Ratujmy schronisko dla zwierząt w Siemiatyczach. podpisać teraz

Do:

Burmistrza Miasta Siemiatycze

Rada  Miasta Siemiatycze

ul. Pałacowa 2

W ostatnich latach w Polsce obserwujemy coraz większe zaangażowanie podmiotów samorządowych w przyjazną politykę wobec bezdomnych zwierząt, propagowanie adopcji, oraz dbałość o dobrostan zwierząt bezdomnych. Dotąd, Miasto Siemiatycze, mogło pochwalić się tym, iż mimo ograniczonych możliwości dbałość o bezdomne zwierzęta nie schodziła na dalszy plan. Dzięki udostępnionemu Przytulisku, oraz prężnie działającemu Stowarzyszeniu Miłośników Zwierząt w Siemiatyczach bezdomne zwierzęta otoczone były prawidłową opieką, a także w niedługim czasie przekazywane były do adopcji. Spośród odłowionych w roku 2011, do adopcji przekazanych zostało 84, natomiast w roku 2012  do adopcji przekazano 77, zaś w roku bieżącym już 28 psów Nadmieniamy, iż wszystkie psy zostały wysterylizowane, w dużej mierze dzięki zaangażowaniu Stowarzyszenia „Psiemiatycze”. Dodatkowo zorganizowano 36 akcji edukacyjnych, których celem było szerzenie odpowiedzialnej postawy mieszkańców miasta wobec zwierząt i zapobieganiu bezdomności zwierząt.

Niestety, wskutek przyjęcia Uchwały Rady Miasta Siemiatycze Nr XXXV/169/13 z dnia 27 marca 2013 r. w sprawie przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności na terenie miasta Siemiatycze, i przede wszystkim odnosząc się do pkt. 8, ppkt. a Uchwały, stanowiącego o tym, że: „odłowione bezpańskie psy, będą przekazywane do  Schroniska Dla Bezdomnych Zwierząt Zygmunt Dworakowski, Radysy 13, 12-230 Biała Piska” pragniemy wyrazić swoje zaniepokojenie o los naszych, siemiatyckich  zwierząt bezdomnych. Mamy podstawy, by obawiać się braku kontroli nad ich dalszym losem, oraz niemożnością pomocy im poprzez akcje adopcyjne. Obawiamy się, że również Miasto straci kontrolę nad stanem tych zwierząt.

W związku z tym faktem zwracamy się z prośbą, o zmianę Uchwały w punkcie 8, i zmianę miejsca w którym przetrzymywane będą bezdomne psy odłowione w mieście Siemiatycze. Prosimy również o przywrócenie statusu Punktu Przetrzymywania Bezdomnych Zwierząt w Siemiatyczach, jako Przytuliska dla bezdomnych zwierząt. Stowarzyszenie „Psiemiatycze” dołoży wszelkich starań, by przytulisko mogło funkcjonować prawidłowo, oraz by zwierzęta otoczone były właściwą opieką, a także zobowiązuje się prowadzić szeroko zakrojone akcje adopcyjne. W przypadku, gdyby to było niemożliwe, i koniecznym stał się wybór schroniska, prosimy o konsultację w tym zakresie z Zarządem Stowarzyszenia „Psiemiatycze”. Otwarci jesteśmy na wszelkie rozmowy mające na celu wybór najbardziej optymalnej polityki względem bezdomnych zwierząt, oraz wybór schroniska do którego były by przekazywane.

Jesteśmy głęboko przekonani iż Urząd Miasta Siemiatycze, oraz Rada Miasta Siemiatycze, przychylą się do naszej inicjatywy.  Mamy nadzieję na pozytywne rozpatrzenie naszej prośby i jesteśmy otwarci na spotkanie w sprawie omówienia tego jakże ważnego dla nas problemu, jakim jest los bezdomnych zwierząt.

Do listu dołączamy podpisy osób, które wyraziły swoje poparcie dla powyższej petycji i wyrażają sprzeciw wobec lokowaniu zwierząt w  Schronisku Dla Bezdomnych Zwierząt Zygmunt Dworakowski, Radysy 13, 12-230 Biała Piska.

Stowarzyszenie Miłośników Zwierząt

„PSiemaiatycze” w Siemiatyczach

My niżej podpisani, wyrażamy swoje poparcie dla petycji.

Działając w oparciu o  statutowe cele organizacji, oraz mając na uwadze dobro zwierząt odławianych w obrębie miasta Siemiatycze,  zwracamy się do Rady Miasta Siemiatycze  z wnioskiem o zmianę treści  Uchwały Nr XXXV/169/13 z dnia 27 marca 2013 r. w sprawie przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności na terenie miasta Siemiatycze, w pkt. 8, pkt. a Uchwały, stanowiącym o tym, że: „odłowione bezpańskie psy, będą przekazywane do  Schroniska Dla Bezdomnych Zwierząt Zygmunt Dworakowski, Radysy 13, 12-230 Biała Piska”.

Jako organizacja non-profit, dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić właściwe warunki zwierzętom przebywającym w Przytulisku znajdującym się w Siemiatyczach. Działania te skutkują  wysokim wskaźnikiem adopcji psów tam przebywających, oraz procentują zaangażowaniem się mieszkańców w pomoc mającą na celu wspomaganie adopcji a także poprawy losów zwierząt bezdomnych. Nadmieniamy również że wiele działań mających na celu ograniczenie bezdomności zwierząt w obrębie miasta Siemiatycze, finansowanych było ze środków Stowarzyszenia, i nie obciążało w żaden sposób budżetu miasta. Ponadto, pragniemy zauważyć że nasze działania są przejrzyste, i umożliwiają Miastu kontrolę dalszych losów zwierząt. Zachowanie Uchwały powyżej cytowanej, w brzmieniu jak obecnie, rodzi ryzyko nie wywiązania się w pełni z obowiązków Ustawowych przez Radę Miasta Siemiatycze.

Zdając sobie sprawę, iż Miasto Siemiatycze, uczestniczy w Projekcie „Decydujmy Razem”, ufamy że nasz wniosek nie zostanie zbagatelizowany. Na jego poparcie, zobowiązujemy się w ciągu 5 dni  dostarczyć na ręce Przewodniczącego Rady Miasta, petycję podpisaną przez mieszkańców miasta Siemiatycze, wnoszącą o powyżej sformułowane zmiany w treści Uchwały.

Zwracamy również uwagę, iż wybór schroniska nie był w żadnym razie konsultowany ze Stowarzyszeniem, a projekt uchwały przedstawiony do zaopiniowania nie zawierał wskazań co do  konkretnego schroniska, co może stanowić przesłankę do stwierdzenia uchybień w trybie opracowania programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy