Podrska Arhivu alternativnog filma i videa sign now

Arhiv alternativnog filma i videa Doma kulture вStudentski gradвв je prestao da postoji kao redakcija Doma kulture вStudentski gradв. Institucija koja je bila jedinstvena u regionu bivЕe Jugoslavije, otvorena za prikupljanje, Дuvanje i istraЕivanje jedne znaДajne tradicije i kulturnog nasleДa jugoslovenskog kinoamaterizma, eksperimentalnog, avangardnog, alternativnog filma, videa i novih medija, degradirana je u lokalni arhiv Akademskog kino kluba, Дime joj se odrekao znaДaj i buduДnost regionalne i meДunarodne saradnje.

Arhiv alternativnog filma i videa bio je jedinstven po tome Еto je zalaganjem njegovog osnivaДa Ivka ЕeЕiДa, posle decenija borbe da se ova tradicija tretira kao vaЕno i vredno kulturno nasleДe, uspostavio tehniДku i institucionalnu infrastrukturu, i Еto je najvaЕnije, obezbedio zvaniДno priznanje drЕavnog kulturnog sistema ovoj izuzetnoj tradiciji. Upravo je njegova otvorenost ka celokupnoj istoriji ove produkcije omoguДavala da se na regionalnom nivou ostvari saradnja u procesu istorijske kontekstualizacije zajedniДkog kulturnog seДanja jedne produkcije zasnovane na entuzijazmu. Njegova vaЕnost potvrДena je i Дinjenicom da su brojni istraЕivaДi, studenti, istoriДari filma i umetnosti, kao i umetnici iz zemlje i sveta upravo ovaj Arhiv proteklih godina koristili kao dragocen resurs u svojim istraЕivanjima i produkciji.

Arhiv alternativnog filma i videa je stekao kredibilitet i ugled u celom regionu zahvaljujuДi svojoj u radu dokazanoj teЕnji da sa autorima i institucijama ostvari uzorni centar arhivske prakse i primerom pokaЕe znaДaj i moguДnosti institucije memorije kulture. Samovoljnom promenom statusa Arhiva od strane aktulenog direktora Doma kulture Arhiv alternativnog filma i videa blokiran je veД suviЕe dugo u aktivnostima i daljem razvoju, u Дekanju da Ministarstvo prosvete ispravi ovu greЕku. Ovo je porazni primer zatvaranja jednog velikog potencijala u autistiДni krug sitnih interesa koji Дe spreДiti i obeshrabriti zapoДetu regionalnu i meДunarodnu saradnju Дime su na najveДem gubitku Dom kulture вStudentski gradв, grad Beograd i kulturna politika Srbije koja za cilj upravo proklamuje izlazak iz takvog zatvorenog kruga.

Degradacijom u deo jednog kino kluba: u Arhiv akademskog kino kluba, u Еta je pretvoren promenom sistematizacije Doma kulture вStudentski gradв, odriДe se pravo i moguДnost Arhiva da ponudi svim umetnicima, centrima produkcije i saradnicima iz regiona i sveta Еansu da povere svoja dela i kolekcije instituciji koja Дe ih tretirati pod naДelom ukupne tradicije alternativnog filmai videa, veД se ograniДava na produkciju jednog lokalnog kino kluba i time spreДava interes bilo koga van te produkcije da u njemu uДestvuje.

Dokaz tome je povlaДenje arhiva Low-Fi Video pokreta, koji je 2006. godine svoj arhiv i dokumentaciju poverio Ivku ЕeЕiДu i Arhivu alternativnog filma i videa, sa zadovoljstvom Еto Дe imati pravi tretman, moguДnost digitalizacije i biti u kontekstu tradicije na koju se nadovezao u svojim aktivnostima. Ukidanjem ovog Arhiva, Low-Fi Video izgubio je tu moguДnost, i buduДi da ne spada u produkciju Akademskog kino kuba, svoj arhiv iselio iz Doma kulture вStudentski gradв 6. juna 2010. godine, sa nadom da Дe se Arhivu alternativnog filma i videa vratiti status, i da Дe se Low-Fi Video arhiv ponovo naДi u njegovom pravom kontekstu.

Smatramo da je olako uniЕtavanje tekovina decenijske borbe za instituciju koja bi pokazala sitemsku brigu i priznanje ovoj tradiciji ne sme proДi bez borbe za njeno oДuvanje. Apelujemo na Ministarstvo prosvete da se o tome izjasni i hitno reaguje vraДanjem statusa Arhivu alternativnog filma i videa, kako se ne bi ispostavilo da kulturna i obrazovna politika u ovoj zemlji ne prepoznaju i ne mogu da zaЕtite sopstvene resurse.

Tim Low-Fi Video: MiloЕ KukuriД, Aleksandar GubaЕ

Grupa Kosmoplovci

Tim projekta Medijska arheologija: Aleksandra SekuliД, BoЕko Prostran, Jovan BaДkulja, NebojЕa PetroviД, Ivica ДorДeviД

No one has signed this petition yet