Tцbb tбmogatбst a lombikbйbi-programoknak sign now

Rengeteg szу esik arrуl, hogy a mai fiatalok nem vбllalnak gyermeket kevesen beszйlnek viszont azokrуl a pбrokrуl, akik minden mбs szemйlyes йs anyagi йrdekьket hбttйrbe helyezve, цrцmmel meghoznбk ezt az бldozatot. Mi, jelen petнciу нrуi, tцbbnyire ilyen pбrok vagyunk vagy voltunk: olyanok, akik csalбdok szeretnйnk lenni, de akiktхl a sors hosszъ idхre megtagadja a gyermekбldбst.

Tйnyek:
Magyarorszбgon tцbb mint 1 milliу fogamzу korban lйvх hбzaspбr йl. Ezek kцzьl valamivel kevesebb, mint 100 000 vбllal gyermeket йvente.
A meddхsйg gyakorisбga ma Magyarorszбgon 15 szбzalйk (csakъgy, mint vilбgszerte), ez kцrьlbelьl 150 000 pбrt йrint
Йvente kцrьlbelьl 20 000 pбr keres orvosi segнtsйget, hogy gyermeke lehessen, de mindцssze 3000 pбr kerьl IVF (in vitro fertilizбciу) kezelйsre.
A fennmaradу pбrokrуl csak feltйtelezhetх, hogy egy rйszьk rйszesьl valamilyen inszeminбciуs vagy egyйb kezelйsben. (Forrбs: http://www.weborvos.hu/cikk.php?id=95&cid=37167, Kredit pontos tovбbbkйpzйs Egerben).Egyes vйlemйnyek szerint a meddх pбrok egy rйsze soha nem jut el orvoshoz, mert szйgyellik megvallani a gondjaikat, kudarckйnt йlik meg. Нgy feltйtelezhetх, hogy 30-40 szбzalйkuk nem jut el orvoshoz.
A nyugat-eurуpai orszбgokban a szьletйsek 3-4 szбzalйka lombikbйbi-program eredmйnye. Nбlunk 1,4 szбzalйk a lombikbabбk arбnya. A magyarorszбgi nйpessйgfogyбst цnmagбban ez a program nem kйpes megбllнtani, jelentхsйge mйgis уriбsi. (Forrбs: http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=76535, Kossuth Rбdiу /Szуljon hozzб, 2004 februбr 16.)

Azt kйrjьk az emberektхl, a sajtуtуl, a parlamenttхl, a kormбnytуl, hogy segнtsen nekьnk.
Segнtsen abban,
hogy tцbb meddхsйgi kцzpont legyen, ahol mindenki alapos йs kцrьltekintх kivizsgбlбsban, s ezt kцvetхen megfelelх kezelйsben rйszesьlhet.
hogy az infertilitбsi kezelйsekben rйsztvevх pбrok gyуgyszereit az egйszsйgbiztosнtу a jelenleginйl nagyobb mйrtйkben tбmogassa. Hiбba ingyenes a kezelйs, ha a gyуgyszerek йs az utazбs kцltsйgei 70.000-300.000 forint kцrьl vannak beavatkozбsonkйnt, melyet sokszor el se tudnak kezdeni az anyagi korlбtok miatt.
hogy tцbb mint 5 in vitro (lombik) megtermйkenyнtйsi kнsйrletet finanszнrozzon az egйszsйgbiztosнtу, hiszen ha a gyermek utбn vбgyakozу pбr kimerнti a rendelkezйsйre бllу keretet, tбmogatбs nйlkьl kцzel 1 milliу forintot is fizethet.
hogy mindenfajta meddхsйgi kezelйst, нgy az inszeminбciуt is, 100\%-ban finanszнrozzon a tбrsadalombiztosнtбs, fьggetlenьl a meddхsйgi kцzpont fajtбjбtуl.

Sajnos a munkaadуk diszkriminatнv viselkedйsйvel is kйnytelenek vagyunk szembenйzni. Emiatt sokan kцzьlьnk, fхkйnt a nхk, hazugsбgra kйnyszerьlnek munkahelyьkцn, mivel szeretnйk elkerьlni, hogy kitudуdjйk: gyermekvбllalбsi szбndйkkal йs problйmбk miatt rendszeres orvosi kezelйsre van szьksйgьk. Szomorъ, de tйny: a lombik-programban fйl йvnйl tovбbb rйsztvevхk igen nagy rйsze elveszнti az бllбsбt.

Kйrjьk, segнtsenek abban,
hogy vйdje ezeket a pбrokat, kьlцnцsen a nхket, felmondбsi tilalom a munkбltatу rйszйrхl, hiszen nem biztos, hogy egy-egy beavatkozбs sikerrel jбr.
hogy a meddхsйgi kezelйsben rйsztvevх pбrok rйszesьljenek munkaidх-kedvezmйnyben ugyanъgy, mint a kismamбk, akiket a kцtelezх orvosi vizsgбlatra el kell engednie a munkбltatуnak.
hogy nagyobb nyilvбnossбgot kapjon a meddхsйg problйmбja, hiszen sokan a megbйlyegzйstхl fйlve nem fordulnak idхben szakemberhez.

Vannak olyan esetek, melyekben az utolsу mentsvбr az цrцkbefogadбs. Ez az eljбrбs legtцbbszцr hosszъ йveket vesz igйnybe. Szeretnйnk elйrni, hogy ezek a hosszъ йvek hуnapokra csцkkenjenek!

Kйrjьk, hogy alakнtsбk ъgy a szьksйges tцrvйnyeket, hogy a gyesrхl, gyedrхl visszatйrх kismamбk dolgozhassanak 4-6 уrбban, illetve hogy rйgi munkahelyьkre, rйgi beosztбsukba tйrhessenek vissza!

A gyermekбldбs termйszetes dolog нgy gondoljuk mi is. Ehhez kйrjьk az Цnцk segнtsйgйt!

No one has signed this petition yet

Imelda KentBy:
MusicIn: