Manje reklama - vie programa sign now

U tijeku je Europsko prvenstvo u nogometu. I ove godine, kao i prethodnih, Hrvatska radio-televizija prenosi utakmice koje, s manjim ili većim zadovoljstvom, gledamo. Međutim, izgleda da nekima u HRT-u nije jasno kako prijenos nogometne utakmice (kao i bilo kojih drugih sportskih priredbi) ne počinje onog trenutka kada sudac da znak da igra moe početi, već on uključuje i intoniranje himni drava koje te reprezentacije predstavljaju (a događa se da tijekom toga komentatori ne prestaju pričati), te popis igrača i njihov raspored na terenu. No, kako HRT ima "obaveze prema sponzorima", nakon odsviranih himni obično uslijedi blok reklama, koji obično zavri u onom trenutku kada igrači izvode početni udarac, a ako imamo sreće, dogodi se da vidimo popis rezervnih igrača. Da ne napominjemo to kako se zna dogoditi da prijenos drugog poluvremena počne s pola minute, pa čak i minutom zakanjenja (kao to smo imali prilike vidjeti u nedavnom prijenosu utakmice Austrija - Hrvatska). Ovo nije izolirani primjer, već dio jednog dugog kontinuiteta.

Na kraju, spomenimo jo Zakon o elektroničkim medijima (NN 122/03), u kojem je jasno određeno kako "trajanje oglaavanja ne smije prijeći 12 minuta u jednom satu programa i 15\% ukupnoga dnevnog trajanja programa koji se objavljuje na dravnoj ili regionalnoj razini" (čl. 19, točka 1), te da "u televizijskim programima koji se sastoje od autonomnih dijelova, ili u sportskim programima i slično strukturiranim događajima i izvedbama koji idu u intervalima, oglaavački i spotovi teletrgovine će se objavljivati između dijelova ili u stankama programa koji se prenosi" (čl. 19, točka 4). Kristalno je jasno da HRT kri zakon u obje navedene točke.

Neshvatljiva je, dakle, potreba HRT-a da gomila novac, unatoč tome to je javna ustanova i to se financira iz dravnog proračuna, te da prekomjernim emitiranjem reklama nanosi tetu svome programu i kri zakon. Jesu li ti dodatni novci doista potrebni?

Stoga traimo: manje reklama i očitovanje odgovornih. Moe i pred sudom.

No one has signed this petition yet

Roberta MoralesBy:
TelecommunicationsIn: