BITWA O PRACĘ podpisać teraz

Jeżeli chcesz by umowy śmieciowe stały się historią, a wysokość płacy minimalnej powiązana ze średnią krajową stała się rzeczywistością oddaj swój głos poparcia dla akcji BITWA O PRACĘ.
Akcja organizowana przez Młodzieżówkę SLD - Federację Mlodych Socjaldemokratów ma pokazać, że nie jest nam, ludziom młodym, obojętny temat rynku pracy. Jesteśmy za ograniczeniem zawierania niekorzystnych form zatrudnienia, jakimi są umowy śmieciowe. Chcemy, żeby wysokość płacy minimalnej była powiązana z wysokością średniej krajowej i wartością PKB.
Akcją Bitwa o Pracę chcemy poruszyć nie tylko problemy braku pracy i stabilności zatrudnienia wśród ludzi młodych, ale przede wszystkim o skutkach jakie one niosą.
Brak pracy to nie tylko brak środków finansowych, to także brak perspektyw. Nie mając pracy nie myślimy o zakładaniu rodziny. Pracując na umowach śmieciowych nie będziemy mieli godnej pracy, godnej płacy, a tym samym nie będzie w przyszłości godnej emerytury.
Podczas akcji zbierać będziemy podpisy osób, które nie zgadzają się na obecny stan rzeczy.
Podpisy te, przekażemy wraz z apelem do natychmiastowego zajęcia się problemem na rynku pracy przez Premiera Donalda Tuska.
Jak zrealizować te cele?
Umowy śmieciowe, są to umowy typu: zlecenia, o dzieło, od których nie są odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne, stąd są korzystną finansowo formą zatrudnienia dla pracodawcy. Chcemy możliwość ich zawierania ograniczyć do pewnej grupy zawodów (dziennikarze, aktorzy itp.), a także studentów do ukończenia 26 roku życia. Pracodawców chcemy przekonać korzyściami finansowymi takimi jak opłacanie kosztów zatrudnienia leżącymi po stronie pracodawcy przez 3 lata i gwarancją zatrudnienia po tym okresie. Przeciwnicy zapytają skąd na to pieniądze? Otóż, Fundusz Pracy, będący z jednym z bardziej niezależnych i nie obciążonych funduszy celowych. Dysponuje on środkami rzędu 7 miliardów złotych.
Jeśli chodzi natomiast o płacę minimalną chcemy większej sprawiedliwości w ustalaniu jej wysokości. Uważamy, że powinna wynosić ona minimum 50% wysokości średniej krajowej z roku poprzedniego, w przypadku PKB równego lub wynoszącego więcej niż 3 %.
Jeśli natomiast Produkt Krajowy Brutto, tworzony przez nas wszystkich, wynosił mniej niż 3 procent w skali roku, płace minimalną powinno się zwiększać o poziom przewidywanej w budżecie państwa inflacji.
„Bitwa o Pracę” się rozpoczęła.
Patronem akcji jest Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej Tomasz Kamiński

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy