"Mondj nemet az AKH 12-re!" sign now

Az alбbbi kiбltvбny majdnem megegyezik a Facebook hasonlу tбrgyъ csoportjбnak oldalбn olvashatуval.

Az MTA Magyar Nyelvi Bizottsбga tervezi a Magyar Helyesнrбs Szabбlyainak (AKH) 12-ik kiadбsбt. Ennek rйszleteiről szбmol be Zsadon Bйla itt: http://index.hu/kultur/korrektor/akh12/ (ezt jу lenne elolvasni, mielőtt Цn alбнrja a petнciуt). Ъgy tudjuk, Zsadon нrбsa уta a helyzet csak romlott, a bizottsбg ъjabb ad hoc vбltoztatбsok bevezetйsйt tervezi, mikцzben mereven elzбrkуzik a szabбlyzat teljes ъjraszerkesztйsйtől.

Бllбspontunk szerint alapvető szьksйg lenne a kцvetkezőkre:
1. Kivenni a helyesнrбsbуl a nem helyesнrбsi kйrdйsek szabбlyozбsбt (pl. hogy mely szуalak нrhatу le).
2. A helyesнrбsi szabбlyzat csak minimбlis esetben hivatkozzon nyelvtani kategуriбkra, ezekre is adjon laikusok szбmбra is jуl alkalmazhatу meghatбrozбsi teszteket. Semmikйppen se hivatkozzon olyan nyelvtani kategуriбkra, mely kйpzett nyelvйszek szбmбra sem vilбgosak, ill. el nem fogadhatуk.
3. Vбltozzon meg a szabбlyzat szerkezete. Szьksйg van egy preambulumra, mely tisztбzza a helyesнrбs hatбskцrйt. Szьksйg van a helyesнrбs elveinek kimondбsбra, hierarchiбjuk tisztбzбsбra йs a konkrйt szabбlyok ezekből valу levezetйsйre.
4. A szabбlyzat legyen hбrom szintű: iskolai, бltalбnos йs szakmai (tipogrбfusok, szerkesztők szбmбra). Az iskolai helyesнrбs-oktatбs cйlja a kommunikбciуs kompetencia fejlesztйse, ne a szabбlyok bebiflбztatбsa legyen. Az iskolai szabбlyzat megfogalmazбsa feleljen meg egy iskolбs gyerek szintjйnek.
5. A szabбlyzat engedjen meg alternatнv нrбsmуdokat a kommunikбciуs szбndйk egyйrtelműbb kifejezйsйre, ill. az olvashatуsбg megkцnnyнtйsйre.
6. A szabбlyzatot nyelvйszek йs valуdi kutatбsi eredmйnyekre йpнtve kйszнtsйk.
7. A szabбlyzat elfogadбsбt szйleskцrű, nyilvбnos vita előzze meg.

A jelenlegi helyesнrбsi szabбlyzat toldozgatбsa-foldozgatбsa nem йrdeke a magyar tбrsadalomnak. Az ъj szabбlyok bevezetйse megnehezнti a korбbbi szabбlyokat jуl ismerők dolgбt, ugyanakkor nem kцnnyнti meg a helyesнrбs elsajбtнtбsбt a nehйzsйgekkel kьzkцdők szбmбra.

No one has signed this petition yet

Angelica HoustonBy:
School and EducationIn: