List otwarty do Prezydenta Kielc Wojciecha Lubawskiego podpisać teraz

Szanowny Panie Prezydencie,

Piszemy w związku z decyzją o zwolnieniu Marka Cecuły ze stanowiska dyrektora artystycznego Design Centrum Kielce. Wypowiedzenie zostało podpisane przez Janusza Knapa dyrektora Wzgórza Zamkowego – miejskiej jednostki w Kielcach.

Decyzja o zwolnieniu światowej sławy artysty, projektanta, kuratora i pedagoga (między innymi Royal College of Art w Londynie) jakim jest Marek Cecuła, jest dla całego środowiska projektowego i kulturalnego w Polsce i poza granicami szokiem i skandalem.

Używamy tak mocnych słów, gdyż jako polscy projektanci, przedsiębiorcy kreatywni, artyści i ludzie związani z designem, wiązaliśmy wiele nadziei z Design Centrum Kielce (DCK), miejscem z założenia unikalnym merytorycznie, dzięki wizji i celom wyznaczonym przez Marka Cecułę. O tym świadczyła niedawna ceremonia otwarcia DCK, gdy zaczęła się wymiana myśli dotyczącej designu, dyskusje, wystawy, wykłady na najwyższym światowym poziomie.

Cieszyliśmy się, że władze miasta Kielce wykazały się mądrą, dalekosiężną wizją rozwoju miasta i postanowiły zainwestować w design jako narzędzie rozwoju kultury i tworzenia rozwiązań przyjaznych człowiekowi.

Powstanie Design Centrum Kielce pod kierownictwem Marka Cecuły gwarantowało korzyści nie tylko dla środowiska projektowego i kulturalnego w Polsce i na świecie, ale również dla mieszkańców Kielc. Stworzona została bowiem placówka kultury na najwyższym poziomie. Renoma DCK kierowana przez światowej sławy projektanta miała ściągnąć do Kielc wielu gości i wpłynąć na rozwój miasta oraz budowanie jego wizerunku. Gwarancją wysokiego poziomu merytorycznego i artystycznego był zwolniony Marek Cecuła.

Marek Cecuła wraz z zespołem pracowali przez ostatnie cztery lata, aby doprowadzić do powstania DCK. Czerwcowe otwarcie DCK dzięki energii i pasji Marka Cecuły oraz jego międzynarodowym kontaktom stało się wydarzeniem na międzynarodowym poziomie.

Potencjał DCK i renoma związana z dorobkiem artystycznym i projektowym Marka Cecuły, sprawiły, że wielokrotnie byliśmy pytani o Kielce przez kolegów dziennikarzy, projektantów i artystów ceramików z całego świata. Wszyscy byli zaciekawieni powstającym ośrodkiem, ze względu na to, że inicjatorem DCK był znany im i ceniony Marek Cecuła.

Zwolnienie Marka Cecuły, uderza w rozwój polskiej kultury i polskiego designu. Bez wątpienia odbije się też na wizerunku miasta Kielce. Tym listem chcemy wyrazić zdecydowany sprzeciw wobec decyzji dyrektora Janusza Knapa.

Uprzejmie prosimy o podjęcie decyzji o przywróceniu Marka Cecuły do obowiązków dyrektora artystycznego Design Centrum Kielce.

Przywrócenie Marka Cecuły na stanowisko dyrektora artystycznego DCK oznacza kontynuację misji i wizji wyznaczonych dla tak unikalnego ośrodka. Dzięki ciągłości w sprawowaniu przez niego obowiązków dyrektora artystycznego, DCK ma realną szansę na bycie merytorycznym zapleczem dla wszystkich innych jednostek tego typu w kraju i godnym partnerem dla podobnych jednostek na świecie. Bez wątpienia zyska na tym wizerunek Polski i Miasta Kielce jako miejsca z pięknym dziedzictwem ale również dynamicznym rozwojem projektowania współczesnego.

W imieniu środowiska projektowego z góry dziękujemy za pozytywne rozpatrzenie naszej petycji i przywrócenia Marka Cecuły do obowiązków dyrektora artystycznego Design Centrum Kielce.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy