Petycja w sprawie uwolnienia Asii (Noreen) Bibi firmar ahora

Asia Noreen znana również jako Asia Bibi, matka piątki dzieci, jest pierwszą kobietą skazaną w Pakistanie na karę śmierci za to, iż jest chrześcijanką i nie wyparła się swojej wiary. Zadenuncjowana przez sąsiadów, została w czerwcu 2009 roku aresztowana pod zarzutem rzekomego bluźnierstwa przeciwko Mahometowi. Rok później sąd skazał ją na karę śmierci.
Gubernator Pendżabu, muzułmanin, Salman Taseer oraz jedyny chrześcijanin w rządzie Pakistanu, Shahbaz Bhatti, którzy publicznie sprzeciwili się tej decyzji, zginęli w zamachach terrorystycznych.
Zwracamy się do Polskiego Rządu, Sejmu i Senatu, polskich posłów do Parlamentu Europejskiego, by w imię walki o podstawowe prawa człowieka, podjęli skuteczne działania dyplomatyczne w celu:
1) Natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Asii Noreen oraz zapewnienia jej bezpieczeństwa po wyjściu na wolność, jak również zapewnienia bezpieczeństwa jej rodzinie,
2) Złagodzenia okrutnego i niesprawiedliwego prawa o bluźnierstwie w Pakistanie, w szczególności zniesienia kary śmierci orzekanej w procesach o bluźnierstwo,
3) Zgłoszenia do Parlamentu Europejskiego rezolucji broniącej praw mniejszości religijnych w Pakistanie.
Wyrażamy nadzieję, że podjęte działania przyczynią się do zmniejszenia liczby przypadków łamania praw człowieka w Pakistanie dotyczących w szczególności łamania prawa do wolności wyznania.
Asia Bibi jest najbardziej rozpoznawalną ofiarą prześladowań w Pakistanie, nie jest jednak niestety jedyną ofiarą. Upominając się o jej prawo do życia i wolności, jednocześnie chcemy przypomnieć o wszystkich nieznanych ofiarach.

Firma La Campaña

Firma con Facebook sign_with_twitter
O

Si ya tienes una cuenta de acceso, de otra manera proceder a la matriculación y llenar los campos de abajoo.
Nombre de usuario, e-mail y la contraseña será de su cuenta, por lo que pueden firmar campañas de otros después de registrar.

Privacidad en los motores de búsqueda? Puede utilizar un apodo:

Cuidado, el e-mail tiene que ser válido para poder convalidar tu firma, sino será anulada.

Confirmo el registro y acepto Uso y limitaciones de los servicios

Confirmo que he leído la Política de privacidad

Acepto el procesamiento de datos personales

Tablón De Anuncios