Ne szбmoljбk fцl a civil rйszvйtelt! sign now

Ne szбmoljбk fцl a civil rйszvйtelt!
(civil szakйrtхk бllбsfoglalбsa)

Tavaly хsszel kerьltek nyilvбnossбgra a Kormбny tervei, amelyek az NCA visszafejlesztйse mellett a civil tбmogatбsi rendszer „halaszthatatlan йs sьrgхs бtalakнtбsбra” irбnyulnak, s ezzel az „йrtйkes” йs „nagyobb” civil szervezetek kormбnyzati tбmogatбsбt szeretnйk a jцvхben „hatйkonyabbб tenni”.

Tбjйkoztatjuk a civil szervezeteket, civil kollйgбkat, hogy a fenti бtalakнtбs elsх szakasza sajnos vйgbement: a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) 2011. йvi forrбsбt 7 milliбrd forintrуl 3,5 milliбrd forintra vбltoztattбk, majd a mбrciusi zбrolбsok kцvetkeztйben 2,7 milliбrd forintra csцkkentettйk. Mнg ezen цsszegre majd 15 000 pбlyбzat esik, addig idйn йv elejйn konkrйt dцntйs szьletett arrуl is, hogy a kormбnyzat – pбlyбzat nйlkьl, nem tudhatу szempontok szerint, a nyilvбnossбg kizбrбsбval - 200 kцzhasznъ civil szervezetet цsszesen 6,5 milliбrd forint mыkцdйsi tбmogatбsban rйszesнtett a minisztйriumi kцltsйgvetйseken keresztьl. Azt eleddig nem tudhattuk, hogy konkrйtan kik is a kormбnyzatnak „йrtйkes” йs „nagyobb” civil szervezetek, s azt most sem tudjuk, hogy minek alapjбn minхsьltek ilyennй! Normatнv tбmogatбsi szempontokat sem ismerьnk, de szubjektнvekrхl йs politikaiakrуl tudunk: azok lesznek a kivбlasztott tбmogatottak, akik a dцntйst hozу nйhбny kormбnyzati embernek tetszenek...
Az NCA 2003-ban йppen ennek az бtpolitizбlt, szubjektнv rendszernek a levбltбsбra kйszьlt. Az NCA azt cйlozta, hogy ne orszбggyыlйsi bizottsбgok -, йs ne is kormбnyzati hivatalok vezetхi dцntsenek kьlцnbцzх politikai szempontъ listбk mentйn a civil szervezetek tбmogatбsбrуl (legalбbb a mыkцdйsi cйlъ йs a civil szektorra irбnyulу programtбmogatбsokrуl ne!), hanem maguk a civil szektor kйpviselхi hatбrozhassanak egy цnkormбnyzati jellegы vбlasztott testьleti rendszerben az SZJA 1\%-бnak megfelelх nagysбgrendы civil tбmogatбsi forrбs felosztбsбrуl pбlyбzati ъton, a lehetх legnagyobb mйrtйkben normatнv feltйtelek szerint! Hйt йven бt mыkцdцtt is az NCA, amely 2010-re a civil szektor egyik meghatбrozу intйzmйnyйvй vбlt. Elsхsorban mыkцdйsi tбmogatбsai az elmъlt йvben mбr tнzezer(!) szervezethez jutottak el; йs szakmai programtбmogatбsai vбltak a civil vilбg цnszervezхdйsйnek, kьlkapcsolatainak йs tovбbbfejlesztйsйnek motorjбvб az elmъlt йvekben.

A teljes civil tбmogatбsi rendszer kцzpontosнtбsбt, visszaбllamosнtбsбt, ъjrapolitizбlбsбt (йrtsd: minden korбbbi tбrsadalmi elosztу йs egyeztetх mechanizmus kiiktatбsбt) jelzik a vбltozбsok. 2,7 milliбrd forint 15 000 pбlyбzуja йs 10 000 nyertese, illetve ennek nyilvбnos dцntйshozatala бll szemben 6,5 milliбrd forintnyi 200 szervezetre esх titokkal. Ha valami, hбt ez bizonyosan a civil tбmogatбsi rendszer kцzponti бllami ъjraszabбsa йs az NCA „hatйkonnyб tйtelйnek” elsх lйpйse. (A mбsodik lesz valуszнnыleg a Tanбcs megszьntetйse йs a Kollйgiumokban az бllam бltal delegбlt vagy felkйrt emberek tцbbsйgйnek biztosнtбsa – mint ahogy errхl a kormбnyzati megnyilatkozбsok mбr jelzйseket hordoznak.)

A civil rйszvйtel korбbbi fуrumai (a miniszterek mellett mыkцdх vйlemйnyezх йs tanбcsadу testьletek, az EU-s pбlyбzati rendszerek monitoring bizottsбgaiban civil jelenlйt, a co-management rendszerы (az йrintettek rйszvйtelйre йpнtх tбmogatбsi szisztйmбk, цnkormбnyzati civil fуrumok йs kerek-asztalok), a civil szolgбltatу kцzpontok az utуbbi egy йvben megszыntek, бtalakultak, kiьresedtek, s elvesztettйk civil kйpviseleti jellegьket. Vйlemйnyьnk szerint ezek a civil rйszvйteli йs szolgбltatу formбk – minden korбbbi mыkцdйsi hiбnyossбgaik ellenйre is – йrtйkes csatornбi voltak a civil йrdekйrvйnyesнtйsnek.

Kйrjьk mindazokat a civil szervezeteket, vezetхket йs szakйrtх kollйgбkat, akik szeretnйk megхrizni a Nemzeti Civil Alapprogram elmъlt hйt йvben kialakult йrtйkeit йs nem megszьntetni, hanem tovбbbfejleszteni a civil szervezetek rйszvйteli fуrumait, hogy csatlakozzanak хk is e felhнvбshoz.

Tudjuk, hogy sok civil szervezet fйl. Fйl a feketelistбra kerьlйstхl, fйl a szervezet nevйnek „megjegyzйsйtхl”, s a kellх pillanatban elszenvedhetх hбtrбnyoktуl. Ezйrt kйrjьk йs javasoljuk, hogy ha bбrmilyen szempont szerint nem kнvбnatos a szemйlyьkben tцrtйnх csatlakozбs, akkor egy jelige йs a szйkhely (telepьlйs) megadбsбval gyakorlatilag anonim mуdon, de mйgis egyedileg csatlakozzanak tiltakozбsunkhoz.

2011. бprilis 8.

Az elmъlt 20 йvben a civil vilбg kйrdйseivel foglalkozу szakйrtхk:

No one has signed this petition yet

Leonor CarneyBy:
TelecommunicationsIn: