Kryty skatepark dla Szczecina podpisać teraz

Do:

Urząd Miasta w Szczecinie

Prezydent Miasta Szczecina – Piotr Krzystek

pl. Armi Krajowej 1,

71-456 Szczecin

W ostatnich latach w Polsce obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój sportów ekstremalnych, w tym jazdy na deskorolce, rolkach i rowerach BMX. Sporty te przyciągają coraz szersze rzesze młodzieży, rośnie liczba i poprawia się jakość organizowanych zawodów i pokazów. Polscy zawodnicy zaczynają odnosić sukcesy na międzynarodowych konkursach. Niestety do uprawiania tych sportów niezbędne są specjalnie przygotowane place – skateparki. Miejsc tych jest wciąż mało, a ich jakość i funkcjonalność w naszym mieście nie są proporcjonalne do innych tego typu obiektów w porównaniu do innych polskich miejscowości, co uniemożliwia wielu młodym, aktywnym ludziom uprawiania swojego ulubionego sportu. Obecnie w Szczecinie mamy dwa skateparki, niestety są to obiekty, które z których prawnie można korzystać jedynie z deskorolek i rolek, rowery typu BMX nie mają tam wstępu, nie wiadomo z jakich powodów. Kolejną rzeczą jest to, że w/w sporty ekstremalne można uprawiać jedynie wiosną, latem i ciepłą jesienią, oczywiście wtedy kiedy nie ma opadów i na zewnątrz jest widno, gdyż oświetlenie skateparków w Szczecinie jest na poziomie tak niskim, że po prostu po ciemku nic nie widać.

W związku z niedostateczną ilością i złym stanem istniejących obiektów jako osoby uprawiające w/w. sporty uznaliśmy, że stworzenie takiego obiektu będzie niezwykle korzystne dla całego miasta. Z braku miejsca specjalnie dla nich przeznaczonego, osoby jeżdżące na deskorolkach, rolkach i BMX-ach jeżdżą po publicznych placach i ulicach, niejednokrotnie przyczyniając się do szybszego niszczenia murków, ławek i nawierzchni. W dodatku uprawiając swój sport w miejscach do tego nie przeznaczonych narażają zarówno siebie jak i przechodniów na nieprzyjemności, a nawet niebezpieczeństwo, np.: jeżdżąc w pobliżu ulic, ryzykują potrącenie przez przejeżdżające samochody. Kryty skatepark byłby idealnym miejscem do jazdy na deskorolce, rolkach czy rowerach BMX oraz rozwijania swoich umiejętności przez cały rok, a nie tylko wtedy jak pozwalają na to warunki atmosferyczne. Młodzież jeździłaby w jednym, specjalnie do tego przeznaczonym, miejscu i nie niszczyłaby elementów użyteczności publicznej oraz nie przeszkadzałaby przechodniom.

Skatepark byłby jednocześnie świetną wizytówką miasta Szczecina. Młodzież mogłaby aktywnie spędzać tam czas, zamiast przesiadywać na ławkach między blokami. Mając miejsce do uprawiania sportu, młodzi ludzie nie będą sięgać po alkohol, papierosy czy inne używki. Na terenie skateparku można by organizować zawody, w których braliby udział znani skaterzy, rolkarze i BMX-owcy. Takie zawody z pewnością pomogłyby promować miasto, ściągając kibiców i zawodników. Taki obiekt byłby świetną wizytówką miasta Szczecina. Przez 365 dni w roku młodzież mogłaby aktywnie spędzać czas w skateparku. Do Szczecina przyjeżdżaliby znani skaterzy, miłośnicy rolek i BMX-ów. Odbywałyby się zawody, które gromadziłyby niezliczoną publiczność. Byłaby to znakomita reklama naszego miasta, jako serca aktywnego wypoczynku w Polsce. Miejscem, w którym mógłby powstać nowy kryty skatepark są stare hale na terenie stoczni lub portu. Na całym świecie takie miejsca cieszą się popularnością i przebudowywane są na miejsca użyteczności publicznej.

Jesteśmy głęboko przekonani iż Urząd Miasta Szczecina, oraz Prezydent Miasta Szczecina, przychylą się do naszej inicjatywy.  Mamy nadzieję na pozytywne rozpatrzenie naszego pomysłu i jesteśmy otwarci na spotkanie w sprawie omówienia tej jakże ważnej dla nas inwestycji, jaką jest kryty skatepark.

Do listu dołączamy podpisy osób, które wyraziły swoje poparcie dla powyższej petycji i budowy skateparku w Szczecinie.

Niżej podpisani:

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy