O WPISANIE BIAŁEGO BUDYNKU PRZY UL. TWARDEJ 6 DO REJESTRU ZABYTKÓW podpisać teraz

Tzw. „Białemu Budynkowi” który znajduje się obok synagogi Nożyków grozi rozebranie!

Jest to budynek, który jako jeden z nielicznych w okolicy placu Grzybowskiego przetrwał dwie wojny światowe i od prawie półtora wieku służy społeczności żydowskiej w Warszawie.

Jego unicestwieniu może zapobiec tylko wpisanie do rejestru zabytków. Niniejszą petycją chcemy pokazać, jak wielu ludziom zależy, żeby tak się stało!

POPIERAMY WPIS BIAŁEGO BUDYNKU DO REJESTRU ZABYTKÓW!

Oto trochę o historii „Białego Budynku”:

Początki „Białego Budynku” sięgają aż do II poł. XVIII w., kiedy zbudowano jego piwnice oraz parter (pierwsza wzmianka o jego istnieniu pochodzi z taryfy z 1784 r.). Na przełomie XVIII i XIX w. Zelman Nożyk kupił działkę i po raz kolejny rozbudował „Biały Budynek”, oprócz tego ufundował synagogę Nożyków. Od tego czasu budynek nieprzerwanie służy społeczności żydowskiej w Warszawie. Mieściły się tutaj liczne instytucje i stowarzyszenia, np. ambulatorium lekarskie gminy żydowskiej. Część pomieszczeń była zamieszkana, część była wykorzystywana również do celów edukacyjnych.

Po wojnie w „Białym Budynku” mieścił się punkt rejestracji Żydów ocalałych z Holokaustu. Nieco później budynek został wyznaczony jako siedziba Komitetu Organizacyjnego Żydowskich Kongregacji Wyznaniowych w Polsce, a dziś znajduje się tutaj Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP. Poza tym znajdowała się tutaj koszerna stołówka oraz noclegownia dla uchodźców oraz siedziba spółdzielni ORT.

Po zamknięciu synagogi w 1968 r. budynek służył jako miejsce modlitw. Podczas remontu w latach 90., na poddaszu budynku pod podłogą znaleziono zbiór dokumentów rodziny Melchiorów, którzy przed wojną mieszkali w tym miejscu. Obecnie mieści się tutaj koszerna stołówka, różne organizacje żydowskie i m.in. redakcja czasopisma „Midrasz”.
Zarząd gminy żydowskiej w Warszawie ma plany, aby go zburzyć i na jego miejscu postawić 180 metrowy wieżowiec. Gdy zburzy się „Biały Budynek” oraz zbuduje nowy wieżowiec, oddalona o kilka metrów synagoga Nożyków, położona na miejscu dawnych stawów – czyli leżąca na terenie podmokłym – ulegnie uszkodzeniu z powodu niestabilności gruntu.

Apelujemy za wpisaniem Białego Budynku do rejestru zabytków, zachowaniem tego ważnego budynku, świadka ważnych wydarzeń żydowskiego życia w Warszawie!

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy