Poparcie dla Grzegorza Gaudena sign now

Ja, nizej podpisany/a w pelni identyfikuje sie z cytowanym ponizej stanowiskiem Grzegorza Gaudena i popieram decyzje przedrukowania dunskich karykatur Mahometa w polskiej prasie.

OSWIADCZENIE GRZEGORZA GAUDENA

Konflikt dotyczcy karykatur Mahometa zaszedі tak daleko, їe chyba kaїda redakcja w wiecie zachodnim stanкіa przed dylematem: publikowaж czy nie.
Decyzja duсskiego dziennika, ktуry to pierwszy uczyniі, nie uwzglкdniaіa wraїliwoci wielu ludzi; zdecydowano siк na їart z tego, co dla nich wiкte. Media europejskie s pluralistyczne. Niektуre z nich prowokuj, obraїaj, nie przejmuj siк przekonaniami, wiar, inne staj zdecydowanie w obronie wartoci, religii i Boga. Dzieje siк tak, bo dla Europy, dla cywilizacji zachodniej wolnoж sіowa jest wartoci fundamentaln. Ci, ktуrzy czuj siк dotkniкci, uwaїaj, їe jest naduїywana, mog dochodziж swoich racji takїe w sdzie. I jest to jedyna akceptowana w wiecie demokracji droga.
W tym przypadku obraїeni poczuli siк muzuіmanie na caіym wiecie. Nie moїna tego ignorowaж, trzeba o tym pamiкtaж w przyszіoci. Wyznawcy islamu siкgnкli jednak po metody, ktуre s obce naszej cywilizacji. Po publikacji prywatnego dziennika w maіym kraju europejskim paсstwa islamskie odwoіuj swoich ambasadorуw i domagaj siк przeprosin od politykуw. W wolnoж mediуw w Europie usiіuj ingerowaж politycy paсstw islamskich. Publicznie palone s flagi Danii, a terroryci groї zamachami i porywaniem obywateli krajуw, w ktуrych wolne i niezaleїne od paсstwa dzienniki w imiк solidarnoci opublikowaіy karykatury. Wolna prasa i wolne paсstwa nie mog ulec temu szantaїowi.

Doszіo do najpowaїniejszego w ostatnim czasie zderzenia miкdzy dwiema wielkimi kulturami. Spуr dotyczy fundamentalnych dla nas wartoci. Prawa do wolnoci, w tym swobody wypowiedzi. Zdecydowalimy siк przedrukowaж te karykatury, bo caіkowicie odrzucamy metody, do ktуrych odwoіali siк islamscy przeciwnicy publikacji. Wolnoci wypowiedzi trzeba broniж. Takїe wtedy, kiedy nie zgadzamy siк z ich treci.

---

* zamiast nazwiska mozesz podac swoj nick oraz forum na ktorym najczesciej bywasz, o ile fora te posiadaja system rejestracji uzytkownikow.

No one has signed this petition yet

Dina WilliamsonBy:
People and OrganizationsIn: