Manje reklama, a vie programa sign now

U tijeku je Europsko nogometno prvenstvo u nogometu. I ove godine, kao i prethodnih, Hrvatska radio-televizija prenosi utakmice koje, s manjim ili vecim zadovoljstvom, gledamo. Medjutim, izgleda da nekima u HRT-u nije jasno kako prijenos nogometne utakmice (kao i bilo kojih drugih sportskih priredbi) ne pocinje onog trenutka kada sudac da znak da igra moze poceti, vec on ukljucuje i intoniranje himni drzava koje te reprezentacije predstavljaju (a dogadja se da tijekom toga komentatori ne prestaju pricati), te popis igraca i njihov raspored na terenu. No, kako HRT ima "obaveze prema sponzorima", nakon odsviranih himni obicno uslijedi blok reklama, koji obicno zavrsi u onom trenutku kada igraci izvode pocetni udarac, a ako imamo srece, dogodi se da vidimo popis rezervnih igraca. Da ne napominjemo to kako se zna dogoditi da prijenos drugog poluvremena pocne s pola minute, pa cak i minutom zakasnjenja (kao sto smo imali prilike vidjeti u nedavnom prijenosu utakmice Austrija - Hrvatska). Ovo nije izolirani primjer, vec dio jednog dugog kontinuiteta.

Na kraju, spomenimo jos Zakon o elektronickim medijima (NN 122/03), u kojem je jasno odredjeno kako "trajanje oglasavanja ne smije prijeci 12 minuta u jednom satu programa i 15\% ukupnoga dnevnog trajanja programa koji se objavljuje na drzavnoj ili regionalnoj razini" (cl. 19, tocka 1), te da "u televizijskim programima koji se sastoje od autonomnih dijelova, ili u sportskim programima i slicno strukturiranim dogadjajima i izvedbama koji idu u intervalima, oglasavacki i spotovi teletrgovine ce se objavljivati izmedju dijelova ili u stankama programa koji se prenosi" (cl. 19, tocka 4). Kristalno je jasno kako HRT krsi zakon u obje navedene tocke.

Neshvatljiva je, dakle, potreba HRT-a da gomila novac, unatoc tome sto je javna ustanova i sto se financira iz drzavnog proracuna, te da prekomjernim emitiranjem reklama nanosi stetu svome programu i krsi zakon. Jesu li ti dodatni novci doista potrebni?

Stoga trazimo: manje reklama i ocitovanje odgovornih. Moe i pred sudom.

Sign with Facebook sign_with_twitter

Sign with Facebook sign_with_twitter

No one has signed this petition yet

Deborah WadeBy:
People and OrganizationsIn: