Petycja w sprawie refundowania przez Warmińsko-Mazurski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w Olsztynie operacji rekonstrukcyjnych wykonywanych przez chirurga plastyka. podpisać teraz

Ryzyko zachorowania na raka piersi stale wzrasta. W województwie warmińsko-mazurskim zapada na tę chorobę około 500 kobiet rocznie. Podstawową metodą jej leczenia pozostaje amputacja piersi. Ten zabieg ratujący życie jest – nie da się ukryć - bardzo okaleczający zarówno fizycznie, jak i psychicznie.

Utrata lub znaczna deformacja piersi w wyniku leczenia nowotworu złośliwego, dotyka kobietę na dwóch płaszczyznach. Oprócz lęku o swój dalszy los, wyniki leczenia, ma ona także nie pozbawione racji obawy, jak zmieni się jej życie po utracie jednego z najbardziej znamiennych symboli kobiecości. Kobiety po zabiegu amputacji piersi często rezygnują z uprawiania sportów, odsuwają się od życia towarzyskiego, czują się gorsze i popadają w depresję. Zdarza się, że opuszczają je partnerzy. Jednak tak nie musi być. Panie po amputacji piersi w wyniku mastektomii, mogą poddać się zabiegowi ich plastycznej rekonstrukcji, który ma na celu odtworzenie budowy kobiecej klatki piersiowej. W wyniku zabiegu piersi uzyskują naturalny wygląd, pacjentka odzyskuje swoją kobiecość, zdecydowanie polepsza się jej komfort psychiczny. Dlatego też rekonstrukcje piersi powinny być naturalnym etapem leczenia choroby nowotworowej.

Powyższe przesłanki skłoniły dyrekcję Szpitala MSWiA z Warmińsko-Mazurskim Centrum Onkologii do nawiązania stałej współpracy z dr. med. Felixem Lewko – specjalistą chirurgii plastycznej i estetycznej, uznając że opieka medyczna lekarza posiadającego 26-letnie doświadczenie zdobyte w klinikach niemieckich (Bochum, Düsseldorf, Bremen), to gwarancja dostępu do nowoczesnych i skutecznych metod leczenia. Wysoki poziom sprawności zawodowej dr. F. Lewki, jego wiedza, umiejętności i osobowość są gwarancją profesjonalnej realizacji świadczeń z zakresu chirurgii plastycznej.

Niestety, Warmińsko-Mazurski Oddział NFZ nie jest zainteresowany zakontraktowaniem tego rodzaju usług w jedynym na Warmii i Mazurach pełnoprofilowym ośrodku onkologicznym, przygotowanym do profilaktyki, diagnostyki i leczenia chorób nowotworowych. Rozmowy prowadzone od września 2008 r. nie przyniosły efektów. Zdaniem NFZ rekonstrukcje piersi mogą być wykonane przez chirurga, ale nie chirurga plastyka, bądź w ośrodku poza województwem warmińsko-mazurskim. Dlaczego NFZ uniemożliwia pacjentkom oczekującym na rekonstrukcje piersi faktyczny wybór lekarza operującego?

Warto dodać, że obecność w Olsztynie chirurga plastycznego wykorzystuje też inna grupa pacjentów. To osoby niezadowolone ze swojego wyglądu, pragnie zmienić nieakceptowany przez siebie kształt nosa czy wielkość piersi. Operacje plastyczne, które mają na celu poprawę urody są odpłatne. Jednak zabiegi chirurgii plastycznej, usuwające defekty powstałe w wyniku wypadków, urazów (np. blizny, rany) czy też wad wrodzonych (np. rozszczepy podniebienia, wargi) powinny być refundowane przez NFZ.

W związku z tym zdecydowaliśmy się wystosować petycję, w której chcemy prosić Dyrekcję Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia w Olsztynie, o refundowanie operacji rekonstrukcyjnych wykonywanych przez chirurga plastyka.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy