Tьrk Basınına Зekidьzen Verilmesine Dair sign now

8 Nisan 2006 tarihinde "Evrim Teorisi Ispatlandı" başlığı ile Hьrriyet gazatesinde "ABD'de yayınlanan Science dergisinde" diyerek atıfta bulunulmaktan цte kaynak gцsterilmeyen

- bahsedilen makalenin abstractına burdan ulaşılabilir ancak makalede evrim teorisinin ispatlandığına dair iddialı bir ifade bulunmamaktadır
http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/312/5770/97?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=evolution&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT -

haber ьzerine bu dilekзeyi aзmaya karar verdim.

Malesef, felsefi ve bilimsel entellektьellik konusundaki yeterlilikleri tartışılır ьyelerinin цne зıktığı Tьrk basınında gerзek bilime uygunluk, ampirik* ve gцzlemsel temele sahip olma, hipotetik tьmdengelimsel modele** uyma ve retrodьksiyon*** kaygısı taşımadan yapılan haberlerden Tьrkiye'nin en saygın ьniversitelerinden birisinde bilim eğitimi almış, bilimi anlamak ve her fırsatta başkalarına anlatmak iзin olağanьstь зaba sarfetmekte olan bir insan olarak son derece rahatsızım.

Ne haberi veren kişinin kim olduğu, ne de o kişinin aldığı bilimsel eğitim ve akademik kariyer belli değil iken, bu kişinin kalkıp ta makalenin orjinalinde iddia edilmeyen bir dьşьnceyi sansasyonel bir başlıkla okuyucalara taşıması (Evrim teorisi ispatlandı, Evrim teorisi molekьler dьzeyde ispatlandı) ve de atfedilen makalede зalışma sahibi Thornton iзin Зalışmamız, Darwin'in evrim teorisine karşı зıkan tezde (akıllı tasarım) kцklь bir hata bulunduğunu da ispatlamış oldu gibi ancak 20 yьzyilda bilimden bihaber yaşayan ilkel bir beynin kişisel temennisini yansıtabilecek, bilimsel dьşьnceyi biraz olsun kavrayabilmiş birisinin ьzerinde yorum yapma ihtiyacı duymayacağı, bilimle bağdaşmayan bir ifadeye yer verebilmesinin, toplumumuzun bilime duyduğu saygıya zarar vermesine karşı koymak amacı başta olmak ьzere, yapılan herhangi bir haber iзin, basının yaptığı haberlerin doğruluğunu ispatlamakla yьkьmlь olması, sıradan vatandaşı basına karşı bilgilendirecek, mağdur vatandaş adına basına dava aзabilecek ve de mağdur vatandaşı basına karşı savunacak mekanizmaların kurulması, basının asılsız veya зarpıtılma haber yaptığının ispatlanması halinde de kanunen cezalandırılması iзin gereken dьzenlemelerin bir an цnce yapılmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak ьzere tьm hьkьmet ьyelerinden bekliyorum.

* ampirik: deneysel
** hipotetik tьmdengelimsel model : bir kuram postьle etmeye -ileri sьrmeye- ve daha sonra bu kuramla belirli цngцrьlerde bulunmaya dayalı model
*** retrodьksiyon : bir kuramın akla uygunluğunun yaptığı başarılı ayrıntılı цngцrьlere dayanması

No one has signed this petition yet