SajtГіszabadsГg? sign now

SajtГіszabadsГg?

Sokan nem Гrtik a tГrsadalmi mГretЕ apГtiГt a sajtГіszabadsГg tГrvГnyi betiltГsГval kapcsolatban. LegutГіbb a Kossuth tГren ugyan mГr tГbb ezer ember tГntetett egy elГg lehangolГі szervezГs Гs program keretei kГzГtt, de hГt kevesen voltunk. Hogy az ott lГvЕk tГbbet Гrdemeltek volna, ez kevГssГ fontos kГrdГs.

A lГnyeges az, hogy a szervezЕk (ahogy a parlamentben tiltakozГі pГrtok is) ГnmagГban, вpolitikai ideolГіgiГtГіl mentesenв szemlГlik a sajtГіszabadsГg kГrdГsГt, pedig e politikai jog megvonГsa csupГn a jГghegy csГєcsa. A rendszervГltГs hЕsi mitolГіgiГjГra ГpГtЕ, jobbГra ГrtelmisГgi tiltakozГіk semmit nem tanultak az elmГєlt hГєsz Гv tapasztalataibГіl. Nem Гrtik, hogy nem ГnmagГban a sajtГіszabadsГgrГіl van szГі, hanem magГnak a rendszernek az ГtalakulГsГrГіl, a tГrsadalom elnyomorodГsГrГіl. Ennek kГvetkeztГben a tekintГlyuralmi rendszer megszilГrdГtГsГnak fГzisГt ГljГk. Nem Гrtik, hogy a tГrsadalom jelentЕs tГmegei ГletfeltГteleik hanyatlГsГnak idЕszakaiban a formГlis politikai jogokkal, az вГєri huncutsГggalв szemben fontosabbnak tekintik a munkГhoz valГі jogot, az ingyenes egГszsГgГgyi ellГtГshoz valГі jogok gyakorlati megvalГіsulГsГt, egyszГіval a szociГlis jogokat. Az e tГren elszenvedett sГrelmekre ГpГtett a baloldali csengГsЕ demagГіgiГval operГlГі jobboldal. RГgi mese ezв de februГrtГіl kevesebb jut az alacsonykeresetЕeknek, megszorГtГsok vГrhatГіk a nyugdГjak, szociГlis ellГtГsok terГn. Az ГbredГs a tГrsadalom szГmГra keserЕ, a вdemokrataв ГrtelmisГg szГmГra kГsЕ lesz.

Azok, akik nem magГnak az egГsz politikai Гs gazdasГgi rendszernek az ellentmondГsait tГmadjГk, hanem csupГn a szГmukra a legfontosabbnak lГtszГі jog alГГsГt utasГtjГk el, ne szГmГtsanak a szociГlisan Гs gazdasГgilag kirekesztettek, kulturГlisan megalГzottak szolidaritГsГra, ha Еk maguk a tГrsadalom ezen elnyomott milliГіival nem hajlandГіk szolidaritГst vГllalni.

TermГszetesen a polgГri sajtГіszabadsГg visszaГllГtГsa is jelentЕs dolog volna, de ettЕl mГg a rendszer belsЕ ingatagsГga, demokratikus deficitjei fennmaradnГnak. Ha nyugati nyomГsra OrbГnГk feladnГk a sajtГі egyetlen pГrt Гltali kisajГtГtГsГt, mГg mindig ott maradnГnak a rendszer szociГlis anomГliГi, amelyek ГppensГggel a demokratikus politikai rend ellen hatГі tГnyezЕk lehetnek egy olyan korszakban, amikor nem lГtezik reГlis, baloldali tГmegmozgalom, a tГrsadalmi ГnvГdelem mozgalma, amely tГєl kГvГn lГpni a tЕkГn, a gazdasГgi kizsГkmГnyolГs, a profitmaximalizГlГs rendszerГn a kГzГssГgi tulajdonlГs ГrdekГben.

Ha sikeres ellenГllГsi mozgalomban gondolkodunk a sajtГіszabadsГg vГdelmГben, akkor egyГєttal a szociГlis jogok vГdelmГt is vГllalnunk kell. Ez az egyetlen garancia arra, hogy valГіban demokratikus tГmegmozgalom jГjjГn lГtre, hogy meggГtoljuk egy tekintГlyuralmi rendszer vГgleges berendezkedГsГt MagyarorszГgon, Гs ezzel tulajdonkГppen az egГsz rГgiГіban.

No one has signed this petition yet

Ruby BushBy:
Justice, rights and public orderIn:
Hugarian Government