Petycja w sprawie uwolnienia Asii (Noreen) Bibi firma ora

Asia Noreen znana również jako Asia Bibi, matka piątki dzieci, jest pierwszą kobietą skazaną w Pakistanie na karę śmierci za to, iż jest chrześcijanką i nie wyparła się swojej wiary. Zadenuncjowana przez sąsiadów, została w czerwcu 2009 roku aresztowana pod zarzutem rzekomego bluźnierstwa przeciwko Mahometowi. Rok później sąd skazał ją na karę śmierci.
Gubernator Pendżabu, muzułmanin, Salman Taseer oraz jedyny chrześcijanin w rządzie Pakistanu, Shahbaz Bhatti, którzy publicznie sprzeciwili się tej decyzji, zginęli w zamachach terrorystycznych.
Zwracamy się do Polskiego Rządu, Sejmu i Senatu, polskich posłów do Parlamentu Europejskiego, by w imię walki o podstawowe prawa człowieka, podjęli skuteczne działania dyplomatyczne w celu:
1) Natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Asii Noreen oraz zapewnienia jej bezpieczeństwa po wyjściu na wolność, jak również zapewnienia bezpieczeństwa jej rodzinie,
2) Złagodzenia okrutnego i niesprawiedliwego prawa o bluźnierstwie w Pakistanie, w szczególności zniesienia kary śmierci orzekanej w procesach o bluźnierstwo,
3) Zgłoszenia do Parlamentu Europejskiego rezolucji broniącej praw mniejszości religijnych w Pakistanie.
Wyrażamy nadzieję, że podjęte działania przyczynią się do zmniejszenia liczby przypadków łamania praw człowieka w Pakistanie dotyczących w szczególności łamania prawa do wolności wyznania.
Asia Bibi jest najbardziej rozpoznawalną ofiarą prześladowań w Pakistanie, nie jest jednak niestety jedyną ofiarą. Upominając się o jej prawo do życia i wolności, jednocześnie chcemy przypomnieć o wszystkich nieznanych ofiarach.

Firma La Petizione

Firma con Facebook Firma con Twitter

Se disponi già di un account esegui il login, altrimenti procedi alla registrazione e firma riempiendo i campi qua sotto.
Email e password saranno i tuoi dati account, potrai così firmare altre petizioni dopo aver eseguito il login.

Privacy nei motori di ricerca? Usa un soprannome:

Attenzione, l'email deve essere valida al fine di poter convalidare la tua firma, altrimenti verrà annullata.

Confermo la registrazione ed accetto Uso e limitazioni dei servizi

Confermo di aver preso visione della Privacy Policy

Acconsento al Trattamento dei dati personali

Bacheca