NIE MANDATOM ZA UTRZYMANIE ZWIERZĄT PRZY ŻYCIU podpisać teraz

Poniżej zamieszczam treść petycji Partii Przyjaciół Zwierząt. Jest ona adresowana do Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Poznaniu. Nie jestem przekonany, aby coś w tej materii pozytywnego dla zwierząt spowodował. Były rozmowy i nic. Jeżeli już pisać to do p. Krzysztofa Jażdżewskiego, Z-cy Głównego Lekarza Weterynarii e-mail: krzysztof.jazdzewski@wetgiw.gov.pl oraz do wiadomości redakcji mediów (z racji manipulowania faktami przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Poznaniu, dalej podaję wczorajszy przykład), aby podległe służby bardziej były przyjazne zwierzętom. Nikt nie mówi, że nie należy spełniać przepisów sanitarno-weterynaryjnych, jednakże nadzór tego samego Inspektoratu nad ustawą o ochronie zwierząt zmusza również do innych, bardziej społecznych i humanitarnych działań. Widzenia potrzeb zwierząt, w tym życia. Spojrzenia dlaczego schroniska są zapełnione i dlaczego doszło do sytuacji takiej jak chociaż w Swarzędzu, które przecież nie namnażało psów (przeprowadzało kastracje), ale zbierało z gmin Powiatu Poznańskiego, gdzie nie ma dla terenu ani jednego innego schroniska, w tym gminnego. Gminy z ustawy mają obowiązek dbania z bezdomnością zwierząt przy nadzorze Inspekcji Weterynaryjnej. Obecny Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu spowodował odebranie statusu temu jedynemu schroniskowi, a teraz szantażuje mandatami, jeśli TOZ nie ZLIKWIDUJE PSÓW. Namnażalnią niechcianej populacji jest targowisko mieszczące się na granicy miasta Poznania > SIELANKA. Nawet z zagranicy pseudo hodowcy (byłem w kilku widziałem - psy trzymane w klatkach na króliki, jedne nad drugimi, sikające na siebie, trzymane duże z małymi w ciemnym garażu lub ciemnych spiżarniach. Karmione surowymi jelitami i suchymi kośćmi. Poniższa, wczorajsza wypowiedź p. Ireneusza Sobiaka, powiatowego lekarza weterynarii w Poznaniu dla Radia Merkury http://www.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/nie-ma-schroniska-problem-pozostal.html , jeśli jest pełna, znowu stanowi celowe przekłamanie, co audycja to jakieś kombinacje faktami. Jak w każdymi schronisku są problemy, jednak te o których mówi, jeżeli, powtarzam, jeżeli to przeszłość. W innym medium - w WTK- p. Sobiak oprócz stwierdzenia, że on psów nie uśpi, dodał, że likwidacja psów należy do właściciela!!! Lecz nie powiada przez co, to rozumie. Nie każdy ze słuchaczy jest miłośnikiem zwierząt. Słowo likwidacja w ustach takiej rangi osoby, to znaczy fakt uznany prawnie w Polsce. To, jednak nie jest prawdą. Ważne, aby On był przedstawiony jako PIŁAT, nie mam alternatywy tylko żądać skutecznego zamknięcia Schroniska, z zamordowaniem psów włącznie, możliwości działania. Nie mówi, jednak w tym momencie, że występuje z działaniami, dosyć naginanymi (kolejne przekłamania) prewencji sanitarno-weterynaryjnej, a nie z drugiego zadania również ustawowego nadzoru nad dbaniem o przestrzeganie ustawy O OCHRONIE ZWIERZĄT. Prawidłowe działanie, to pilnowanie GMIN jak przestrzegają nakaz zadania narzuconego przez ustawodawcę. TOZ w Poznaniu de facto, wielki opór materii władz gmin z terenu Powiatu Poznańskiego (brak w ogóle schronisk) zaczął przygarniać zagubione.
PS.
Kontakt z Towarzystwem Opieki nad Zwierzętami z powodu remontu nowego biura najlepiej w formie telefonicznej: 504 609 797 , bądź internetowej poznan@toz.pl . Adres na razie li tylko dla korespondencji: 60-840 Poznań, ul. Dąbrowskiego 25/20.
----
Radio Merkury
Publikacja: 05.01.2011 g.18:07 Aktualizacja: 06.01.2011 g.10:29
85 psów wciąż przebywa w zamkniętym od tygodnia schronisku w Swarzędzu. Dziś kontrolę przeprowadził tam powiatowy lekarz weterynarii. Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami otrzyma w najbliższym czasie upomnienie. "Jeżeli w ciągu kilku tygodni nie znajdzie nowego domu dla psów, zostanie ukarane mandatem" - mówi Ireneusz Sobiak, powiatowy lekarz weterynarii. Lekarz zapowiedział również, że nie wyda zgody na usypianie zwierząt. W ciągu ostatniego roku Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami wydało ze swarzędzkiego schroniska ponad 100 psów. Część z nich znalazła nowych właścicieli, część wywieziono do zaprzyjaźnionej placówki w Niemczech. http://www.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/nie-ma-schroniska-problem-pozostal.html
TEKST PETYCJI:
Pan
Krzysztof Jażdżewski
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
e-mail: krzysztof.jazdzewski@wetgiw.gov.pl

oraz do wiadomości redakcji mediów

W Swarzędzu Powiatowy Lekarz Weterynarii zmusza do usypiania psów.
Sprzeciwmy się!
...W Swarzędzu zamknięte ma być schronisko dla psów, prowadzone przez tamtejsze Towarzystwo Ochrony nad Zwierzętami. Jak poinformowali opiekunowie schroniska: "na dzisiaj 05 stycznia 2011 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii planuje skontrolowanie, czy jego decyzja nakazująca zamknięcie do 31.12.2010r, Schroniska dla Zwierząt w Swarzędzu została wykonana przez Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Poznaniu, właściciela terenu. Jeśli stwierdzi choć jednego psa, nałoży kilkunastotysięczny mandat."Proponuję coś innego. Niech powiatowy lekarz weterynarii mandatem ukarze gminy, których psy się znajdują w owym obiekcie. To one nie wypełniają zadań jakie nakłada na nie prawo. Dlaczego karana ma być grupa ludzi którzy pragną zapobiec sponiewieraniu zwierząt. To jakiś skandal. Jeśli cała rzecz się istotnie zdarzy, będziemy walczyli o odpowiednie decyzje personalne, odwołania, będziemy starali się skierować tą sprawę do sądu, dochodzić zakazu wykonywania zawodu winnym i odszkodowań na drodze sądowej, sądząc że szkoda jaka dzieje się zwierzętom jest efektem zaniedbań określonych służb publicznych. Będziemy też prowadzili jeszcze większą kampanię informacyjną w tej sprawie.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy