PETYCJA DO WŁADZ RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ o zmianę Art. 158. § 3 k.k. - POBICIE ZE SKUTKIEM ŚMIERTELNYM karać jak ZABÓJSTWO! podpisać teraz

Artykuł 158 Kodeksu Karnego:

§ 1.
Kto bierze udział w bójce lub pobiciu, w którym naraża się człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo nastąpienie skutku określonego w art. 156 § 1 lub w art. 157 § 1, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2.
Jeżeli następstwem bójki lub pobicia jest ciężki uszczerbek na zdrowiu człowieka, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 3.
Jeżeli następstwem bójki lub pobicia jest śmierć człowieka, sprawcapodlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

PETYCJA DO NAJWYŻSZYCH ORGANÓW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ!

NIECH POLSKIE PRAWO STANOWI, ŻE POBICIE ZE SKUTKIEM ŚMIERTELNYM BĘDZIE JEDNOZNACZNE Z ZABÓJSTWEM!

Jakby nie patrzeć, to jest to to samo. Niech dotyczy to oczywiście tylko prowokatorów i sprawców tejże bójki. Osoba która się ewidentnie broniła, powinna być osądzona sprawiedliwie, a nie jak BANDYTA.

Niestety mentalność Polaków jest taka, że pobicia i rabunki (często ze skutkiem śmiertelnym) w naszym kraju są na porządku dziennym (i nocnym). Czy to się kiedykolwiek zmieni? Czy politycy kiedyś wreszcie przestaną żreć się o władzę i pieniądze, a sprawią, aby w naszym kraju choć trochę żyło się bezpieczniej? Można o to zadbać chociażby od drobnej zmiany tego artykułu. Może kiedyś ktoś pomyśli i powstrzyma się od wszczynania bójki.

Co z tego, że za to pójdzie siedzieć, jeśli znajomych/rodziny to nie przywróci. Ale to jest zawsze coś.

NIE BĄDŹ OBOJĘTNY! PODPISZ SIĘ! I Ty kiedyś możesz stracić kogoś przez frajerów rządnych wrażeń lub pieniędzy!

Roześlij skrócony odsyłacz do znajomych: tinyurl.com/PetycjaDoRzadu

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy