Restringerea mobilitatii Tinerilor sign now

D E M E R S

Conform Memorandului oficial fгcut public de cгtre Secюia Consularг a Ambasadei SUA din Chiєinгu din 29 Ianuarie 2007, a fost realizatг o schimbare a programului Summer Work and Travel (оn continuare SWT) prin care limiteazг termenul de єedere a studenюilor participanюi la programul SWT pвnг la data de 1 septembrie, data oficialг a оnceperii studiilor оn Universitгюile din Republica Moldova.

Aceastг condiюie restrвnge mobilitatea tinerilor, una dintre libertгюile fundamentale ale omului, consfinюite оn art. 13 din Declaraюia Universalг a Drepturilor Omului єi art. 27 din Constituюia Republicii Moldova. De asemenea, este оncгlcat єi art. 57 din Legea оnvгюгmвntului (drepturile elevilor єi studenюilor). Оn acelaєi timp, оn conformitate cu noile reguli, 60\% dintre studenюii participanюi la program nu vor putea sг-єi continue procedura de aplicare din motivul insuficienюii contractelor de muncг оn SUA pe termenul 30 mai 1 septembrie єi vor suferi pierderi financiare estimate la peste 3 000 000 $.

Un alt aspect important e cг studenюii utilizeazг banii cвєtigaюi оn cadrul programului SWT pentru achitarea studiilor sau pentru achitarea gazdei оn perioada studiilor. Plus, studenюii au posibilitatea sг оnveюe sг vorbeascг limba englezг єi sг realizeze un schimb cultural cu tineri din alte югri. Astfel, circa 2400 de studenюi pot fi lipsiюi de aceastг posibilitate.

Reieєind din argumentele expuse mai sus, dar єi din faptul cг оn Federaюia Rusг єi Letonia existг precedente cвnd aceastг situaюie a fost soluюionatг оn interesul studenюilor,

Solicitгm:
1. Ambasadei SUA оn Moldova sг dispunг eliberarea formei DS-2019 pоnг la perioada de 15 septembrie 1 octombrie.
2. iar Ministerului Educaюiei єi Tineretului sг creeze permitг absenюa оn perioada menюionatг mai sus cu condiюia lichidгrii de cгtre participanюi a sesiunilor єi restanюelor.

No one has signed this petition yet

Brooke BarrettBy:
Nature and EnvironmentIn: