Książenice pod Rybnik ! podpisać teraz

Obecnie Książenice są częścią obszaru biednej gminy Czerwionka-Leszczyny. Korupcja w Urzędzie Miejskim, fatalne drogi (brak asfaltu na wielu ulicach), oraz fatalna komunikacja miejska (a w zasadzie jej kompletny brak!), a przede wszystkim brak inwestycji (np. kanalizacja) i brak wsparcia dla lokalnych inicjatyw (klub sportowy) to tylko czubek góry lodowej.
Od dziesiątek lat (!) centrum spraw życiowych mieszkańców Książenic stanowi Rybnik. Geograficznie nasza miejscowość -Książenice- również jest bliżej usytuowana względem Rybnika. Jednakże w wyniku niezrozumiałych decyzji administracyjnych sprzed lat, sołectwo Książenice zostało formalnie odłączone od struktury miejskiej Rybnika (mamy nadal rybnicki kod pocztowy 44-213 !).
Apelujemy zatem do Mieszkańców Książenic o poparcie niniejszej inicjatywy, która jest walką o powrót do jedynej racjonalnej przynależności - do Miasta Rybnik.
Wzorem do naśladowania może być sąsiedni Ochojec, który obecnie rozwinął się pod skrzydłami Rybnika i znacznie wyprzedził Książenice pod względem infrastruktury i nie tylko.
Przeciwnicy tej kampanii twierdzą, że po przyłączeniu do Rybnika wzrosną podatki dla mieszkańców Książenic, jednakże stać nas na te kilkadziesiąt złotych rocznie, w nadziei na lepsze zarządzenie i zadbanie o nasza miejscowość! Dalsza obecność Książenic w prowincjonalnej gminie Czerwionka-Leszczyny po prostu nie leży w naszym interesie od lat. Pora to zmienić!

(petycja wraz z podpisami Internautów zostanie przekazana władzom na spotkaniu z przedstawicielami samorządu)

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy