Protest przeciw wyborom miss SGGW podpisać teraz

Niżej podpisane organizacje oraz osoby pragną wyrazić oburzenie charakterem Wyborów Miss Polonia SGGW. Po zapoznaniu się z oficjalnymi materiałami organizatora opublikowanymi na stroniehttp://miss.sggw.pl oraz http://www.tvpw.pl/videos/616/Miss_SGGW, stwierdzamy, że impreza ta ma wyraźnie seksistowski charakter. Świadczą o tym m.in. następujące fakty:

1. Kandydatki na zdjęciach i pokazach prezentowane są w jednoznacznie seksualnych pozycjach i kontekstach (w pościeli, ubrane w wyzywającą bieliznę itd.)

2. Jedynym kryterium wyboru miss jest uroda („wzrost, figura, włosy...”) – regulamin nie przewiduje premiowania charakteru kandydatek, ich inteligencji, zainteresowań czy talentów, co jest przyjęte nawet w międzynarodowych konkursach urody

3. W materiałach promocyjnych uczestniczki z premedytacją prezentowane są jedynie jako obiekty seksualne – jednostki pasywne i o nikłej inteligencji

4. Odbywają się wyłącznie wybory miss, podczas gdy nie ma podobnej imprezy polegającej na ocenie urody mężczyzn

5. Konkurs powiela szkodliwe, szowinistyczne schematy, które upokarzają kobiety – regulamin wymaga, aby kandydatki stawiły się na castingu w butach na obcasach, w choreografii studentki tańczą w bieliźnie wokół ubranego mężczyzny, komentujący imprezę chłopak sugeruje, że warto było przyjść na wybory, gdyż miał okazję odbyć stosunek z jedną z dziewczyn (film z wyborów w 2012 r.) itd.

Wyrażamy ubolewanie, że państwowa uczelnia organizuje imprezę opartą na równie prymitywnych popędach oraz na upokorzeniu uczestniczek.

Wzywamy władze SGGW do zmiany charakteru imprezy, lub wycofania się z jej organizowania.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy