Obudź Warszawę: petycja dla ożywienia miasta podpisać teraz

Warszawa to miasto, które aspiruje do tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Dzisiaj jednak trudno to zauważyć - po godzinie 22:00 właściciele lokali są zmuszani do zamykania ogródków, a wszystkie uliczne imprezy muszą przenosić się do środka. Nie można też organizować koncertów ani innych kulturalnych akcji, które angażują otwartą, miejską przestrzeń. Mimo, że nie jest to przepis prawa, ale archaiczny obyczaj, to jednak bezwzględnie egzekwowany przez Policję.

Co więcej, procedury dotyczące koncesji na sprzedaż alkoholu przyznają ostateczny głos w tej sprawie wspólnotom mieszkaniowym. Wystarczy jeden mały sprzeciw z ich strony, by zablokować działalność lokalu. Ogromnym utrudnieniem dla przedsiębiorców jest także batalia biurokratyczna poprzedzająca otwieranie nowych miejsc. Empire State Building zbudowano w 1930 roku w ciągu trzynastu miesięcy, a stołeczny klub "Huśtawka" uzyskiwał same tylko pozwolenia przez dwa lata.

Poprzez taką politykę życie w śródmieściu zamiera, a dystans między Warszawą a innymi polskimi miastami rośnie.

W Gdańsku, poprzez ulgi odliczane od czynszu, zachęca się przedsiębiorców do całodobowego prowadzenia lokali. Wiceprezydent Maciej Lisicki mówi jasno: "Centrum ma tętnić życiem. Jesteśmy miastem liberalnym gospodarczo, więc o godzinach otwarcia decydują właściciele". Mieszkańcy, którym przeszkadza głośne centrum mogą sprzedać mieszkania i przeprowadzić się na obrzeża, lub zaakceptować to, że w samym sercu nowoczesnego miasta dzieje się więcej, niż na jego obrzeżach.

W Katowicach jest podobnie. "Znieśliśmy obostrzenia co do czasu otwarcia lokali i ogródków. To przyniosło spodziewany efekt. Deptak stał się popularnym i reprezentatywnym miejscem." - powiedział na łamach gazety.pl Maciej Biskupski, asystent prezydenta Katowic. Tak może być także w stolicy.

Reprezentując branżę restauratorów, muzyków i animatorów kultury proponujemy trzy zmiany, które pozwolą wrócić Warszawie do swojej przedwojennej tradycji miasta tętniącego życiem.

Ja niżej podpisany/ podpisana proszę panią prezydent miasta stołecznego Warszawy, aby wprowadziła sprzyjającą rozkwitowi kultury i życia nocnego politykę poprzez:

1. Zerwanie z komunistyczną tradycją ciszy nocnej poprzez utworzenie stref publicznych, w których przez całą noc będą mogły funkcjonować ogródki kawiarniane i piwne.

2. Odebranie wspólnotom mieszkaniowym prawa do decyzji o przyznawaniu koncesji alkoholowych.

3. Ograniczenie biurokratycznych uciążliwości dla osób prowadzących i otwierających lokale gastronomiczne i muzyczne w Warszawie.

Podpisz tę petycję i tchnij nowego ducha w centrum miasta. Dzięki Twojemu podpisowi śródmieście może być pełne ruchu, pozytywnej energii i muzyki, stając się tym samym poważnym kandydatem do tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2016.

dołącz do nas: http://www.facebook.com/obudzwarszawe

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy