Domagamy się wprowadzenia zakazu wjazdu dorożek na Rynek Główny w godz. 10-18, gdy temperatura w cieniu przekracza 28 st. podpisać teraz

My, niżej podpisani, jesteśmy głęboko zaniepokojeni losem koni dorożkarskich w Krakowie, które regularnie są narażane na pracę w warunkach zagrażających ich zdrowiu i życiu. Wiemy, iż właścicieli konnych dorożek obowiązuje zakaz pracy między godziną 12 a 15, kiedy temperatura powietrza sięga 28 stopni w cieniu. Niestety latem, często już od godzin porannych do późnego wieczora temperatura przekracza nawet 30 stopni. Ustawa o Ochronie Zwierząt w punkcie 17 wyraźnie mówi, iż „wystawianie zwierzęcia domowego lub gospodarskiego na działanie warunków atmosferycznych, które zagrażają jego zdrowiu lub życiu” podlega karze aresztu lub grzywny. W Krakowie tego problemu jednak się nie dostrzega. Dlatego zwracamy się do Pana Prezydenta z apelem o wydłużenie zakazu pracy właścicieli dorożek od godz. 10 do godziny 18.00, kiedy temperatura powietrza przekracza 28 stopni. Prosimy też o wyznaczenie dużego, zacienionego parkingu w pobliżu Rynku Głównego. Proponujemy zlokalizowanie go na Plantach (na drugiej alei przy Muzeum Archeologicznym), gdzie zmieszczą się wszystkie dorożki, a ich postój nie będzie utrudniał ruchu pieszych. Obecny, tymczasowy niewielki parking przy ul. Szczepańskiej, zajęły samochody.
Liczymy na Pana wrażliwość i zrozumienie oraz prosimy o jak najszybszą zmianę obowiązujących przepisów.

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy