Petycja w sprawie odremontowania Placu 72 Pułku Piechoty w Radomiu wraz z Mauzoleum płk. D. Czachowskiego na 150 rocznicę wybuchu Powstania Styczniowego. podpisać teraz

Radom, 25.1.2011

Pan Prezydent Miasta Radomia
Andrzej Kosztowniak

Z racji przypadającej na 22 stycznia 2013 roku 150 rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego, zwracamy się z petycją dotyczącą odnowienia Placu 72 Pułku Piechoty wraz z Mauzoleum płk. Dionizego Czachowskiego znajdującego się w zabytkowym Śródmieściu Radomia.

Pomnik powstały w 1938r. pierwotnie przed kościołem oo. Bernardynów z inicjatywy ks. Jana Wiśniewskiego został w czasach okupacji z nakazu niemieckiego zburzony i tylko dzięki patriotycznej postawie ówczesnych mieszkańców Radomia ukryty i odbudowany w dzisiejszym miejscu. Renowacja pomnika byłaby doskonałym hołdem złożonym nie tylko Powstańcom, ale także ludności Radomia zaangażowanych w utrzymanie pamięci o miejscach i czasach dla nas ważnych.

Restauracja Placu, wraz z trwającym remontem otaczających go ulic, byłaby kontynuacją zmian zachodzących w Śródmieściu Radomia, zmian, mających także na celu zachowanie ciekawej historii naszego miasta i licznych zabytków do tej pory zapomnianych.

Liczymy na wsparcie z Pańskiej strony.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy