviu sunt invocate critici la adresa comunității românești în ansamblu;

§   a asociat explicit infracționalitatea cu etnicii romi din România,

§   a negat explicit existenţa discriminării împotriva comunitãţii rome în România.

Consideri cã:

§  Un prim-ministru are datoria de a prezenta o situație corect, bazată pe fapte reale, și de a trata în mod echitabil toate grupurile etnice și sociale atunci când formulează politici publice sau declarații despre acestea?

§  Un prim-ministru nu are voie să arunce o vină socială asupra unor întregi categorii de cetățeni și să explice fenomene sociale care țin de situația economică a țării ca fiind specifice unor minorități, fie ele etnice sau de alt tip?

Atunci Provoacã-ţi prim-ministrul la nediscriminare! prin:

-  semnarea acestui apel public

-   trimiterea scrisorii de mai jos la victorponta2.0@gmail.com şi la drp@gov.ro   prin care soliciţi scuze oficiale domnului prim-ministru pentru afirmaţiile sale la adresa comunităţii rome.

Model scrisoare

Titlu: Solicitare scuze oficiale

Stimate Domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

Subsemnatul/Subsemnata .........................................................., cetăţean al statului român, vă solicit retractarea oficială a afirmaţiilor pe care le-aţi făcut la adresa comunităţii rome în cadrul emisiunii HARDtalk de la BBC World News din 19 martie 2013. Poziţia dumneavoastră reflectă şi consolidează prejudecăţile deja existente la adresa romilor din România şi încurajează marginalizarea şi discriminarea cetăţenilor români de etnie romă. Consider că este inacceptabil ca prim-ministrul României să arunce o vină socială asupra unor întregi categorii de cetățeni și să explice fenomene sociale care țin de situația economică a țării ca fiind specifice unor minorități, fie ele etnice sau de alt tip. În calitate de prim ministru, reprezentaţi interesele tututor cetăţenilor indiferent de etnie şi vă rog pe această cale să vă asumaţi această responsabilitate într-un mod echilibrat şi nediscriminatoriu.

Vă mulţumesc,

Un alt „cetăţean român obişnuit”

Semneaza Petitia

Semneaza pe Facebook