Petycja w sprawie przebudowy ulicy Mogilskiej podpisać teraz

W związku z rozbudową sieci Krakowskiego Szybkiego Tramwaju, w bieżącym roku rozpocząć ma się przebudowa całego ciągu komunikacyjnego od Ronda Mogilskiego aż do Placu Centralnego. Według doniesień lokalnej prasy, firma Strabag, która wygrała przetarg na stworzenie projektu przebudowy oraz roboty budowlane, czeka obecnie na listę założeń, które przebudowana ulica Mogilska będzie musiała spełnić. W związku z powyższym, Stowarzyszenie Przestrzeń-Ludzie-Miasto, w imieniu mieszkańców Krakowa, pragnie złożyć propozycje założeń do w/w projektu.

Obecna szerokość ulicy (w zależności od konkretnego miejsca) to około 31,5m. Domagamy się, by przestrzeń tę podzielić sprawiedliwie i zgodnie z zasadami zrównoważonego transportu; tak, by wystarczyło miejsca dla:

- użytkowników komunikacji zbiorowej (centralnie położony pas tramwajowy o szerokości 7,5 m), zgodnie z rozporządzeniem ministra transportu i gospodarki morskiej z dnia 2. marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz.U.1999.43.430)

- kierowców (dwa pasy ruchu o szerokości około 3 metry każdy plus dwa pasy do parkowania o szerokości 2,5 m każdy), zgodnie z rozporządzeniem ministra transportu i gospodarki morskiej z dnia 2. marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz.U.1999.43.430) oraz rozporządzeniem ministra infrastruktury z dnia 12. kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U.02.75.690).

- rowerzystów (dwukierunkowa droga rowerowa o szerokości 2,5 m, umiejscowiona po północnej stronie ulicy), zgodnie z rozporządzeniem ministra transportu i gospodarki morskiej z dnia 2. marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz.U.1999.43.430).

- pieszych (chodniki o szerokości około 4,5 m oraz 5,5 m)

W ten sposób, przy zachowaniu racjonalnych proporcji użytkowania przestrzeni pomiędzy jej użytkownikami, otrzymamy jednocześnie przyjazną, bezpieczną, zieloną ulicę, przy której pojawią się spacerujący ludzie, rozkwitną usługi (sklepy, kafejki), zwiększy się ilość miejsc parkingowych i stworzy wygodna przestrzeń dla rowerzystów.

Według pierwszych założeń do nowego Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego miasta Krakowa, ulica Mogilska ma stać się reprezentacyjną aleją miejską, z eleganckimi budynkami. Projekt Alei Mogilskiej współgra zatem również z projektem najważniejszego dokumentu planistycznego dla miasta.

Z poważaniem,

Członkowie Stowarzyszenia Przestrzeń-Ludzie-Miasto

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy