Dziecko to nie rekwizyt podpisać teraz

Szanowna Pani,

My, niżej podpisani zwracamy się do Pani z apelem o wyjaśnienie, czy podczas realizacji programu "Idealna Niania" emitowanego przez TVN Style nie dochodzi i nie dochodziło do zaniedbań w respektowaniu praw dziecka i narażania małoletnich na niepotrzebny stres. Mamy bowiem uzasadnione  podstawy sądzić, że występujące w nim małe dzieci (nawet kilkuletnie) są poddawane przemocy fizycznej (wiązanie, popychanie, szturchanie, szarpanie) oraz emocjonalnej (krzyk, przekleństwa, ośmieszanie, upokarzanie, krytykowanie).

Jesteśmy przeciwni wykorzystywaniu małych dzieci w charakterze rekwizytu potrzebnego do realizacji programu telewizyjnego. Dziecko jest istotą ludzką i tak jak każdy człowiek ma swoją godność oraz przysługujące mu prawa, które należy respektować.

Głęboko zaniepokojeni tym, co zobaczyliśmy na ekranie, prosimy o wyjaśnienie następujących kwestii:
1. Czy na planie pierwszej serii programu „Idealna niania”  dzieci objęte były opieką psychologa dziecięcego?
2. Jeśli tak, to w jaki sposób psycholog chronił dzieci przed zaplanowanym w scenariuszu narażaniem na sytuacje stresowe?

Jeśli na planie nie było sytuacji stresowych (tj. dzieci płakały z innego powodu, a to co ogląda widz jest manipulacją poprzez zmontowanie obrazu) prosimy o sprostowanie zawierające faktyczny przebieg wydarzeń mających miejsce na planie „Idealnej niani”. Bardzo pomocna w takim wyjaśnieniu byłaby opinia psychologa pracującego z dziećmi na planie (o ile takowy był zatrudniony), zawierająca ocenę realnych możliwości odgrywania przez kilkuletnich aktorów fikcyjnych scen bez szkody dla ich rozwoju, uzasadnioną w oparciu o wiedzę z zakresu psychologii dziecięcej.

Ponadto, jeśli okaże się, że dzieci nie miały opieki psychologicznej - lub miały ją zapewnioną, ale w sposób nieodpowiedni - domagamy się zaprzestania nagrywania kolejnych odcinków programu.

Informujemy, że sprawa została zgłoszona do Rzecznika Praw Dziecka i Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Złożone zostało również zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do prokuratury.

Podkreślamy jednocześnie, że wszelkie działania podjęte w celu wyjaśnienia naszych podejrzeń opierają się na wiedzy zaczerpniętej z przekazu telewizyjnego i internetowego, poprzez analizę materiałów wideo. Dlatego dopóki organy odpowiedzialne za czynności wyjaśniające nie ustalą faktycznego stanu rzeczy, naszym zamiarem nie jest oskarżanie osób, które mogły doprowadzić do krzywdzenia dzieci, a jedynie krytyczna analiza zachowań osób biorących udział w programie pod kątem ewentualnego narażenia dzieci na doznawanie przemocy.

Na stronach internetowych http://dzieckotonierekwizyt.blogspot.com/ oraz  http://www.facebook.com/DzieckoToNieRekwizyt, można znaleźć wszystkie niezbędne informacje dotyczące misji i działań Akcji "Dziecko to nie rekwizyt" oraz zapoznać się z materiałem video przedstawiającym krótkie fragmenty kilku odcinków programu "Idealna Niania" wraz z krytycznym komentarzem.

Podpisano:

Mariusz Kowal, Aniceta Życińska i Rafał Korczak oraz pozostali uczestnicy Akcji Społecznej „Dziecko to nie rekwizyt”

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy