Przeciwko wulgarnemu językowi TVP Poznań podpisać teraz

List nie ma charakteru politycznego. Jest odpowiedzią na łamanie elementarnych zasad etyki dziennikarskiej, w materiale Teleskopu TVP Poznań.

Odpowiedzialność za słowa to jeden z ważniejszych naszych obowiązków. Historia nie pozostawia wątpliwości, że słowa mogą być paliwem nienawiści, które wybucha w realnych stosunkach międzyludzkich w formie agresji fizycznej. Dlatego oburza nas i odrzuca użycie w materiale (Anny Molskiej z dnia 10 sierpnia 2018 roku w Teleskopie TVP Poznań) w poznańskiej telewizji publicznej słów „spedalone" , „pedalskie" – wulgarnych, agresywnych, piętnujących, wykluczających. Są niedopuszczalne także w formie cytatu, gdy są pokazywane w pełni, jako potwierdzenie lansowanych tez. Te prostackie sformułowania obce są kulturze dyskusji kraju, który szanuje wszystkich obywateli, bez względu na ich orientacje seksualną, wyznanie, czy światopogląd.

Smutniejszy jeszcze jest fakt, że wulgaryzmami w swoim materiale posługuje się telewizja publiczna, której obowiązki wobec obywateli i języka polskiego są szczególne.

Z szacunku do naszego zawodu, do Polski o której piszemy i o którą się spieramy, do jakości naszego publicznego języka - wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec wulgarnych, agresywnych i obraźliwych słów, których w materiale TVP Poznań z dnia 10 sierpnia 2018 o tęczowych flagach użyto.

Różnice światopoglądowe, czy polityczne nie usprawiedliwiają agresji, której dopuszcza się TVP Poznań we wskazanym materiale. Nigdy nie odpowiemy Państwu tym samym językiem, ale zawsze będziemy sprzeciwiać się mowie nienawiści, gdy będą jej Państwo używać.

Poza językiem jest jeszcze jedna kwestia – rzetelności przekazu. Nie tylko materiał filmowy, ale i tekst towarzyszący mu na internetowej stronie TVP3 (podpisany przez „redakcję”) pełen jest przekłamań lub nieprawdziwych informacji wymieszanych z (odautorskim?) jednostronnym komentarzem, co jest sprzeczne z podstawowymi zasadami wykonywania zawodu dziennikarza – zwłaszcza w mediach publicznych, które powinny dążyć do możliwie bezstronnego przekazywania treści. Domagamy się zaniechania tego typu praktyk oraz zwracamy uwagę, że nazwiska autorów tych działań zostaną odpowiednio zapamiętane przez wiele lat.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy