PETICION KOMUNЛS SЛ PRISHTINЛS PЛR HEQJEN E EMЛRTIMEVE RRUGORE TЛ FIGURAVE ME LIDHJE ME NAZIZMIN DHE FASHIZMIN sign now

PETICION KOMUNЛS SЛ PRISHTINЛS PЛR HEQJEN E EMЛRTIMEVE RRUGORE TЛ FIGURAVE ME LIDHJE ME NAZIZMIN DHE FASHIZMIN

I nderuar z. Kryetar:

Po ju drejtohemi me kлtл letлr me kлrkesл pлr ndryshimin e dy emлrtimeve rrugore nл qytetin e Prishtinлs, tл cilat reflektojnл negativisht nл historinл tonл kombлtare, nл qytetin e Prishtinлs si kryeqytet evropian, dhe nл perspektivлn e Kosovлs si vend qл synon tл bлhet pjesл e familjes evropiane tл shteteve.

Fjala лshtл pлr rrugлn qл mban emrin e Xhafer Devлs, nл Zonлn Veri tл qytetit, dhe nл rrugлn qл mban emrin e Rexhep Mitrovicлs, nл Zonлn Qendлr tл qytetit. Jemi tл bindur plotлsisht dhe kategorikisht se kлto figura nuk meritojnл njл nderim tл tillл. Emrat e kлtyre dy personaliteteve lidhen me njл ndлr epizodet mл tл errлta tл historisл sл Kosovлs dhe tл historisл kombлtare shqiptare, atл tл bashkлpunimit me forcat okupatore tл Gjermanisл naziste. Nл vijim do tл paraqesim njл pлrshkrim biografik tл kлtyre figurave nл lidhje me aktivitetet e tyre gjatл periudhлs 1941-44, nл kohлn e okupimit tл Kosovлs dhe Shqipлrisл nga ushtria italiane dhe, pas vitit 1943, nga forcat gjermane. Nл mbлshtetje tл kлtyre pлrshkrimeve, tл pлrfshirл me kлtл letлr do tл gjeni referencat e materialit historiografik ku nл mлnyrл tл dokumentuar pлrshkruhen aktivitetet e kлtyre dy figurave gjatл periudhлs nл fjalл.

Rexhep Mitrovica ka qenл kryeministлr i Qeverisл kuislige tл Shqipлrisл nл kohлn e okupimit gjerman tл Shqipлrisл dhe tл Kosovлs. Rexhep Mitrovica jo vetлm ka bashkлpunuar drejtpлrsлdrejti me forcat okupatore gjermane dhe komandлn e saj, por ka zbatuar njл politikл qeveritare qл drejtpлrsлdrejti ka pлrkrahur synimet dhe aktivitetet e ushtrisл gjermane nл Shqipлri dhe Kosovл. Nлn udhлheqjen e Rexhep Mitrovicлs, qeveria shqiptare i ka dakorduar ushtrisл gjermane njл shumл prej mbi 100 milionл franga ari, duke nxjerr monedhat edhe nga rezervat e thesarit tл shtetit shqiptar. Kjo kredi nuk лshtл kthyer asnjлherл. Pлrveз kлsaj, qeveria e Rexhep Mitrovicлs i ka lлnл nл dispozicion tл plotл dhe ekskluziv ushtrisл gjermane pлr shfrytлzim tл gjitha burimet e naftлs, qymyrit, bakrit dhe kromit brenda territorit tл Shqipлrisл dhe tл Kosovлs, pлrfshirл edhe minierлn e Trepзлs, pлr nevojat ushtarake tл Gjermanisл naziste.

Xhafer Deva ka qenл bashkлpunлtor i hershлm i forcave okupatore gjermane nл Ballkan dhe qysh nga pushtimi gjerman nл Ballkan лshtл vendosur nл shлrbim tл forcave naziste. Qysh mл 1941, pas pushtimit gjerman tл mbretлrisл jugosllave dhe tл pjesлs veriore tл Kosovлs sл sotme, pлrfshirл edhe qytetin e Mitrovicлs, Xh. Deva vл kontakt me Hermann Neubacher, pлrfaqлsuesin gjerman pлr Ballkan, dhe emлrohet nл postin e kryetarit tл komunлs sл Mitrovicлs (Elsie 2004, fq. 51). Historiani Noel Malcolm e cilлson Xh. Devлn si njл nga shлrbлtorлt mл tл besuar tл ushrisл gjermane (1998, fq. 305), kurse dokumentet gjermane tл luftлs e pлrshkruajnл Xh. Devлn si persekutues tл zellshлm tл hebrejлve, komunistлve dhe personave tл tjerл tл dyshimtл, tл cilлt pas pлrndjekjes nл Kosovл dhe Shqipлri kanл pлrfunduar nл kampet e vdekjes nл Poloni (Blum 2003, fq 56). Me pushtimin gjerman tл Kosovлs dhe tл Shqipлrisл, Xh. Deva emлrohet Ministлr i Punлve tл Brendshлm nл Qeverinл kuislige tл Rexhep Mitrovicлs, ku bлn emлr si njл nga figurat mл tл rryera tл nazizmit nл Shqipлri dhe Kosovл.

Pлrveз lidhjeve tл tij tл hershme dhe tл shumta me komandлn e forcave gjermane nл Ballkan dhe nл Shqipлri, Xh. Deva ka marrл pjesл nл mлnyrл tл drejtлpлrdrejtл nл aktivitetet e themelimit, rekrutimit dhe komandimit tл Divizionit SS Skлnderbeu, tл themeluar me nismлn personale tл Heinrich Himmler, njл nga bashkлpunлtorлt mл tл ngushtл tл Adolf Hitlerit dhe pлrgjegjлs pлr disa nga krimet me tл rлnda kundлr njerлzimit nл truallin e Evropлs. Himmler dhe udhлheqja naziste formoi Divizionin SS Skлnderbeu (e njohur nл origjinal si 21. Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (Albanische Nr. 1)) me qлllim tл rekrutimit tл shqiptarлve nл shлrbim tл qлllimeve ushtarake dhe politike tл kreut nazist. Divizioni SS Skendлrbeu nлn komandлn e August Schmidthuber (i dлnuar si kriminel lufte nga gjykata jugosllave) ka zbatuar krime dhe pлrndjekje nл tл gjitha anлt e Shqipлrisл dhe tл Kosovлs. Edhe pse suksesi i Divizionit SS Skлnderbeu ka qenл i zbehtл dhe i pakлnaqлshлm pлr komandлn gjermane, pjesлtarлt e tij janл dalluar pлr vrasje, plaзkitje dhe pлrndjekje nлpлr territorin e Kosovлs tл serbлve, romлve, hebrejлve dhe shqiptarлve jolojalл ndaj regjimit okupator, tл cilлt janл dлrguar nл Kampin e Prishtinлs dhe nga aty nл kampet gjermane tл vdekjes (Fischer 2004, fq. 187, 227). Duhet pлrkujtuar z. kryetar se pikлrisht nл Kampin e Prishtinлs, mл 1943 лshtл kryer njл masakлr e madhe pлr зka edhe sot ekziston njл monument nлn pлrkujdesjen e Komunлs.

Ndлr akte tл tjera, Qeveria e Rexhep Mitrovicлs dhe Ministri i saj i Brendshлm Xh. Deva лshtл pлrgjegjлse pлr masakrimin e 86 qytetarлve tл Tiranлs nл natлn e 4 shkurtit 1944. Siз e pлrshkruan kлtл akt Owen Pearson, kлta qytetarл u nxorлn nga krevatet e tyre dhe u kasapiten nл mлnyrat mл barbare nл prag tл shtлpive tл tyre (Pearson 2006, fq. 326). Sipas Pearson, i cili mbлshtetet nл burime tл dokumentuara dhe kredibile historike, ky aksion ishte zbatuar nga forcat e sigurisл sл Qeverisл kuislige, me urdhлr tл drejtpлrdrejtл tл Xh. Devлs dhe nлn mbikлqyrjen e Gestapos gjermane.

Jemi tл vetлdijshлm se historia e Luftлs sл Dytл Botлrore dhe e periudhлs sл menjлhershme tл pasluftлs лshtл njл periudhл historike kundлrthлnлse dhe e ndлrlikuar nл territorin e Kosovлs, dhe e kemi parasysh se nл tл shkuarлn, kjo histori shpesh лshtл shkruar nga prizme tл ngushta politike e ideologjike dhe nл mлnyra tл njлanshme.

E kemi parasysh se jo vetлm ngjarjet lokale, por edhe ato botлrore nл kлtл periudhл kanл dimensione tл shumta, tл cilat nuk na japin leje qл tл bлjmл gjykime tл njлashme pлr personalitetet e kohлs.

E kemi parasysh se kjo лshtл epokл jo vetлm e konfikteve lokale politike dhe ndлrnacionale, por edhe e fillimit tл njл ndarje tл re botлrore midis dy blloqeve armiqлsore ushtarake dhe ideologjike, me fillimin e Luftлs sл Ftohtл, ku popujve tл vegjлl, me fuqi tл pakta dhe me pлrkrahje tл vogлl sikurse ne, na u imponua qл para sл gjithash tл vendosim si interes primar mbijetesлn tonл kolektive.

E kemi parasysh se nл aspektin e brendshлm, angazhimi politik gjatл dhe pas Luftлs sл Dytл Botлrore gjeti Kosovлn brenda njл pлrplasjeje midis parimeve tл vetлvendosjes kombлtare, betejлs pлr mbijetesл nga forcat okupatore qл ne terren shpesh bлnin akte tл njejta tл dhunлs pлrkundлr ngjyrimeve ideologjike, dhe tл thirrjes pлr emancipimin shoqлror, ekonomik dhe kulturor tл shqiptarлve dhe popujve tл tjerл.

Ne nuk marrim qлndrim ndaj kлtyre aspekteve tл ndлrlikuara tл historisл, dhe nuk besojmл se njл gjл e tillл i takon as Komunлs sл Prishtinлs, duke lлnл hapлsirлn qл me kлto злshtje tл merren ata qл e kanл profesion kлtл punл, qл janл historianлt nga vendi dhe nga bota.

Mirлpo, atл qл e besojmл, dhe atл qл e ndajmл me botлn e qytetлruar, лshtл besimi se nazizmi dhe fashizmi ishin e Keqja e Madhe e shekullit XX, ndaj edhe зdo figurл historike qл ka marrл pjesл nл mлnyrл tл drejtpлrdrejtл dhe pлrmbajtлsore nл ndлrtimin, pлrkrahjen dhe avancimin e projektit tл Reich-ut nazist nл Evropл, nл ndihmлn dhe pлrkrahjen e forcave okupatore gjermane dhe atyre tл Boshtit, nл zbatimin e urdhлrave tл komandatлve tл forcave gjermane, dhe nл pлrkrahjen e projekteve pлr spastrime etnike dhe racore tл Evropлs, pavarлsisht synimeve dhe motiveve, nuk meritojnл asnjл lloj nderimi dhe ceremonializimi publik siз лshtл vлnia e emлrtimeve rrugore tл qytetit.

Pлrkundrazi, jemi krenar qл edhe populli shqiptar sikurse edhe popujt tjerл minoritarл nл Kosovл, kanл marrл pjesл nл Luftлn e madhe kundлr nazizmit, nл aleancл tл plotл me Forcat Aleate, tл udhлhequr nga Shtetet e Bashkuara tл Amerikлs, Britania e Madhe dhe Bashkimi Sovjetik, duke u pozicionuar kлshtu, nл зastet definuese tл historisл moderne tл Evropлs, nл anлn e drejtл dhe pлrparimtare tл saj.

Tek e fundit, vlerat e Luftлs kundлr nazizmit janл tл vendosura nл vetл themelet e Bashkлsisл Europiane, pjesл e tл cilлs synojmл tл bлhemi.

Shqiptarлt dhe shumл qytetarл tл Prishtinлs numrohen nл radhлn e Popujve tл Drejtл edhe nл Yed Vashim, nл Muzeun e Holokaustit, si mirлnjohje pлr mbrojtjen e hebrenjлve nga persekutimi nazist nл Serbi dhe gjetiu nл ish-Jugosllavi, ndлrsa konsiderojmл se ceremonializimi nga Komuna e Prishtinлs e emrave tл lidhur me nazizmin e vл nл rrezik kлtл vlerл dhe meritл tл posaзme tл popullit tл Prishtinлs dhe tл Kosovлs.

Besojmл se nл historinл e Kosovлs ka mjaft figura qл janл shumл mл meritore dhe qл ngjallin shumл mл pak kundлrthлnie pлr tu nderuar me emлrtim rruge se sa Xhafer Deva dhe Rexhep Mitrovica.

Pлr sot, ne e konsiderojmл skandaloze dhe tл turpshme qл dy rrugл tл kryeqytetit tл Republikлs sл Kosovлs mbajnл emrin e kлtyre dy personaliteteve. Ne e kemi parasysh se emлrtimi i kлtyre rrugлve лshtл bлrл para zgjedhjes sл z. Kryetar nл pozitлn e tij aktuale. Megjithatл, besojmл se i takon z. Kryetar ta korrigjojл kлtл turp dhe pandлrshmлri, ndaj kлrkojmл urgjentisht nga kryetari i Komunлs qл tл ndлrmarrл masa tл menjлhershme pлr riemлrtimin e tyre, para se kjo злshtje tл marrл pлrmasat e njл skandali shumл tл madh dhe damkosлs pлr Republikлn e Kosovлs, Komunлn e Prishtinлs dhe personalisht pлr kryetarin e Komunлs.REFERENCAT

Blum, William. 2003. Killing Hope: US military and CIA interventions since World War II. London: Zed Books.

Elsie, Robert. 2004. Historical Dictionary of Kosova. Lanham, MA: Scarecrow Press.

Fischer, Bernd J. 1999. Albania at war, 1939-1945. West Lafayette, IN: Purdue University Press.

Malcolm, Noel. 1998. Kosova: A Short History. New York: New York University Press.

Pearson, Owen. 2005. Albania in Occupation and War: From Fascism to Communism, 1940-1945. London: I.B. Tauris.

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
100 / 1000

Latest Signatures

 • 17 December 2015100. Arieta Everett
  I support this petition
 • 17 November 201599. Dejona Barrera
  I support this petition
 • 09 November 201598. Blerta B
  I support this petition
 • 16 August 201597. Arber Z
  I support this petition
 • 10 August 201596. Esmeralda H
  I support this petition
 • 08 August 201595. Ermira D
  I support this petition
 • 15 July 201594. Ilir H
  I support this petition
 • 03 June 201593. Fisnik I
  I support this petition
 • 23 May 201592. Nora A
  I support this petition
 • 20 May 201591. Lala Cordova
  I support this petition
 • 15 March 201590. Dren P
  I support this petition
 • 07 March 201589. Ares S
  I support this petition
 • 27 February 201588. Lume H
  I support this petition
 • 22 December 201487. Bajram West
  I support this petition
 • 29 October 201486. Ramadan I
  I support this petition
 • 16 September 201485. Jeton R
  I support this petition
 • 21 June 201484. Gazmend A
  I support this petition
 • 16 May 201483. Majlinda Bean
  I support this petition
 • 28 April 201482. Ron S
  I support this petition
 • 20 April 201481. Albert J
  I support this petition
 • 13 April 201480. Shkelzen M
  I support this petition
 • 28 March 201479. Brikena Rowland
  I support this petition
 • 18 February 201478. Adrian D
  I support this petition
 • 08 February 201477. Enver R
  I support this petition
 • 09 January 201476. Ron K
  I support this petition
 • 03 January 201475. Betim S
  I support this petition
 • 19 November 201374. Besfort K
  I support this petition

browse all the signatures

Information

Isabel WattsBy:
International PolicyIn:
Petition target:
Isa Mustafa, kryetar i Komunлs sл Prishtinлs (Mayor, Municipality of Prishtina)

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets