W sprawie zwiększenia częstotliwości na liniach nocnych w Krakowie podpisać teraz

Szanowna Pani
Joanna Niedziałkowska
Dyrektor Zarządu Infrastruktury
Komunalnej i Transportu w Krakowie

Kraków jako miasto o bogatej ofercie kulturalnej oraz stosunkowo dużej aktywności mieszkańców w godzinach nocnych, potrzebuje komunikacji nocnej na wysokim poziomie. Linie nocne używane są w celu dojazdu i powrotu z pracy, z Dworca Głównego, z kin, imprez plenerowych, ze spotkań ze znajomymi i tym podobnych. Spora część z tych wydarzeń odbywa się w ścisłym centrum miasta, gdzie dojazd własnym samochodem jest ograniczony. Ponadto taksówki w godzinach nocnych mają wyższą taryfę co wpływa motywująco na wybór autobusu jako środka transportu.

Niestety obecna oferta komunikacji nocnej przez pięć nocy w tygodniu, tj wg rozkładu powszedniego, jest niewystarczająca. Wynika to z wielu przyczyn. Najważniejszą jest częstotliwość linii wynosząca 60 lub 120 minut. Ponadto wiele rejonów jest pozbawionych komunikacji nocnej. Innym problemem jest nierealny rozkład, który powoduje opóźnienia w wypadku większego tłoku, oraz przyjeżdżanie na węzeł Dworzec Główny autobusów linii 609, 610 kilkanaście minut po odjeździe innych linii. Obecna częstotliwość linii nocnych z punktu widzenia pasażera jest nieatrakcyjna, uciążliwa i wymaga dostosowywania się do rozkładu jady, tj. odbywania podroży znacznie wcześniej, lub też powrót do domu znacznie później przez długie oczekiwanie na możliwość skorzystania z autobusu.

Komunikacja nocna wykonuje niewiele kursów. Każda z linii wykonuje w dzień powszedni maksymalnie po 5-6 kursów w jedną stronę. W związku z tym koszt uruchomienia linii nocnych w porównaniu z całym układem linii jest niewielki, stanowi ok. 1% całości. Obecnie w dzień powszedni linie nocne wykonują pracę za 9690 zł, a weekendy za 13151 zł. Rożnica jednego dnia wynosi 3460 zł. Mnożąc to przez 5 dni * 52 tygodnie wychodzi ok. 900 tys zł.
Ponadto pasażerowie komunikacji nocnej płacą dużo za bilety. Większość stałych pasażerów posiada najdroższe bilety na sieć, w uwagi na to, że w dzień korzystają z linii dziennych. Ponadto spora grupa pasażerów kupuje bilety jednoprzejazdowe, nierzadko u kierowcy. Ponadto odsetek osób korzystających z bezpłatnych przejazdów w nocy, jest stosunkowo niewielki w porównaniu z liniami dziennymi – trudno spotkać osoby starsze. W związku z czym linie nocne przynoszą dobry dochód.

Dodatkowym postulatem za wzmocnieniami jest duże zapełnienie w kursach, nierzadko nawet w dzień powszedni autobusy odjeżdżają pełne z Dworca Głównego.

POSTULATY

W związku z tym postulujemy o wykonanie od dnia 1 lutego 2012, lub jednej z kolejnych sobót wzmocnień w komunikacji nocnej. Najważniejszym postulatem jest wprowadzenie rozkładu obowiązującego obecnie w noce z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę, przez wszystkie dni tygodnia. Pozwoliłoby to na utworzenie - tak jak ma to miejsce weekendy – częstotliwości 30 minut na głównych ciągach. Ponadto proponujemy kilka zmian, aby zwiększyć obszar obowiązywania komunikacji nocnej. Poniżej przedstawiamy szczegółowe propozycje.

1.Linia 601. Utworzenie częstotliwości 30 minut na podstawowej trasie Zajezdnia Nowa Huta- Bronowice Małe, we wszystkie dni tygodnia. Uruchomienie trzech wariantowych kursów do Mydlnik we wszystkie dni tygodnia o północy, 1.00 i 2.00 z Dworca Głównego. Dzień powszedni tabor 12m, weekendy tabor 18m. Zmiana trasy na odcinku Plac centralny- Kombinat, przez ulicę Bulwarową i Orkana, w zamian za linię 609.
2.Linia 604, bez zmian.
3.Linia 605, podniesienie częstotliwości do 60 minut we wszystkie dni tygodnia, dzień powszedni tabor 8,5 metra, weekendy tabor 18 m.
4.Linia 608, częstotliwość bez zmian, dodanie kursu o 23.21 z Placu Centralnego. Zmiana trasy na odcinku Rondo Matecznego- Teatr Bagatela, przez ulicę Kalwaryjską, Krakowską i Straszewskiego, w zamian za przetrasowane 614 i 914. Zmiana trasy w kierunku Placu Centralnego pomiędzy przystankami Piasta Kołodzieja i Kleeberga, w głąb os. Piastów jak linie 153 i 159. Tabor cały tydzień 18m.
5.Linia 609. Przesunięcie odjazdu w kierunku Kampusu UJ/ Skawiny z Dworca Głównego z X.10 na X.30. Umożliwi to utworzenie taktu 30 minutowego z linią 608 w kierunku Ruczaju. Zmiana trasy na odcinku Rondo Czyżyńskie- Darwina przez ulicę Bieńczycką, Kocmyrzowską, Nad Dłubnią, Makuszyńskiego. Z uwagi na 50 minutową przerwę na Kampusie UJ, postulujemy w zamian za planowaną linię 909, wydłużenie linii 609 do Skawiny. Częstotliwość bez zmian. Tabor dzień powszedni 12m, weekendy 18m.
6.Linia 610. Trasa bez zmian. Utworzenie częstotliwości 30 minut we wszystkie dni tygodnia. Tabor dzień powszedni 8,5/ 12m, weekendy 18m.
7.Linia 614. Częstotliwość bez zmian. Wydłużenie kursowania do 5 rano, tj po pięć kursów w każdą stronę. Zmiana trasy zamiast przez ul. Krakowską, przez ul. Starowiślną w celu skrócenia czasu przejazdu. Tabor dzień powszedni 8,5 metra, weekendy 12m.
8.Linia 618. Częstotliwość bez zmian, utworzenie po pięć kursów w każdą stronę w obie strony. Wydłużenie z Cracovii do Salwatora ulicą Kościuszki, powrót Lelewela- Borelowskiego. Tabor 12m, cały tydzień.
9.Linia 902 i 915, bez zmian.
10.Linia 904. Zmiana trasy, zamiast przez ul. Krakowską, przez ul. Starowiślną. Częstotliwość i tabor bez zmian.

Postulowane zmiany spowodują wiele pozytywnych zmian. Częstotliwość 30 minut, pojawi się na trasach do Bronowic, Al. Jana Pawła II do Nowej Huty, na Olszy, w kierunku Krowodrzy, Kurdwanowa, Prokocimia, Ruczaju oraz na Al. Trzech wieszczów

Oferta komunikacji nocnej pojawi się na ul. Starowiślnej, na ul. Bieńczyckiej i Kocmyrzowskiej. Nocne autobusy pojadą też do Salwatora i Skawiny. Dzięki skierowaniu na niektóre brygady taboru 8,5 metra oraz skróceniu tras linii 614, 904 i 609 (odcinek nowohucki), uda się zracjonalizować koszty.

Wnioskujemy o wprowadzenie wyżej wymienionych zmian, szczególnie poprawy częstotliwości. Chcemy, aby powiększony budżet na komunikację miejską i podwyżki cen biletów, zarówno te, które były, jak i te planowane przyczyniły się do znaczącej poprawy jakości komunikacji, również nocnej.

Jan Marek

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy