Przeciwko kupowaniu i noszeniu naturalnych futer podpisać teraz

Przy produkcji ubrań najczęściej wykorzystuje się futra następujących zwierząt:

bóbr

gronostaj

lis

norka

fretka

tchórzofretka

nutria

wydra

królik

soból

foka."

Zwierzęta są wykorzystywane w wielu celach: na żywność, dla sportu czy badań, przemysłu, ale zawsze rodzi się pytanie - czy korzyści płynące z poszczególnych form ich wykorzystywania są rzeczywiście warte cierpień, jakie powodują. Jakkolwiek by nie było, każdy praktycznie przyznaje, że wykorzystywanie zwierząt dla ich futer jest całkowicie niepotrzebne.

LUKSUS I AGONIA

Obecnie futro jest tylko i wyłącznie produktem luksusowym. Argument, jakoby futro było jedynym materiałem skutecznie chroniącym przed zimnem jest nonsensem: futro jest produktem, na który istnieje wiele rozwiązań alternatywnych. Na przykład nawet wielu Eskimosów woli obecnie materiały inne niż futro.

50 milionów zwierząt futerkowych rocznie umiera w sidłach; kolejne 50 milionów przeżywa krótkie i tragiczne życie na fermach.

Odkąd warunki powstawania naturalnego futra dotarły do publicznej wiadomości, coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie takiej odzieży ze swych szaf i sklepów.

ZASADZKI NA ZWIERZĘTA

Dzikie zwierzęta łapie się głównie za pomocą potrzasków. Przewyższają one swymi zaletami strzelby. Mogą być rozstawiane wszędzie, gdzie wędruje zwierzyna, poza tym nie niszczą cennego futra (jak to robią kule). Do łapania większej zwierzyny stosuje się potrzaski łapiące zwierzę za kończyny. Sidła stosuje się do łapania mniejszych zwierząt.

Kiedy zwierzę nadeptuje na zastawioną pułapkę, dwa żelazne kleszcze natychmiast zaciskają się na kończynie. Jednocześnie ranią ją dotkliwie wywołując ogromny ból. Potrzask jest tak skonstruowany, aby uścisk ani na chwilę nie rozluźnił się, by nie dać zwierzęciu najmniejszej szansy ucieczki.

W strachu i panice zwierzę próbuje się jednak uwolnić. Często zdarza się, że zwierzę tak ciągnie, tak skręca się wokół kleszczy, że odrywa sobie nogę niewzruszenie tkwiącą w potrzasku i straszliwie poranione, bez części zębów, które straciło próbując przegryźć twardy metal, rozpaczliwie ucieka na trzech kończynach.

W USA 90% łapanych zwierząt to ofiary takich sideł, w Kanadzie ok. 43%. Potrzaski te używane są do łapania praktycznie wszystkich gatunków zwierząt. Metodę tę uważa się za szczególnie okrutną. Dlatego też zakazana jest ona w ponad 60-ciu krajach, w tym także i w Polsce.

Innym rodzajem zasadzki jest potrzask zaprojektowany w taki sposób, aby dzięki jednej lub dwu sprężynom zaciskał się na szyi wpadającego weń zwierzęcia. W rzeczywistości zwierzęta rzadko kiedy wpadają w sidła tak jak to "powinny" robić i dlatego ich agonia trwa wówczas o wiele dłużej. Sidła te zastawia się na zwierzęta wodne, jak wydry, bobry, norki, piżmaki i w tym przypadku zastawia się je pod wodą. Śmierć zwierzęcia jest spowodowana utonięciem.

ZWIERZĘTA-ODPADKI

Każdego roku miliony zwierząt łapie się, zabija i poważnie rani "przypadkowo". Psy, koty, owce czy ptaki bardzo często padają ofiarami potrzasków. Ptaki są przeważnie tak silnie ranione, że ich szansa przetrwania jest bardzo nikła. "Przypadkowe" gatunki traktowane są jak śmieci i wyrzucane. Potrzaski nie przebierają w ofiarach, więc uśmiercają także gatunki zagrożone wyginięciem. Liczba tych "niepożądanych" zdobyczy jest niesamowicie wysoka: na każdą odpowiednią ofiarę przypada od 1 do 4 niepożądanych zdobyczy. Proszę więc wyobrazić sobie kuśnierza, który do uszycia futra potrzebuje np. 40 szopów. Oprócz tych właściwych zwierząt kolejne 40 do 160 innych pozostaje również zabitych. Krótko mówiąc - sidła to zabijanie i wyrzucanie na śmietnik tysięcy zwierząt.

Więcej na: http://zapytaj.com.pl/stopfutrom

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy