Petycja o zmianę pytania dotyczącego JOW w referendum mającym odbyć się 6 września 2015 r. podpisać teraz

W referendum mającym odbyć się 6 września 2015 r. Zostanie zadane pytanie "Czy popierasz wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu?" z możliwą odpowiedzią "TAK" lub "NIE", gdy tymczasem to pytanie powinno zostać sformułowane w sposób dający możliwość wyboru innych systemów głosowania.

Celem kampanii jest uniknięcie wprowadzenia potencjalnie niekorzystnego, bądź nie przynoszącego dodatkowych korzyści systemu JOW (w tzw. "wariancie brytyjskim"), zaoferowanie obywatelom rzeczywistego wyboru sposobu głosowania oraz pośrednio dokształcenie obywateli w kwestiach nowoczesnych systemów wyborczych.

Postulujmy zatem o zmianę pytania: "Czy popierasz wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu?" z możliwą odpowiedzią "TAK" lub "NIE" na pytanie: "Jaki system wyborczy powinien być stosowany w wyborach do Sejmu?" z możliwymi odpowiedziami:
- większościowy z listami partyjnymi (obecnie stosowany system w wyborach do Sejmu)
- JOW FPTP - jednomandatowe okręgi wyborcze tzw. "brytyjskie" (obecnie stosowany system w wyborach do Senatu)
- JOW AV - jednomandatowe okręgi wyborcze tzw. "australijskie" (z możliwościa wskazania drugiego w kolejności kandydata)
- STV - pojedyńczy głos przechodni/preferencyjna - ordynacja wyborcza stosowany w Australii w wyborach do Senatu (kandydaci uszeregowani w kolejności wg. preferencji wyborcy)

Dodatkowym postulatem jest przeprowadzenie kampani medialnej pokazującej wady i zalety poszczególnych systemów np. w sposób zaprezentowany w poniższych filmach:

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy