Petitie pentru asigurarea dreptului de vot al cetatenilor romani din diaspora - Petition for voting rights or Romanian citizens living abroad sign now

Versiunea in limba romana (Romanian language version):

Petitie adresata Ministerului Afacerilor de Externe al Romaniei, Primului Ministru precum si Parlamentului Romaniei

In numele a peste 4 milioane de cetateni romani cu drept de vot ce locuiesc in afara granitelor Romaniei solicitam Ministerului Roman al Afacerilor Externe precum si Primului Ministru al Romaniei si Parlamentului Romaniei gasirea rapida de solutii practice care sa permita tuturor romanilor aflati peste hotare sa voteze in cadrul Referendumului din 19 Mai 2007.

Va atragem atentia ca numarul sectiilor de votare anuntate ca fiind disponibile pentru Referendumul din 19 Mai este absolut insuficient pentru ca toti romanii sa poata vota! Sunt comunitati mari de romani care nu au acces nici macar la o singura sectie de votare! Este imperativa gasirea unei solutii legislative care sa remedieze aceasta deficienta GRAVA!

Cererea noastra este intemeiata pe urmatoarele articole din Constitutia Romaniei:

Articolul 7
Statul sprijină оntărirea legăturilor cu romвnii din afară frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

Articolul 17
Cetăţenii romвni se bucură оn străinătate de protecţia statului romвn şi trebuie să-şi оndeplinească obligaţiile, cu excepţia acelor ce nu sunt compatibile cu absenţa lor din ţară.

Articolul 34
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vвrsta de 18 ani, оmpliniţi pвnă оn ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărвre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Solicitam totodata Parlamentului European si Comisarului European pentru Justitie, Libertate si Securitate sa ia act de aceasta situatie absolut neacceptabila pentru un stat membru al Uniunii Europene. Le solicitam totodata sprijinul in rezolvarea acestei situatii!

Reamintim politicienilor de la Bucuresti ca NU suntem cetateni de rang inferior ai Romaniei si ca in mod cert NU vom accepta sa fim tratati in acest fel!
Avem convingerea ca Guvernul Romaniei va cauta solutii rezonabile, legale, care sa poata permite tuturor cetatenilor romani aflati in afara Romaniei sa voteze.
Votul, domnilor guvernanti, este un DREPT nu un PRIVILEGIU!
Votul este ESENTA democratiei!

Romanii din diaspora s-au manifestat intotdeauna (in imensa lor majoritate) ca buni cetateni ai Romaniei. Anual, contribuim cu peste 4 miliarde de euro la refacerea economiei romanesti. Va cerem sa ne respectati dreptul nostru democratic de a VOTA!

Totusi, in eventualitatea in care Guvernul Romaniei va alege sa nu creeze conditii decente in care romanii din diaspora sa isi poata manifesta preferinta in cadrul Referendumului din 19 Mai, va avertizam ca va vom actiona in instanta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului!

English version:

Petition to the Romanian Foreign Affairs Department, Romanian Prime Ministers Office as well as Romanian Parliament

In the name of over 4 million Romanian citizens eligible to vote that live abroad, we ask the Romanian Foreign Affairs Department as well as the Romanian Prime Minister and the Romanian Parliament to urgently find practical solutions that will allow the Romanians living abroad to cast their vote in the upcoming National Referendum on May the 19th.

We draw your attention on the fact that the number of polling stations available for the May 19th Referendum is utterly insufficient to allow for all Romanians living abroad to vote! There are big communities that do not have access to even a single polling station! It is imperative to find a legislative solution to remedy this GRAVE deficiency!

Our request is based on the following articles of the Romanian Constitution:

Article 7
The State shall support the strengthening of links with the Romanians living abroad and shall act accordingly for the preservation, development and expression of their ethnic, cultural, linguistic and religious identity, under observance of the legislation of the State of which they are citizens.

Article 17
Romanian citizens while abroad shall enjoy the protection of the Romanian State and shall be bound to fulfill their duties, with the exception of those incompatible with their absence from the country.

Article 34
(1) Every citizen having attained the age of eighteen by or on the election day shall have the right to vote.
(2) Mentally deficient or alienated, laid under interdiction, as well as persons disenfranchised by a final decision of the court cannot vote.

We also kindly ask the European Parliament as well as the European Commissioner for Justice, Freedom and Security to take note of this unacceptable situation for a member state of the European Union. We ask for your support in solving this situation!

We remind the politicians in Bucharest that we are NOT second rank citizens and that for sure we shall NOT accept to be treated as such!
We strongly believe that the Romanian Government will seek reasonable, legal solutions that will entitle all Romanians from abroad to vote.
The VOTE, dear politicians, is a RIGHT not a PRIVILEGE!
The VOTE is the very FOUNDATION of Democracy!

The Romanians from abroad have always been (in their vast majority) good citizens of Romania. Every year we contribute with roughly 4 billion euros to Romanias economical recovery. In return, we ask you to respect our right to VOTE!

However in case our Government will choose not to create decent conditions so that the Romanians from abroad can cast their vote in the National referendum from May the 19th we warn you that we are prepared to take this case to the European Court for Human Rights!

No one has signed this petition yet

Cherry PottsBy:
Politics and GovernmentIn: