ZA PШEJMENOVБNН MOSTU sign now

Koncem иervence 1945 bylo v иeskйm pohraniин patrnй narщstбnн nervozity. V platnosti byly tzv. Beneovy dekrety o vyhnбnн иeskэch Nмmcщ z jejich domoviny, ze Sudet. Vyhбnмnн naich nмmeckэch spoluobиanщ probнhalo ivelnм, neorganizovanм. Na poradм v Hlavnнm tбbu ministerstva nбrodnн obrany, kde йfoval agent KGB generбl Ludvнk Svoboda, se dne 28.7.1945 uvaovalo o zvэenн dennнho prщmмru vyhnanэch Nмmcщ do sovмtskйho pбsma. Na tйto poradм padla takй slova o tom, e vlбda nechce ztrбcet иas zbyteиnм a hodlб postavit velmoci pшed hotovou vмc. Byly to toti zбpadnн velmoci, kteшн zpoибtku kэvly na vyhnбnн, poslйze vak nachбzely stбle vнc dщvodщ proti vyhбnмnн obyvatelstva z jejich domovщ. A prбvм do tмchto souvislostн zapadly udбlosti v Ъstн nad Labem 31.иervence 1945.
Co se tehdy v Ъstн nad Labem odehrбlo? Ve иtvrti Krбsnй Bшezno dolo kolem 15.30 v objektu, kterэ slouil jako skladitм znaиnйho mnostvн munice a dalнho vojenskйho materiбlu, k nмkolika explozнm a nбslednм poбrщm. Podle zprбv, kterй pшedloil ministr vnitra bolevik V.Nosek vlбdм 3.srpna, byly vэbuchem a ohnмm zpщsobeny znaиnй kody. Byly i ztrбty na ivotech: vedle esti zabitэch иeskoslovenskэch vojбkщ a jednoho иeskйho civilisty, se pшipomнnб 26 mrtvэch: 14 muщ a 12 en. Vбnмji bylo zranмno 39 lidн, z toho 10 Nмmcщ, lehин poranмnн utrpмlo kolem 200 osob.
Nбslednм na tento vэbuch, propukly ve mмstм Ъstн v odpolednнch hodinбch nбsilnosti. Jejich terиem se stali Nмmci, kteшн dosud ili volnм, pohybovali se po ulicнch nebo se prбvм vraceli z prбce. K tэrбnн, bitн a stшelbм dochбzelo na vнce mнstech na mostм, kterэ paradoxnм nese jmйno po presidentovi-zloиinci E.Beneovi, na Pшedmostн, pшed nбdraнm, v ulici Jirchбшe a na vэchodnн stranм dnenнho Mнrovйho nбmмstн u poбrnн nбdre, v kterй byli Nмmci topeni. Podle zprбvy pro ministra Noska, kterб byla sestavena bezprostшednм po udбlostech, byli Nмmci v ulicнch biti, ubнjeni klacky, stшнleni, pobнjeni bodбky nebo shazovбni do Labe. Vykonavateli brutalit byli vojбci Svobodovy armбdy, pшнslunнci RG, nмkteшн rudoarmмjci a takй civilistй, podle vэpovмdi pamмtnнkщ pшevбnм nikoliv z шad ъsteckэch иeskэch starousedlнkщ. Vэjevy na nмkterэch mнstech ve mмstм byly onoho poslednнho иervencovйho dne vskutku drastickй. Na ji zmнnмnйm mostм byli napшнklad Nмmci shazovбni do Labe (svмdecky je doloen i pшнpad eny s koибrkem) a pak se po nich stшнlelo. Mezi Иechy se vak nali lidй, kteшн se snaili Nмmcщm pomoci; иasto se pшipomнnб pшedseda MNV J.Vondra. Tyto nepatrnй skupinky vak na hordu nбsilnнkщ nestaиily. Bilance obмtн byla krutб: Prameny nмmeckй provenience uvбdмjн 600-700 lidн ubitэch Иechy. Podle u zmнnмnй zprбvy pro Noska, bylo z Labe vytaeno 60 utopenэch a nмkolik ubitэch. Podle dnenнho systematiиtмjнho, seriуznнho vэzkumu se hovoшн o 100 lidskэch obмtech nбsilnostн.
Vэsledky vyetшovбnн, kterйho se zъиastnil i gen.Svoboda, vyznмly v tom smyslu, e za vechno mщou tzv. werwolfovй (vlkodlaci), jejich legendu si bolevici vymysleli, aby mмli zбminku ke krutйmu jednбnн s Nмmci, a to v celй oblasti Sudet. Na tiskovй konferenci v Ъstн dne 1.srpna Svoboda jasnм prohlбsil : Nebudeme tu trpмt pбtou kolonu a mщeme si za vzor vzнt Sovмtskэ svaz, kterэ do 48 hodin zlikvidoval dvoumiliуnovou nмmeckou povolskou republiku, kdy tam byli shozeni nмmeиtн parautistй. Dneska vнme, e lo tenkrбt o provokaci sovмtskэch bezpeиnostnнch orgбnщ. Podobnou reii nachystali bolevici nynн v Ъstн nad Labem v roce 1945.
Proto бdбme, my, skuteиnн vlastenci a nбrodovci, jim jde o mravnн jednбnн a spravedlivй posouzenн povбleиnй historie,aby most v Ъstн nad Labem byl pojmenovбn po skuteиnйm pшнteli иeskйho nбroda a Иeskoslovenska, sudetskйm Nмmci Wenzlu Jakschovi.
Kdo to byl Wenzel Jaksch?
Narodil se jako obиan Rakousko-Uherska 26.zбшн 1896 v Dlouhй Stropnici u Kaplic. V иtrnбcti letech odeel do Vнdnм, kde se vyuиil zednнkem. Byl sociбlnм vnнmavэ a dychtivэ po poznбnн. Pшedpoklбdal pшetvoшenн Rakouska na demokratickэ spolkovэ nбrodnostnн stбt. Jeho pшedpoklad se ovem koncem prvnн svмtovй vбlky zhroutil a na mнstм Rakouska vznikly nбslednickй stбty. Slovo Fehlkonstruktion pro Иeskoslovensko pouнvб i W.Jaksch. Dnes u vнme, e бdnэ nбrod иeskoslovenskэ neexistoval, i kdy s tнmto termнnem bylo operovбno v Ъstavм ИSR. Jinэm nбrodnostem, konkrйtnм k Nмmcщm ijнcнm v oblasti Sudet, se иeskoslovenskб vlбda chovala mнrnм шeиeno macesky. V roce 1919 Sudettн Nмmci vyhlбsili pшesnм tak, jak jim to zaruиoval president USA Wilson samostatnost na praskй vlбdм vyhlбenнm svйho Deutschbцhmen a zapojenн do Rakouska. Tuto snahu Sudetskэch Nмmcщ иeskoslovenskб vlбda utopila v krvi konkrйtnм v Kadani bylo v bшeznu 1919 zastшeleno 19 lidн. Koncem tohoto roku ustavila se Deutsche Sozialdemokratische Arbeitpartei (DSAP). Pшedsedou se stal Josef Seliger, po jeho smrti v roce 1920 funkci pшevzal Ludwig Czech. W.Jaksch se stal rovnм jejнm иlenem a pщsobil v Jinнch Иechбch. Strana ъspмnм odrazila pokus o jejн ovlбdnutн komunisty. V roce 1924 se stal Jaksch redaktorem ъstшednнho denнku Sozialdemokrat, a v roce 1929 a znovu v roce 1935 byl za plzeтskэ kraj zvolen poslancem do иeskoslovenskйho Nбrodnнho shromбdмnн. V zбшн 1919 sjezd DSAP v Teplicнch zastбval program budovбnн stбtu na zбkladм autonomie. V tшicбtэch letech Henleinova SdP se stala sbмrnou stranou nespokojenэch a na jejнm rщstu se podнlela nejen dosavadnн neschopnost иeskoslovenskй vlбdnoucн elity (idй, zednбшi), ale i neschopnost Nмmeckй kшesanskosociбlnн lidovй strany, rovnм tak Svazu zemмdмlcщ (BdL) dosбhnout vэraznмjнch ъspмchщ. DSAP zнskala v roce 1935 15,2\% hlasщ.
W.Jaksch v zбшн 1937 poslal presidentu Beneovi memorandum, v kterйm zdщrazтoval, e иesko-nмmeckй vyrovnбnн je vnitropolitickб nutnost. Jaksch varoval, e pokud se иeskб politika nevzdб vnitшnнch dobyvaиnэch cнlщ, bude to znamenat konec nмmeckйho aktivismu (vstшнcnosti vщиi иsl.vlбdм) a budoucnost иesko-nмmeckэch vztahщ ovlбdnou nekontrolovanй sнly.
V bшeznu 1938 pшiel anlus Rakouska. Aktivismus se rozpadl nмmeиtн lidovci ukonиili svou иinnost, BdL se spojil SdP; z nмmeckэch demokratickэch stran zbyla jen DSAP. 27.bшezna 1938 byl W.Jaksch zvolen na sjezdu pшedsedou strany. Po Mnichovu W.Jaksch emigroval do Anglie a strana pшela do ilegality.
V emigraci se snail sblнit s Beneem a vstoupit do exilovй Stбtnн rady. To mu vak Bene nedovolil a prohlбsil, e v povбleиnйm uspoшбdбnн Иeskoslovenska s Nмmci nepoинtб. Vekerй snahy a nalйhбnн na spojence, aby nedovolili tzv.odsun vyhnбnн Nмmcщ z иeskйho a moravskйho pohraniин zщstaly nezodpovмzeny, W.Jaksch zщstal osamocen.
Po vбlce se vrбtil do Spolkovй republiky Nмmecko, kde se stal prvnнm pшedsedou Seliger-Gemeide, spoleиenstvн sudetonмmeckэch sociбlnнch demokratщ, kterй pщsobн dodnes. V roce 1959 byl zvolen presidentem Sudetonмmeckйho krajanskйho sdruenн a v roce 1964 presidentem Svazu vyhnancщ. Vdycky na shromбdмnн mluvil o prбvu na domov a odиinмnн zpщsobenэch bezprбvн. Zemшel v roce 1967.
I z takto nastнnмnйho ivotopisu Wenzla Jaksche je vidмt jeho upшнmnб snaha a snaha Sudetskэch Nмmcщ нt spolu s Иechy ve spoleиnйm stбtм, ovem na zбkladм irokй autonomie. Proto povaujeme za vhodnй pojmenovat most v Ъstн nad Labem, kterэ naprosto absurdnм nese jmйno hrobaшe иeskoslovenskй samostatnosti, po tomto sudetonмmeckйm politikovi,na nмho nelze zapomenout, nebo je souибstн naich dмjin.

No one has signed this petition yet