Cerem alegeri corecte! semna acum

Vrem reprezentanţi capabili votaţi prin alegeri corecte? Vrem ca interesele noastre să fie reprezentate corect, votul nostru să conteze în mod real si situaţia noastră in Universitate să se imbunătăţească? E timpul să facem ceva!

Lipsa unui regulament validat de către Senatul UBB şi a unei metodologi de organizare a alegerilor a creat contextul unor vicii de procedură pe care le-am semnalat deja la Biroul Electoral Central al Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai prin contestaţiile Nr 3331/ 6.02.2012 şi Nr. 3336/6.02.2012 . Până în momentul de faţă nu am primit niciun răspuns oficial la aceste contestaţii.

În paralel cu stârngerea semnăturilor prin aceasta petiţie, încercăm să atragem atenţia Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prin intermediul unui memoriu. Viciile de procedură menţionate sunt următoarele:

a) Modificarea criteriilor de eligibilitate pe toată perioada de depunere a candidaturilor, acţiuni ce au creat confuzie în rândul studenţilor, descurajând depunerea candidaturilor;

b) Regulamentul, în forma în care s-au desfăşurat alegerile, nu a fost validat de către forurile decizionale ale Universităţii; în acest context, trebuie specificat faptul că, în urma autosesizării Corpului de Control al Ministrului Educaţiei, au fost eliminate criteriile de eligibilitate nedemocratice, impuse iniţial de către Biroul Electoral Central al Studentilor (BECS) al studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”;

c) Regulamentul privind alegerile în structurile şi funcţiile de conducere din Universitatea Babeş-Bolyai ( Nr. 3673 din 9 februarie 2012) a fost aprobat la 7 zile după finalizarea procesului electoral al reprezentanţilor studenţilor (31 ianuarie – 2 februarie 2012);

d) Membrii Biroului Electoral Central al Studentilor (BECS), organismul care a organizat alegerile studenţeşti, au fost desemnaţi de către Consiliul Studenţilor din UBB din cadrul membrilor CSUBB, neasigurându-se imparţialitatea procesului organizatoric;

e) Implicarea forului organizatoric al alegerilor studenţeşti (CSUBB) în cursa electorală prin susţinerea unei liste proprii de candidaţi;

f) Candidaţii susţinuţi de CSUBB au câştigat alegerile, cu toate că, cu o singură excepţie, niciunul dintre aceştia nu a făcut public un plan de candidatură.

g) Aranjarea candidaţilor în buletinele de vot nu a respectat principiul ordinii alfabetice sau al repartizării aleatorii, candidaţii susţinuţi de CSUBB fiind plasaţi pe partea dreaptă a buletinului de vot.

h) BECS a refuzat: 1. publicarea proceselor verbale ale comisiilor electorale din fiecare facultate, 2. numărarea voturilor exprimate în fiecare circumscripţie electorală per facultate separat de celelalte circumscripţii şi extensiuni universitare, numărătoarea desfâşurându-se după ce buletinele au fost puse la comun.

i) Candidaţii susţinuţi de către CSUBB, poziţionaţi pe partea dreaptă a buletinului de vot, au câştigat cu o diferenţă statistică medie de 648 de voturi faţă de candidaţii clasaţi pe a doua poziţie. Se poate constata că toate diferenţele între candidaţii din majoritatea facultăţilor se apropie foarte mult de media calculată.

j) Inexistenţa unor proceduri clare si suficiente de organizare au creat contextul următoarelor evenimente:

- securizarea insuficientă a urnelor: la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială iniţial urna de vot a fost confecţionată din ambajalul unui computer, ulterior ea a fost securizată doar cu bandă adezivă transparentă;

- transportul prin mijloace neconvenţionale nesigure (saci menajeri);

- absenţa urnelor sau a cabinelor de vot în unele secţii;

- formarea ad hoc a unor secţii de votare: linia maghiară a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a format o comisie cu un singur membru de a cărei existenţa secretariatul facultăţii nu avea cunoştiinţă;

- unele buletine de vot prezintă elemente asemănătoare cu o copie xerox aspect ce ne face să credem că nu toate buletinele de vot ce au intrat în procesul de numărare sunt originale: sunt ştampilate cu cerneală neagră, iar voturile sunt dispuse recurent.

- existenţa unor proceduri non-unitare între secţiile de votare: la secţia de votare de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială au lipsit urnele iar votul s-a făcut pe masă în faţa comisiei în timp ce la alte secţii de votare existau cabine de vot.

k) Punerea la comun a tuturor buletinelor de vot pentru Senatul Universităţii, astfel încât să nu poată fi obţinută o evidenţă clară a buletinelor de vot de la fiecare facultate şi din extensii.

l) Neprezentarea în ziua numărării voturilor a proceselor verbale întocmite de către comisiile electorale de la fiecare secţie de votare, astfel încât să se poată verifica dacă numărul de buletine numărate corespunde cu cel al studenţilor înregistraţi de către comisii.

Aceste evenimente au fost semnalate de către diferiţi membrii ai comisiilor electorale din facultăţi şi de către observatori.

Solicităm investigarea acestor posibile vicii legale şi de procedură. În cazul in care sunt descoperite nereguli cerem impunerea unor masuri corective adecvate şi tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de producerea acestora.

Validarea acestor alegeri ar introduce un dublu standard între alegerea reprezentanţilor studenţilor şi alegerea reprezentanţilor cadrelor didactice în Senat, cu toate că în textul Legii Naţionale a Educaţiei şi în textul Regulamentului nu se face nicio distincţie între reprezentanţii studenţilor în Senat şi reprezentanţii cadrelor didactice, procesul electoral fiind acelaşi pentru toţi Senatorii.

În urma investigării neregulilor menţionate mai sus cerem recunoaşterea publică a nulităţii alegerilor pentru reprezentanţii studenţilor în Senatul Universităţii Babeş-Bolyai şi în Consiliile Facultăţilor din perioada 31 ianuarie-2 februarie 2012.

Hai să punem lucrurile in mişcare, semnând această petiţie!

Semneaza Petitia

Semneaza pe Facebook
O

Daca ai deja un continua conectarea, altfel inregistreaza-te si semneaza completand campurile de mai jos:
Emailul si parola vor fi datele contului tau, vei putea astfel sa semnezi si alte petitii odata ce vei fi conectat

Confidenţialităţii în motoarele de căutare? Aveţi posibilitatea să utilizaţi o poreclă:

Atentiune emailul trebuie sa fie valid pentru a putea confirma semnatura ta, altfel va fi anulata

Confirm înregistrarea și sunt de acord cu Utilizarea și limitarea serviciilor

Confirm că am citit Politica de confidențialitate

Sunt de acord cu Prelucrarea datelor cu caracter personal

Cine a semnat aceasta petitie a vizualizat si pe acestea:

Semneaza Petitia