STOP Discriminarii Eectorale sign now

Conform Legii Electoral cetatenii de peste hotare sunt in mod deliberat impiedicati sa-si exercite dreptul de vot consfintit prin Constitutie, prin limitarea numarului sectiilor de votare doar la misiunile diplomatice, ambasade si consulate.
Desi diaspora a facut eforturi pentru a obtine modificarea Art. 23 a recentei Legi Electorale, nedreptatea dictata de Parlamentul Romaniei si aprobata de presedintele Romaniei prin ratificare, a ramas in vigoare, iar institutiile statului refuza cu aroganta sa raspunda acestor solicitari indreptatite.

Fata de situatia creata, un grup de asociatii din diaspora au conceput un protest impotriva atitudinii ostile a Parlamentului Romaniei, a Presedintiei Romaniei, a partidelor politice parlamentare, si in general a administratiei de stat fata de conationalii de peste hotare.

Solicitam organizatiilor romanilor de pretutindeni sa sustina si sa se alature protestului, devenind cosemnatari. Numai impreuna si printr-o atitudine ferma putem denunta clasa politica corupta a Romaniei si ne putem afirma in fata celor care inca ne mai considera straini in tara noastra, Romania.

Protest impotriva discriminarii electorale a romanilor de peste hotare

Constatand ca prin noua Lege Electorala care interzice infiintarea birourilor de votare in comunitatile romanesti cu mai mult de 50 de cetateni (Biserici, case de cultura, etc), Parlamentul Romaniei a limitat in mod deliberat dreptul constitutional de vot al cetatenilor romani de peste hotare, organizatiile diasporei romane semnatare ale acestui document denunta politica de divizare si invrajbire a societatii romanesti promovata de partidele politice parlamentare si de liderii lor politici.

Este condamnabila promulgarea acestei legi de catre presedintele Romaniei caruia i s-a inminat personal in Canada si SUA cerea diasporei de modificare a Art. 23 din Legea Electorala. Astfel se limiteaza dreptul cetatenilor romani de peste hotare de a participa la vot.
Aceasta noua masura discriminatorie, prin care, practic, se refuza dreptul cetatenilor de peste hotare la vot, si interzicerea reprezentarii parlamentare a milioanelor de cetateni romani de peste hotare, demonstreaza ca politicienii Romaniei, raman ostili romanilor din afara granitelor. Lumea politica din tara a declarat un adevarat "razboi de secesiune" romanilor din strainatate.

Prin simulacrul de vot limitat al diasporei, care nu are nici-un impact in configurarea viitorului parlament atat datorita limitarii numarului birourile de votare cat si al interzicerii reprezentarii parlamentare a milioanelor de romani din afara tarii, se doreste doar acordarea legitimitatii unor politicieni si partide neinteresate in promovarea solidaritatii si unitatii nationale.
De aceea, organizatiile semnatare considera ca populatia romaneasca din afara tarii este indreptatita sa boicoteze aceasta farsa electorala, dar sigur, fiecare va face asa cum ii dicteaza constiinta. Boicotul ar insemna nerecunoasterea Legii Electorale in forma votata de acest parlament ostil compatriotilor de peste granite si un protest fata de negarea dreptului de reprezentare parlamentara a milioanelor de romani din afara Romaniei.

In conditiile in care parlamentarii romani isi voteaza pensii uriase pe fondul general al unei clase a pensionarilor traind la limita de subzistenta, avem in fata oglinda unei paturi politice corupte, indiferenta la semnalele primite din partea unei populatii careia ii cere voturile, dar pe care o priveste cu aroganta si o desconsidera profund. Avem inca o dovada ca in actuala campanie electorala, partidele politice romanesti se lupta exclusiv pentru mentinerea privilegiilor si pentru impartirea avutiei nationale intre grupuri de interese, nu pentru eradicarea problemelor tarii si pentru propasirea natiunii.
Partidele romanesti si-au aratat permanent indiferenta si dispretul nu numai fata de populatia tarii dar si fata de conationalii de peste hotare carora
le-au trimis doar in perioadele electorale mesaje cu promisiuni mincinoase.

Romania nu are nevoie de o asemenea clasa politica. Chiar daca este acceptata intre granitele tarii, consideram ca a sosit momentul ca diaspora romana sa se ridice intr-un glas pentru a denunta Legea Electorala, si sa fie ferma in relatiile cu trimisii partidelor, guvernului si parlamentului rezultat din niste alegeri de la care sunt exclusi milioane de romani de peste hotare carora le sunt limitate sau negate drepturile de cetateni egali ai natiunii romane.

In conditiile in care parlamente si guverne lipsite de credibilitate si de dorinta refacerii unitatii si solidaritatii dintre romani distrug legaturile in cadrul societatii romanesti, diaspora trebuie sa refuze misiunile in scop propagandistic sau electoral ale partidelor politice sau trimisilor guvernamentali, si sa accepte doar tratative de la egal la egal si numai cu imputernicitii abilitati sa decida si sa semneze protocoale de cooperare pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta natiunea romana.

16 Octombrie 2004

Consiliul Mondial Roman, member of The Europeans Throughout the World - Mircea Popescu
Consiliul Romano-American - Neculai Popa
Romanian American Cultural Center "Athenaeum", Atlanta, Georgia - Prof. Smaranda Cazan-Livescu