Protest eco-urban sign now

Protest eco-urban
adresat Primariei Cluj-Napoca

Revista studenteasca Exi(s)t si Organizatia Studentilor Jurnalisti va invita la un protest eco-urban prin care se critica:

1. Gestionarea ineficienta a spatiului verde din Cluj-Napoca prin amplasarea de panouri publicitare care sugruma efectiv spatiul public si putinele oaze de verdeata. Nu intentionam sa realizam o critica de stinga indreptata impotriva afisarii reclamelor, dar credem ca reclamele ar putea fi asezate in alte locuri. De pilda, pe blocuri. Astfel blocurile ar capata ceva mai multa culoare si viata, iar reclamele nu vor mai imbicsi si uriti spatiile verzi. Exagerind putin problema, ne intrebam, cum putem avea noi pretentii civice, ecologice, atunci cind indemnam un cetatean sa nu arunce ambalajele intr-o padure din apropierea orasului, cind aceleasi "ambalaje" troneaza legal pe panouri imense in zonele verzi? Intr-un oras poluat, aglomerat si prafuit, liliputanele zone verzi ne indeamna la calm, la relaxare vizuala si estetica, transformind natura intr-o mostra de civiliatie chiar in mijlocul junglei incinse de asfalt. De aceea, ne opunem categoric continuarii politicii de raspindire a panourilor publicitare in preajma spatiilor verzi si cerem reamplasarea celor existente pe blocurile fara valoare estetica din apropierea lor.

2. Primaria trebuie sa ia masuri urgente si vizibile impotriva comerciantilor care isi afiseaza reclamele pe cladirile istorice din centrul Clujului sfidind legile care protejeaza cladirile de patrimoniu si reclamatiile repetate venite din partea Comisiei Monumentelor Istorice. Ar trebui luat exemplul altor orase din Transilvania (Satu Mare, Baia Mare, Sibiu, etc) in care edilii isi iau in serios rolul de administratori locali si pun in valoare patrimoniul cultural si arhitectural al oraselor in scopul promovarii turistice. In schimb la Cluj, bunastarea inculta si mercantilismul uritesc cladirile istorice sub ochii ingaduitori ai functionarilor Primariei. Intr-un ziar local in articolul intitulat sugestiv Clujul fara stapin, arhitectul Virgil Pop, membru in Comisia Monumentelor Istorice, afirma ca situatia vinzarii fara discernamint a spatiilor de reclama "este vecina cu prostitutia" si ca se denatureaza astfel imaginea Clujului intr-un oras mai sarac decit este in realitate.

3. Primaria in colaborare cu Inspectoratul Scolar ar trebui sa permita deschiderea liceelor (ne referim in special la cele centrale) pe perioada vacantei de vara pentru a da posibilitatea adolescentilor de a face miscare... (in loc de a sta in fata blocului la o tigara). Din nefericire am avut posibilitatea de a vedea copiii din cartiere jucind „miuta” si folosind drept poarta, scheletul metalic ce adaposteste tomberoanele de gunoi. Acest lucru se petrece din pricina lipsei de spatiu de joaca amenajat. In spatiile strimte dintre blocuri s-ar putea construi niste panouri de baschet pentru practicarea streetball-ului, joc care oricum nu necesita prea mult spatiu. Pentru diminuarea cheltuielilor Primariei, panourile ar putea sa aiba imprimate reclamele unor firme private. Recunoastem ca in urma primului an de mandat al primarului Emil Boc s-au realizat imbunatatiri in privinta amenajarii parcurilor. De asemenea, la interventia a diversi intreprinzatori s-au construit gazoane sintetice de fotbal care au dat posibilitatea amatorilor de sport sa practice jocul favorit in conditii bune. Ramin insa numerosi adolescentii care nu-si permit sa scoata din buzunar citeva sute de (mii) lei pentru a inchiria un teren.

4. Reclamam trista situatie de a vedea ca orasul nostru este singurul oras important din Transilvania care nu are o zona pietonala. Constatam lipsa unei preocupari pentru imaginea urbana a Clujului si lipsa unei strategii de dezvoltare a orasului in conformitate cu un Plan Urbanistic General. S-a avansat recent o solutie privind amenajarea unei portiuni semi-pietonale pe bulevardul Eroilor. Credem ca este o solutie de compromis complet neviabila. Imaginati-va niste oameni incercind sa stea linistiti pe o terasa in claxoanele infernale ale masinilor de pe partea alaturata...

5. O sugestie: Este necesara "rebrenduirea" blocurilor, revopsirea lor in culori mai vesele astfel incit sa se contracareze impresia inestetica a acestor monoliti de beton Nu ne mai surprinde neplacut cenusiul blocurilor pe care le vedem in fiecare zi, in cartierul comunistoid in care traim, nu ne mai pasa de deteriorarea lor accentuata. Totusi, indiferenta fata de spatiul public trebuie combatuta! Este important ca Primaria sa ia legatura cu Asociatiile de locatari (si nu doar cu ei) pentru promovarea acestei probleme pe agenda publica.

Acestea sunt citeva dintre doleantele noastre (deocamdata...). Va rugam sa fiti solidari cu noi si sa va semnati mai jos! Daca aveti si alte plingeri, obiectii legate de administrarea orasului nostru, puncte noi care ar putea fi introduse in acest protest eco-urban, scrieti-ne la adresa: [email protected]

No one has signed this petition yet

Gwen WilliamsBy:
Politics and GovernmentIn: