Sacuvajmo beogradske platane sign now

Potovani gradonačelniče,

Obraćamo Vam se u nadi da ćete usvojiti nau inicijativu i sprečiti dalju seču platana u Bulevaru kralja Aleksandra.

Pored estetskog i istorijsko-kulturolokog značaja, ovo drveće ima, kao sto znate, i funkciju pročićivača izuzetno zagađenog vazduha u Bulevaru. Među potpisnicima nae peticije nalaze se inenjeri umarskog fakulteta i hortikulture koji, suprotno tvrdnji gospodina Drakića, direktora "Zelenila Beograd", smatraju da DRVECE NIJE OBOLELO kao sto nisu bila ni brojna stabla koja su nemilosrdno posečena u prethodnim akcijama.

Zaista, povremeno tokom oluje srui se poneko stablo, alii to se deava SVUDA u svetu! Da li mislite da bi Boris Johnson dozvolio da se zbog toga poseče svo stogodinje drveće na londonskom Notting Hillu, ili da bi Bertrand Delanoe dozvolio seču stabala u Boulevard Saint Germainu???
I tamo su se stabla ruila zbog nevremena, pa se niko nije usudio da izađe sa predlogom o njihovoj likvidaciji, i besmislenom sađenju mladica koje ne mogu da zamene nijednu od gore navedenih funkcija postojećeg drveća.

Beogradski platani su opstali uprkos nemačkom, savezničkom i NATO bombardovanju! Zahvaljujući njima Beograd bi se po lepoti zelenila mogao meriti sa svetskim metropolama.
Mrave, goludrave sadnice nalik čačkalicama, koje su u Kralja Milana, Nemanjinoj, i na Novom groblju zamenile raskone kronje platana u najmanju ruku deluju alosno!

U svim evropskim metropolama drveće koje izgleda, i ima znacaj kao nasi platani, neguje se, leči i po svaku cenu odrava. Infrastruktura i sistemi poput vodovoda i parnog grejanja se podeavaju da njihove cevi ne bi ugrozile opstanak drveća.

Zbog čega kod nas mora da bude drugačije? Da li zbog toga to su ponovo umeani nečiji licni interesi i dobit na racun zajedničkog dobra Beograđana?!
Platani u Bulevaru kralja Aleksandra NISU NIČIJE PRIVATNO VLASNITVO da bi se njihova likvidacija sprovodila bez saglasnosti građana!!!

Smatramo da je pravo svakog Beogradjana da odlucuje o izgledu sopstvenog grada, tako da Vas molimo da nase misljenje uzmete u obzir.

Gospodine Đilas, molimo Vas da sprečite seču nasih platana.

Inicijativni odbor građana za zatitu platana u Bulevaru kralja Aleksandra

U Beogradu,
24. 1. 2010.

No one has signed this petition yet