Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva sign now

Dragi prijatelji i poznanici,

Kao to svi znamo, Bosna i Hercegovina je svojim najviim pravnim aktima definirana kao sekularna zemlja. To znaиi da je vjera odvojena od drzave.

Javna ustanova (JU) Djeca Sarajeva je poиetkom januara 2008. provela tihu anketu meрu nekim roditeljima o tome ele li da njihova djeca uиe vjeronauk u ovoj predkolskoj ustanovi. JU "Djeca Sarajeva" ukljuиuje 24 vrtiжa u Kantonu Sarajevo koje pohaрa preko 2,000 djece. Javna ustanova se finansira uplatama roditelja (140 KM mjesecno), sufinansirana je od Kantona Sarajevo (od poreskih obveznika tj. sviju nas), i iz ostalih prihoda (izdavanja poslovnog prostora) i donacija.

Pomenutom anketom (usmenom ili pismenom) JU je anketirala samo roditelje islamske vjeroispovjesti. Anketom je do sada prikupljeno 400 glasova roditelja koji su za uvoрenje vjeronauka u ovu predkolsku ustanovu. Anketiranje se provodi i dalje.

Kao roditelj dvoje djece koja idu u vrtiж, imam obavezu da se borim za njihova prava, ukljuиujuжi i pravo izbora, kao i pravo da se i moje miljenje uvai. Tako molim i Vas, ako ste PROTIV uvoрenja vjeronauka bilo koje konfesije u vrtiжe, da stavite svoje ime na peticiju. Cilj nam je da sakupimo to vie glasova i pokaemo da su sva NAA DJECA ISTA i da je vjera privatna stvar koja se uиi u vjerskim, a ne u javnim ustanovama. Novac od Vaih poreza i novac kojim plaжate vrtiж u svakom sluиaju bi trebao biti dovoljno dobar razlog da se Vae miljenje uvai i da se budzetska sredstva ne koriste za finansiranje vjaronauka.

Ja ne elim da svom trogodinjem Svenu, koji je zaljubljen u Esmu, objanjavam zato odjednom moraju sjediti u odvojenim prostorijama. Niko nema pravo da ih odvaja!

Ova akcija je usmjerena ka svim roditeljima, svim Sarajlijama i svim Bosancima i Hercegovcima. Molim vas, ako ste PROTIV VJERONAUKA U VRTIЖIMA SARAJEVA, AKO STE PROTIV RELIGIJSKE SEGREGACIJE KOJA SE VRSI NAD DJECOM - kliknite na dugme i dajte svoj potpis!

No one has signed this petition yet

Jeannie SmithBy:
SustainabilityIn: