Stop Dhunimit te Kufirit Detar Shqiptar sign now

Marrлveshja shqiptaro-greke pлr pлrcaktimin e kufirit detar mes dy vendeve shkel sovranitetin kombлtar duke i dhuruar hapлsira detare vendit fqinj. Ka qenл kjo teza e mbrojtur nga ish-drejtori i Institutit Gjeografik tл Shqipлrisл, kolonelit nл rezervл Myslim Pasha, nл emisionin Studio 24 tл televizionit NEWS24 .

Nл njл program pлr mл shumл se dy orл hartuesi i studimit prej 117 faqesh, historiani dhe politikani, Pлllumb Xhufi si dhe 2 gazetarлve tл Gazeta Shqiptare Artan Hoxha, drejtuesi i emisionit Xhungлl dhe Tedi Blushi, botues i shkrimeve nл GSH kanл disktuar lidhur me tл fshehtat qл fshihen pas kлsaj marrлveshjeje.

Debati u orientua kryesisht mbi studimin prej 117 faqesh tл ish-drejtorit tл Institutit Gjeografik tл Shqipлrisл, kolonelit Myslim Pasha

Kolonel Pasha duke sqaruar nл hartл tregoi se eshtл ndлrprerл nл mлnyrл tлrлsore, e drejta e Shqipлrisл pлr njл pjesл sovrane nл ngushtesлn e Otrantos, nл cлnimin detit shtetлror dhe hapлsirлs sл afлrt vijimore (contigous zone) si dhe hapлsirлs sл veзantл ekonomike. Sipas kolonelit лshtл cлnuar drejtpлrdrejtл Sovraniteti Kombлtar dhe mosmbrojtja e sл Drejtлs Detare tл dhлnл nga KONVENTA (UNCLOS). Ngushtesa u pлrket vetлm dy shteteve pлrballл, Italisл dhe Shqipлrisл. Republika e Greqisл pлrfiton nл kлtл rast nл tл tri drejtimet si nл atл verior ( nл mes tл Ngushtesлs), nл perлndim ku ka hapлsirл detare mл Italinл, nл Jug ku лshtл universi i saj natyror ujor. - thuhet nл raport

Nje tjeter skandal i shлnuar nл kлtл marrлveshje лshtл dhe ajo cfare ka ndodhur me hapлsiren detare nл Gjirin e Sarandes, i cili edhe pse лshtл det shteteror i Shqipлrise eshte trajtuar si nje vije bregore e zakonshme..
Nл bisedime, duket se as qл nuk лshtл argumentuar dhe nuk лshtл trajtuar veзoria historike, gjeostrategjike dhe ekonomike e GJIRIT TЛ SARANDЛS thotл nл raportin e tij Kolonel Pasha.

Politikani dhe historiani Pлllumb Xhufi ka shprehur indinjatлn politike, sa i takon informimit tл pakлt qл shumл ligjvлnes kanл pлr pлrcaktimin e kufijeve te vendit.

Studimi prej 117 faqesh i kolonelit Myslim Pasha nл argumentet e tij teknike, gjeo-hartografike, synon ti hap tл parл krijimin e njл opinioni mbarлkombлtar, pлr tл mos e ratifikuar kлtл Marrлveshje. Ish-drejtori i Institutit Gjeografik tл Shqipлrisл thotл se studimin do tia vлrл nл dispozicion dhe medias italiane.

Marrлveshja u miratua nga komisioni parlamentar i ligjeve me 25 shtator, ndersa pritet tл kaloje pлr miratim ne kuvend me 19 tetor. Ai qл do tл mbrojл kлtл marrлveshje para deputeteve лshtл ministri i ri i Jashtлm Ilir Meta.

Le te firmosim kete peticion per parlamentin shqiptar dhe ti bejme te ditur politikanet tane qe nuk mund te luajne me kufijte e shqiperise dhe te thyejne kushtetuten shqiptare.

No one has signed this petition yet

Christopher HarringtonBy:
FoodIn: