Inicjatywa ustawodawcza wnoszona przez naszą inicjatywę ludową w sprawie przeprowadzenia wolnej elekcji po kadencji obecnego prezydenta podpisać teraz

Polska przez brak nieprzerwalnej dynastii stała się gorsza od Zachodu. Nawet przeciwnicy monarchii uważają, że byłoby znacznie lepiej, gdyby Królestwo Polskie nie skończyłoby się na Stanisławie Auguście Poniatowskim. W krajach, gdzie nie ma już monarchii absolutnej pozostała monarchia konstytucyjna/parlamentarna i to bardziej łączy władzę z poddanymi. Czyż nie miłoby było, gdyby i u nas zamist prezydentów była królewska rodzina? Niby to nic innego, niż prezydent, a znacznie więcej. Pretendentów nie brakuje. Zamiast całego rządu powstałaby znacznie mniejsza rada doradcza dla władcy złożona z najbardziej wykształconych i wykwalifikowanych osób. Max. 30 osób.

To bardzo wspomogłoby budżet państwa. Najlepiej, gdybyśmy po kadencji Pana Komorowskiego przeprowadzili wolną elekcję, z tym, że tym razem to lud wybrałby władcę z zaprezentowanych kandydatów i mógł zaznaczyć opcję, czy chce monarchii konstytucyjnej, czy absolutnej, bądź mieszanej.

Dawniej było lepiej, nie chodzi o nowinki techniczne, ale bogatszą i respektowaną kulturę, szacunek do tradycji etc.

"Ten ustrój polityczny popierają pośrednio także badania socjologiczne. Najszczęśliwsze kraje świata, gdzie żyją najbardziej spełnieni obywatele, to prawie zawsze monarchie konstytucyjne ( wyjątek Szwajcaria). Ale czy w Polsce to możliwe? Choć, kto nie wierzy w cuda, ponoć nie jest realistą" Anna W.

zalety:
- tolerancja religijna
- mozliwość awansu społecznego, ale bez rewolucyjnych przetasowań i słomy wystającej z butów...
- ład i porządek: kto naruszy i zniszczy dorobek ludzkości, dobro wspólne, to surowe kary i sposób ze średniowiecza- dyby, bo dziś ludzie boją się najbardziej wstydu
- wiadomo na kim spoczywa odpowiedzialność urzędnicza czy ministerialna (bez rotacji czy też pozbawionych woli kolegiów)
- mozliwość niełaski dla nieudolnego ministra
- mała ilość propagandy (najwięcej jej w demokracji)
- możliwość zatrudniania ekspertów bez oglądania się na ignorancki głos ludu
- elitarystyczno-hierarchiczny model władzy sprzyjający ulepszaniu sie ludzi i ich pracy nad sobą
- ludzie z więzień wykorzystani w obozach przymusowej pracy, pobyt w więzieniu mniej sprzyjający, niż dziś, bo dla niektórych więzienie jest lepsze, niż własne lokum

"Trudności zwiększają się jeszcze, jeżeli prawodawca kraju, przechodzącego od republikańskiego ustroju pod rząd monarchiczny, musi walczyć z zepsuciem obyczajów, z prywatą pozbawionej przywilejów oligarchii, a nawet z nikczemnością, zwłasz...cza jeżeli pragnie, aby prawa odpowiadały życzeniom roztropnej albo uciśnionej części narodu."

(Johann Baptist Pergen I gubernator Galicji o jej ludności - 1773 r)

Niby tak odległa czasowo opinia, a tak aktualna...

Naprawmy, co zniszczyliśmy, jest jeszcze szansa! Zbudujmy nowy, murowany dom, bo ten drewniany juz zjadły korniki demokracji...

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy