Podwyższenie ustawowych progów dochodowych, uprawniających do otrzymywania świadczeń rodzinnych podpisać teraz

Szanowny Panie Premierze

W imieniu moich podopiecznych apeluję do Pana o podjęcie działań mających na celu podwyższenie ustawowych progów dochodowych, uprawniających do otrzymywania świadczeń rodzinnych.

W chwili obecnej zasiłek rodzinny przysługuje tym rodzinom, których dochód w przeliczeniu na jednego jej członka nie przekracza 504 zł. Próg ten obowiązuje także osoby uczące się i wzrasta do kwoty 583 zł, w przypadku gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne. Kryterium to nie było zmieniane od wejścia w życie ustawy o świadczeniach rodzinnych w 2004 r.

Pod opieką naszej fundacji znajduje się rodzina z Nowego Tomyśla, która w tym roku utraciła prawo do zasiłku, ponieważ przekroczyła przepisowy dochód na osobę w gospodarstwie domowym o 50 zł. W rodzinie tej trójka dzieci cierpi na rdzeniowy zanik mięśni. Koszty rehabilitacji i leczenia znacznie przewyższają możliwości finansowe rodziców (wymagana kwota to aż ok. 1500 zł na jedno dziecko). Pracę zarobkową mogła podjąć tylko mama, ponieważ ojciec dzieci musi sprawować nam nimi całodzienną opiekę (dwójka porusza się na wózkach inwalidzkich). Pomimo naszych interwencji w opiece społecznej nie udało się przywrócić im zasiłku, jako że przyznawany jest on na podstawie obowiązującej ustawy.

Bardzo proszę o poważne potraktowanie tej sprawy, ponieważ sytuacja rodzin z dziećmi niepełnosprawnymi w Polsce jest często skrajnie dramatyczna. Nierzadko niepełnosprawne dzieci pozbawione są należytej rehabilitacji, gdyż ich rodzin po prostu na nią nie stać, a tego rodzaju traktowanie ich przez opiekę społeczną jest w naszym mniemaniu nieludzkie.

Agata Czajka
Fundacja Niesiemy Nadzieję

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy