nхies kirбlyt йs fйrfias rudast sign now

NХIES KIRБLYT, FЙRFIAS RUDAST!
PETICIУ

A felъjнtott Rudas gyуgyfьrdх esйlyegyenlхsйgi, gazdasбgossбgi, turisztikai йs kulturбlis-hagyomбnyхrzйsi szempontokat egyarбnt figyelembe vevх optimбlis hasznosнtбsa kapcsбn kialakult tбrsadalmi vitбban javasoljuk a Fхpolgбrmesteri hivatal, valamint a Budapest Gyуgyfьrdх йs Hйvizei Rt. szбmбra, йs alбнrбsunkkal tбmogatjuk az alбbbiakat:

1) a Rudas gyуgyfьrdх хrizze meg hagyomбnyosan kialakult vendйgkцrйt йs nyitvatartбsi rendjйt, azaz (az йjszakai koedukбlt fьrdйs, a hйtvйgi csalбdi napok, йs alkalmi rendezvйnyek kivйtelйvel) tovбbbra is elsхsorban a fйrfi-kцzцnsйg elхtt бlljon nyitva.

2) a nхi kцzцnsйg jogos йs mйltбnyos, piacilag is szбmottevх igйnyeinek a kiszolgбlбsбra, az esйlyegyenlхsйgrхl szуlу tцrvйny szellemйben, a jelenleg vбltott napos rendszerben mыkцdх Kirбly gyуgyfьrdх a felъjнtбsбt kцvetхen vбljйk nхi hasznбlatъ fьrdхvй (a Rudasйhoz hasonlу mйrtйkы koedukбlt fьrdйsi lehetхsйggel)

3) az elхzх pont megvalуsнtбsбt megelхzх, бtmeneti idхszak alatt a Rudas gyуgyfьrdх felvбltva fogadjon nхi йs fйrfi vendйgeket, a kiterjedt piackutatбsok sorбn felmйrt, valуs igйnyek arбnyбban.

INDOKLБS

A tusarok.org internetes oldal fуruma бltal kezdemйnyezett petнciу 2005. decemberйben valуs tбrsadalmi problйmбra irбnyнtotta rб a figyelmet. Egyйrtelmыvй tette, hogy a minden бllampolgбr elemi йrdekйt kйpezх nemek kцzцtti egyenjogъsбgйrt nem elйg csak az olyan legkirнvуbb estekben kьzdenьnk, mint a munkahelyi diszkriminбciу vagy a csalбdon belьli erхszak - de a hйtkцznapi йlet olyan csekйlyebb horderejы (бm a bevett felfogбst legalбbb annyira befolyбsolу) terьletein is maximбlisan йrvйnyre kell azt juttatnunk, mint amilyen a gхzfьrdхk hasznбlata. A problйma jogi szemszцgbхl legkйzenfekvхbbnek tыnх megoldбsa, a koedukбciу, azonban tцbb szempontbуl kivitelezhetetlen йs nem kнvбnatos.

Egyrйszt a kьlцnbцzх nemыek fьrdхruha nйlkьli kцzцs fьrdхzйse sem a kellх tбrsadalmi elfogadottsбggal, sem pl. a skandinбv orszбgokra jellemzх tцrtйnelmi hagyomбnyokkal nem bнr. Ha pedig a koedukбciу a kцtelezх fьrdхruha - viselet bevezetйsйt vonnб maga utбn, az gyakorlatilag йlvezhetetlennй tennй a gхzfьrdхk nyъjtotta szolgбltatбsok nagy rйszйt, a csalбdi fьrdхzйssel a tцrцkfьrdх meditatнv jellege tыnne el, йpнtйszeti pуtmegoldбsok vбllnak szьksйgessй a koedukбciу mбs igйnyeinek megfelelхen. A Rudas йs a Kirбly, akбrcsak az art-mozik, mбr mйretьknйl fogva is csupбn egy rйtegigйny kielйgнtйsйre alkalmasak, ezйrt piaci szempontbуl sem reбlis, hogy versenyre kelhetnйnek a nбluk nagyobb befogadуkйpessйgы koedukбlt gyуgyfьrdхinkkel (Szйchenyi, Lukбcs, stb.). Vйgьl, ha a koedukбciу rйvйn a Rudas megszыnne a fйrfigхzfьrdхk egyik utolsу hнrmondуja lenni, azбltal azt az unikбlis, idegenforgalmat generбlу kuriуzum jellegйt is jуrйszt elveszнtenй, ami az egyik fх turisztikai vonzerejйt adja.

Бm a jelenleg kнsйrleti jelleggel bevezetett vбltott napos rendszert sem tartjuk ideбlisnak. Ez ugyanis kiiktatja azt a fьrdхkultъra szerves rйszйt kйpezх spontaneitбst, amelynek rйvйn a lбtogatуk jelentхs rйsze nem elхre megtervezett programkйnt, hanem egy fбrasztу munkanap elхtt vagy utбn цtletszerыen tйr be a fьrdхbe. A Rudas az eddigi fйrfinapok alkalmбval is gyakorta elйrte a telнtettsйgi kьszцbцt, nem ritka a vбrakozбs a bejutбsra, ezйrt a koedukбlt fьrdх plussz bevйtelt generбlу hatбsбnak sincs semmifйle realitбsa. E megoldбs ugyanakkor elejйt veszi annak is, hogy a Rudas-fьrdх kцrй szйles tцrzskцzцnsйg szervezхdjцn (illetхleg a jelenlegi fennmaradjon), hiszen megnehezнti azt, hogy azok a barбti tбrsasбgok kцzцs idхpontot talбljanak, amelyek mindeddig a Rudasban szoktak цsszejбrni. Ezбltal a fьrdх csak a lecsupaszнtott kцzegйszsйgьgyi funkciуjбt хrzi meg, бmde elveszнti az ezzel azonos fontossбgъ kцzцssйgteremtх, szociбlis йletet gerjesztх szerepkцrйt. A "hely szellemйnek" йs szubkultъrбjбnak fokozatos elsorvadбsa pedig nemzeti цrцksйgьnk e felbecsьlhetetlen йrtйkйnek vonzуkйpessйgйt csцkkenti a budapestiek йs a turistбk szemйben egyarбnt, akiknek a nehezebben бttekinthetх йs elaprуzott nyitvatartбs szintйn gondokat okozhat. Vйgьl, a kьlцnbцzх nemы vendйgeknek a kiegйszнtх szolgбltatбsokkal kapcsolatos eltйrх igйnyeit sem lehet egyforma szнnvonalon, mindenkinek a megelйgedйsйre biztosнtani. Нgy ez a rendszer hosszъtбvon a vendйgek kцrйben kisebb elйgedettsйghez, йs нgy alacsonyabb lбtogatottsбghoz vezethet.

Amennyiben a nemi diszkriminбciу kikьszцbцlйsйnek a javaslatunkban foglalt mуdja elfogadбsra talбlna, a Kirбly йs a Rudas fьrdх йpнtйszeti йs mыemlйki йrtйkeinek, alapterьletйnek йs gyуgyvнzцsszetйtelйnek kцzel azonos jellemzхi garantбlhatnбk, hogy az бllampolgбrok e kйt csoportja, amely a gхzfьrdхk бldбsait a fenti okokbуl nem йlvezheti kцzцsen, a Budapest Gyуgyfьrdх йs Hйvizei Rt. Szolgбltatбsaiban kьlцnbцzх helyszнnen, de egyenlх idхtartamban йs azonos szнnvonalon rйszesьlhessen. (A kйt fьrdх vizei csak radon tartalomban kьlцnbцznek, a Rudas erхsebb radioaktivitбsa rбadбsul gyerekek йs terhes nхk szбmбra tцbbnyire ellenjavallott). Mivel a Kirбly fьrdх jelenleg felъjнtбs elхtt бll, a rekonstrukciу йpнtйszeti tervezйse sorбn a nхi kцzцnsйg specifikus igйnyeit (fokozottabb higiйnia, toalett, szolgбltatбsi specifikumok, stb.) is nagyobb mйrtйkig figyelembe lehetne venni.

Habбr a nхi fьrdхzйsnek jelenleg valуban nincsenek mйg olyan kialakult hagyomбnyai, mint a fйrfiaknбl, йs ez kezdetben talбn lбtogatottsбgi problйmбkat okozhat, egy idejekorбn elkezdett, cйlzott marketing- kampбny ezt a gondot is orvosolhatja: ne feledkezzьnk meg rуla, hogy a Rudasba jбrбs jelenlegi szokбsrendjйnek a kialakulбsбhoz is legalбbb 70 йvre volt szьksйg! Az itt vбzolt keretek kцzцtt lбtjuk csak biztosнtottnak azt, hogy az esйlyegyenlхsйg, a kulturбlis hagyomбnyхrzйs йs a gazdasбgossбg egyarбnt fontos, бm egymбssal szembe nem бllнthatу szempontjai azonos hangsъllyal йrvйnyesьljenek. Egy nхi fьrdхkultъra kialakнtбsa rйvйn ъj йrtйket teremthetьnk Budapesten - egy meglйvх йrtйk elveszнtйse nйlkьl, mikцzben Budapest mбs koedukбlt gyуgyfьrdхiben, йs a kijelцlt a kйt fьrdхben kijelцlt napokon a koedukбlt fьrdхzйs feltйtelei messzemenхen biztosнtottak maradnak. Javaslatunk megvalуsнtбsбval egy esйlyegyenlхbb, de egyben sokszнnыsйgйben annak eurуpai vonatkozбsban is egyedьlбllу, tйnyleges vonzerхt jelentх fьrdхvбrosi rangra emelhetjьk Budapestet.

[kцszцnjьk tбmogatу egyьttmыkцdйsйt йs alбнrбsбt! A 'name' feliratъ sorba valуdi йs teljes nevйt kйrjьk szerepeltetni. Kйrjьk kьldje tovбbb ezt a levelet ismerхseinek.]

No one has signed this petition yet

Marquita ZamoraBy:
Culture and SocietyIn:
Budapest Gyуgyfьrdх йs Hйvizei Rt.