SUSTINERE PENTRU REGLEMENTAREA LEGALA A REPRODUCERII UMANE ASISTATE MEDICAL SI PENTRU INTRODUCEREA PROCEDURILOR INSEMINARE ARTIFICIALA SI FERTILIZARE IN VITRO IN PROGRAMELE NATIONALE DE SANATATE

In anul 2003 a fost initiata propunerea legislativa nr. 217 / 2003 -"Propunere legislativa privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical". Dupa mai multe modificari si dezbateri, a fost adoptata de Camera Deputatilor in aprilie 2004, fiind inaintata la Senat, apoi Presedintelui Romaniei. Retrimisa Senatului, dupa mai multe reinscrieri pe ordinea de zi etc., legea a ramas in acelasi stadiu, la Senat, din noiembrie 2005 pana in prezent.

EXPUNERE DE MOTIVE

Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza aproximativ 15\% din cuplurile de varsta reproductiva si este recunoscuta ca boala de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In ultimul deceniu, in toata lumea, inclusiv la nivelul tarii noastre, numarul cuplurilor infertile este in crestere. Insa prin reproducerea umana asistata medical (ajutorul medicinei pentru cuplurile care din diverse motive nu pot obtine o sarcina), aceste cupluri pot fi ajutate sa procreeze, ceea ce duce si la cresterea natalitatii. Procedurile de reproducere umana asistata sunt inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro.

Majoritatea tarilor europene au constientizat problema, au o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii, iar costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata sunt incluse in programele de sanatate publica (pana la 5 incercari de fertilizare in vitro si 6 inseminari artificiale per cuplu; de exemplu, in ceea ce priveste tehnicile de fertilizare in vitro: Austria sustine 4 incercari, Belgia - 6, Danemarca - 3 plus inca 3 pentru al doilea copil, Ungaria - 5). Romania nu are in acest moment o lege a reproducerii umane asistate, singura propunere legislativa (217/2003) fiind abandonata de circa 3 ani.

Un alt aspect important este cel al costului foarte ridicat al medicamentelor necesare procedurilor de inseminare si fertilizare in vitro: o parte din aceste medicamente se afla pe lista de medicamente compensate (din 15.07.2008), insa nu se pot elibera decat pentru alte afectiuni/scopuri, care sunt cuprinse in programele de sanatate, cum ar fi anumite afectiuni ginecologice sau pentru gravide. Asadar, compensarea lor pentru procedurile de reproducere asistata este imposibil de obtinut. Cuplurile care urmeaza aceste proceduri ar trebui sa aiba acces in egala masura la medicamentele compensate, indiferent de motivul infertilitatii.

Solicitam prin aceasta petitie reglementarea legala privind reproducerea asistata medical, introducerea procedurilor de reproducere umana asistata in programele nationale de sanatate (astfel incat costul unui anumit numar de proceduri sa fie suportat de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, asa cum se intampla de multa vreme in majoritatea tarilor europene), precum si reformularea normelor de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate, astfel incat sa fie facilitat accesul la ele tuturor cuplurilor care urmeaza procedurile de reproducere umana asistata.

Dupa modelul tarilor precum Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc. unde statul sustine FINANCIAR tehnicile de reproducere umana asistata ca metode moderne de tratament al infertilitatii cuplului, si intr-o Romanie civilizata acest lucru trebuie sa se intample!

No one has signed this petition yet

Colleen GomezBy:
FoodIn: