PETYCJA DO MINISTER ZDROWIA O REFUNDACJĘ WKŁUĆ DO POMP INSULINOWYCH DLA WSZYSTKICH OSÓB CHORYCH NA CUKRZYCĘ podpisać teraz

W imieniu osób chorych na cukrzycę wyrażam zaniepokojenie dyskryminującymi część z Nas, zapisami zawartymi w § 1 Rozporządzenia Minister Zdrowia, z dnia 24 stycznia 2011 r., dotyczącymi refundacji wkłuć (strzykawek i igieł w formie welfronów) do osobistych pomp insulinowych dla m.in. osób chorych na cukrzycę typu 1 w wieku do 26 roku życia.

W 1 paragrafie w/w rozporządzenia, został dokonany podział na osoby chore do 26 roku życia i starsze. Jest to dla nas podział niezrozumiały i wpływający na mocne odczucie dyskryminacji przez osoby chore powyżej 26 roku życia. W związku w powyższym napisany został list do Pani Minister Zdrowia, który opublikowany jest na stronie akcji www.wypompowani.pl (tam zamieszczony jest pełny tekst listu wraz z wykazem praw konstytucyjnych, które według nas zostały w tym rozporządzeniu złamane).

Zbieramy podpisy pod tym listem, aby ukazać Pani Minister Zdrowia, iż na taki podział i dyskryminację, SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE NIE ZGADZA SIĘ.

Domagamy się przestrzegania prawa do równego traktowania przez władze publiczne, wszystkich osób chorych na cukrzycę oraz równego dostępu do ochrony zdrowia i takiego samego dla wszystkich dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej.

Walczymy więc, o to BY CHORZY NA CUKRZYCĘ, BEZ WZGLĘDU NA WIEK MIELI RÓWNY / BEZPŁATNY DOSTĘP DO WKŁUĆ (do leczenia osobistymi pompami insulinowymi), czyli mieli refundowane zestawy infuzyjne (wkłucia) co najmniej 10 sztuk miesięcznie.

PODPISZ SIĘ I POPRZYJ NASZE DZIAŁANIA!

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy