Petycja o wymierzenie kary bezwzglednej mężczyźnie, który zagłodził swojego psa podpisać teraz

Petycja o wymierzenie Karolowi U. najsurowszej kary

W imieniu społeczeństwa chcemy przekonać opolski sąd do wymierzenia 29-letniemu Karolowi U. najsurowszej kary za zagłodzenie swojego psa, czyli dwóch lat więzienia bez zawieszenia.

Na początku lutego opolscy policjanci przeszukując mieszkanie 29-letniego opolanina Karola U. oprócz amfetaminy znaleźli również ciało zagłodzonego amstaff’a. Szczątki leżały w kuchni. Pies przywiązany był do kaloryfera na smyczy tak krótkiej, że nie mógł nawet sięgnąć do stojącej obok miski. W mieszkaniu nie było żadnej karmy dla niego, za to czuć było specyficzny fetor gnijącego zwierzęcia a właściciel psa, Karol U., by ukryć nieprzyjemny zapach uszczelnił ręcznikami drzwi od kuchni.

Policja postawiła właścicielowi zarzut znęcania się nad zwierzęciem ze szczególnym okrucieństwem a Karol U. przyznał się do zagłodzenia psa.

W związku z tym, jako opolski oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, zdecydowaliśmy się śledzić tę sprawę, a gdy Karol U. stanie przed sądem, występować w procesie w roli oskarżycieli posiłkowych, by bronić pamięci o zagłodzonym psie i stać na straży sprawiedliwości. Uważamy, że nie ma żadnego wytłumaczenia dla okrucieństwa, którego dopuścił się Karol U. dlatego będziemy domagali się wymierzenia mu najsurowszej kary. Chcemy również przekonać sąd, że społeczeństwo nie jest obojętne i tak okrutny czyn zbulwersował wielu ludzi. Dlatego prosimy, by każdy miłośnik zwierząt podpisał naszą petycję o wymierzenie Karolowi U. kary bezwzględnej w wymiarze dwóch lat.

Ustawa z 21 sierpnia 1997 o ochronie zwierząt (Dz. U. 1997 Nr 111 poz. 724) w art. 35 ust. 2 stanowi, że za zabicie zwierzęcia ze szczególnym okrucieństwem grozi kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2. Natomiast art. 4 pkt 12 stanowi,
że przez szczególne okrucieństwo zabijającego zwierzę rozumie się:
"(...)przedsiębranie przez sprawcę działań charakteryzujących się drastycznością form
i metod zadawania śmierci, a zwłaszcza zadawanie śmierci w sposób wyszukany lub powolny, obliczony z premedytacją na zwiększenie rozmiaru cierpień i czasu ich trwania".

Cierpienie zwierzęcia trwało wiele tygodni, dlatego jego właściciel zasługuje na najsurowszą karę. Żaden wrażliwy człowiek nie powinien być obojętny wobec tej sprawy, dlatego raz jeszcze apelujemy o podpisanie naszej petycji.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy