Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva sign now

Dragi prijatelji i poznanici,

Kao to svi znamo, Bosna i Hercegovina je svojim najviim pravnim aktima definirana kao sekularna zemlja. To znaиi da je vjera odvojena od drzave.

Javna ustanova (JU) Djeca Sarajeva je poиetkom januara 2008. provela tihu anketu meрu nekim roditeljima o tome ele li da njihova djeca uиe vjeronauk u ovoj predkolskoj ustanovi. JU "Djeca Sarajeva" ukljuиuje 24 vrtiжa u Kantonu Sarajevo koje pohaрa preko 2,000 djece. Javna ustanova se finansira uplatama roditelja (140 KM mjesecno), sufinansirana je od Kantona Sarajevo (od poreskih obveznika tj. sviju nas), i iz ostalih prihoda (izdavanja poslovnog prostora) i donacija.

Pomenutom anketom (usmenom ili pismenom) JU je anketirala samo roditelje islamske vjeroispovjesti. Anketom je do sada prikupljeno 400 glasova roditelja koji su za uvoрenje vjeronauka u ovu predkolsku ustanovu. Anketiranje se provodi i dalje.

Kao roditelj dvoje djece koja idu u vrtiж, imam obavezu da se borim za njihova prava, ukljuиujuжi i pravo izbora, kao i pravo da se i moje miljenje uvai. Tako molim i Vas, ako ste PROTIV uvoрenja vjeronauka bilo koje konfesije u vrtiжe, da stavite svoje ime na peticiju. Cilj nam je da sakupimo to vie glasova i pokaemo da su sva NAA DJECA ISTA i da je vjera privatna stvar koja se uиi u vjerskim, a ne u javnim ustanovama. Novac od Vaih poreza i novac kojim plaжate vrtiж u svakom sluиaju bi trebao biti dovoljno dobar razlog da se Vae miljenje uvai i da se budzetska sredstva ne koriste za finansiranje vjaronauka.

Ja ne elim da svom trogodinjem Svenu, koji je zaljubljen u Esmu, objanjavam zato odjednom moraju sjediti u odvojenim prostorijama. Niko nema pravo da ih odvaja!

Ova akcija je usmjerena ka svim roditeljima, svim Sarajlijama i svim Bosancima i Hercegovcima. Molim vas, ako ste PROTIV VJERONAUKA U VRTIЖIMA SARAJEVA, AKO STE PROTIV RELIGIJSKE SEGREGACIJE KOJA SE VRSI NAD DJECOM - kliknite na dugme i dajte svoj potpis!

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
0 / 5000

Latest Signatures

No one has signed this petition yet

Information

Jeannie SmithBy:
SustainabilityIn:
Petition target:
Citizens of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets