Pлr largimin e figurлs (fotografisл) sл Gonxhe Bojaxhiut (Nлnл Terezлs) nga Zyra e MSKRS-sл, si dhe nga Insitucionet Shtetлrore e Publike tл Vendit tonл sign now

Tл nderuar pлrfaqлsues tл institucioneve tл Kosovлs,

I nderuar President z.Pacolli,

I nderuar Kryeministлr z.Thaзi,

I nderuar Kryetar i Kuvendit, z. Krasniqi,

Si qytetarл tл shtetit tл Kosovлs, tл gjithл ne qл jetojmл sot, kemi kontribuar nл ndлrtimin e shtetit qл kemi. Kush mл shumл e kush mл pak, e rлndлsishme лshtл qл sot e kemi shtetin tл fituar me shumл mund. Ndaj qл si njл shtet i vogлl qл лshtл, Kosova nuk mund tл paramendohet si njл vend i tendencave meritokratike sipas kuteve tл dikujt, pasi qл tendencat dhe veprimat e tilla, lлnл palл tл pakлnaqura.

Megjitkлtл, eksiston tek tл gjithл njл pajtueshmлri qл nuk mund kontestohet : mл meritorлt pлr ditлn e sotit, janл dлshmorлt - ata qл sakrifikuan jetлn e tyre qл vendi ynл tл jetл nл liri. Kontributi i tл gjithл tл tjerлve лshtл i matshлm, siз janл tл matshme dhe tл dukshme sheshazi, tendencat pлr imponimin e figurave kulturore e religjioze, pa kurrfarл nismash tл debatit publik.

Komuniteti musliman nл Kosovл, si komunitet shumicл, лshtл konkretisht i brengosur mbi shkallлn fillimisht latente, por kohлve tл fundit tл pлrmasave tл mлdha, tл tendencave dhe metodave tл njл dominimi kulturor, tл ritit katolik nл vend, si relikл e trashлguar nga e kaluara e garniturave mл tл hershme pushtetare, qл ishin akcelereuse tл njл dominimi tл tillл. Vazhda e tolerimit tл tendencave dhe metodave tл tilla, po sfidon laicitetin edhe tл qeverisл sл re. Nuk лshtл se tendencat dhe metodat e tilla, nuk janл vлrejtur nga ne edhe mл herлt, sikurse nл rrafshin ligjлrues/mлsimor, kulturor, medial, e politik, por pлr hirл tл arsyeshmлrisл dhe mosshkaktimit tл reaksioneve publike, i kemi kaluar me heshtje.

Hapi i ndлrrmarur nga ministri Memli Krasniqi pлr largimin e fotografisл sл Nлnл Terezлs nga zyret e MSKRS-sл, si dhe detyrimi pлr ta rikthyer prap, pas reaksioneve tл shumta katolike e filokatolike, ishin dлshmi e sfidimit serioz tл laicitetit institucional/shtetлror nga katolicizimi kulturor dhe tendencat e tij dominuese nл rritje. Sidomos adresimi i njл peticioni nga ana e disa intelektualлve ku nga kryeministri kлrkohej shkarkimi i minstrit Krasniqi, duke u thirrur ndлr tл tjera edhe nл bindjen e tij fetare si arsye pлr largim, na bлri qл ta thyejmл heshtjen.

Duke e ditur se Kushtetuta e Kosovлs, nл Nenin 8, Pika 1, e definon Kosovлn si shtet laik dhe neutral nл злshtje tл besimeve fetare, ateherл nuk shohim arsye tл shkeljes sл Kushtetutлs, nлpлrmjet pлrdorimit publik e institucional tл njл figure krejtлsisht fetare, pa ndлrlidhmлri me shtetin e Kosovлs, dhe sidomos jemi kundлr imponimit publik tл njл figure qл deklarativisht thoshte se i pлrkasл Krishtit si figure kombлtare, pasi qл njл imponim i tillл, pлrpos qл dhunon laicitetin institucional, pлrbлn poashtu njл imponim religjioz e kulturor nacional-katolicist, nл njл shoqлri me shumicл muslimane. Nuk jemi aspakt kundлr fesл katolike, por kundлr pлrdorimit politik e kulturor dhe imponimit tл figurave katolike.

Nisur nga kлto premisa fundamentale,
Juve si institucione tл Kosovлs ua adresojmл kлtл :

PETICION

Pлr largimin e figurлs (fotografisл) sл Gonxhe Bojaxhiut (Nлnл Terezлs) nga Zyra e MSKRS-sл, si dhe nga Insitucionet Shtetлrore e Publike tл Vendit bazuar nл arsyet qл u dhanл mл lartл.

Nлnshkrues tл peticionit janл qytetarл nga shumica e komunave tл Kosovлs.

Shrepsojmл qл kлrkesa jonл tл mirret parasysh dhe tл diskutohet. Nл tл kundлrtлn jemi tл shtyrл drejt protestave publike.

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
650 / 1000

Latest Signatures

 • 02 January 2016650. Enkeleda Simon
  Shteti laik, te jete kudo e jo ne disa vende e ligje, e ne disa jo.
 • 31 December 2015649. Besnik U
  largimin e e fotografive nga MSKRS
 • 16 December 2015648. Bekimi H
  I support this petition
 • 10 December 2015647. Artan Obrien
  Stop imponimit te ikonave te krishtere
 • 09 December 2015646. Huseyin A
  Were's the West's beloved sepparation of Church and State now???
 • 05 December 2015645. Driton Winters
  Sa me shpejte te hiqen keto foto te Terezes
 • 30 November 2015644. Endriti Gentry
  I support this petition
 • 29 November 2015643. Gezim S
  nuk kam komente
 • 25 November 2015642. Besim L
  I support this petition
 • 23 November 2015641. Krenar X
  te hiqet cdo foto dhe bust nga institucionet
 • 11 November 2015640. Petrit Frey
  Tereza nuk eshte figure kombtare!ajo ishte nje sherbetore e vatikanit!
 • 07 November 2015639. Agim R
  I support this petition
 • 04 November 2015638. Edlira Acevedo
  I support this petition
 • 02 November 2015637. Sebar Graves
  Fotografia e Gonxhe Bojaxhiut duhet hequr nga zyret e MSKRS-se per arsye se aty e kavendin dikush tjeter e jo e ashtu quajtura nene tereza.
 • 24 October 2015636. Ardijan K
  no comment
 • 19 October 2015635. Sidorela Knight
  I support this petition
 • 10 October 2015634. Fluturim N
  ne emer te tolerances te mos abuzohet me kto lloj figurash, vend e pa vend
 • 10 October 2015633. Lulzim P
  pro largimit
 • 09 October 2015632. Arian K
  I support this petition
 • 08 October 2015631. Behar Reed
  qashtu
 • 01 October 2015630. Ensar Poole
  skam koment
 • 20 September 2015629. Betim K
  shume pune e qelluar
 • 11 September 2015628. Fehmi M
  Dлshiroj qл fotoja e saj tл jetл e vendosur nл zyrat e institucioneve pлr tл cilat ka kontribuar me vetлdijen e saj e jo me hamendjet e tл tjerлve
 • 16 August 2015627. Ela Travis
  I support this petition
 • 13 August 2015626. Dori Mcpherson
  I support this petition
 • 09 August 2015625. Vesa Salazar
  I support this petition
 • 02 August 2015624. Gylbehar
  Pлr largimin e figurлs (fotografisл) sл Gonxhe Bojaxhiut (Nлnл Terezлs) nga Zyra e MSKRS-sл, si dhe nga Insitucionet Shtetлrore e Publike tл Vendit tonл

browse all the signatures

Information

Bobby HebertBy:
Politics and GovernmentIn:
Petition target:
Republika e Kosoves

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets