Kundлr rregulloreve dhe vendimeve tл institucioneve tл Republikлs sл Kosovлs qл synojnл tл ndalojnл mbajtjen e mbulesлs islame nл institucione arsimore tл Kosovлs sign now

Tл nderuar drejtues tл institucioneve tл Republikлs sл Kosovлs,

Marrл shkas nл rastet e fundit qл kanл ndodhur nл komuna tл ndryshme tл Kosovлs, pлrkatлsisht pлrjashtimi i femrave muslimane me mbulesл nga shkolla dhe mos lejimi i tyre tл vijojnл mлsimin, ka bлrл qл ne si qytetarл tл jemi shumл tл indinjuar. Me зrast ne protestojmл duke kлrkuar qл tл mos i mohohet e drejta pлr shkollim asnjл qytetareje tл Kosovлs.

Nл njл udhлzim Administrativ tл Ministrisл sл Arsimit Shkencлs dhe Teknologjisл, nr.7/2009, nenin 4, si dhe nл rregulloren e miratuar pak ditл mл parл nga KK i Prishtinлs, ndлr tл tjera ceket se ndalohen simbolet/uniformat fetare nл shkollat fillore dhe ato tл mesme. Shumл qartл njл ndalesл e tillл do t i vinte femrat muslimane nл mes tл njл zgjedhje shumл tл veshtirл, midis edukimit dhe besimit tл tyre, tл dyja kлto shumл tл rлndлsishme pлr jetлn e tyre. Duhet cekur se mbulesa e kokлs nuk лshtл simbol, por лshtл njл pjesл e identitetit te saj; akt i adhurimit nл Islam dhe muslimanet tл cilat e mbajnл atл, e bлjnл me qлllim tл pлrmbushjes sл urdhлrit tл Zotit. Duke i vлnл ato para kлsaj zgjedhjeje, shumica nga to do tл vendosnin ta linin shkollлn sesa tл vepronin nл kundлrshtim me fenл e tyre. Njл veprim i tillл do te зonte nл mohimin e tл drejtave tл femrave muslimane pлr edukim dhe punлsim, tл dyja kлto tл garantuara me shumл traktate e konventa ndлrkombлtare tл tл drejtave tл njeriut dhe poashtu me kushtetutлn e Republikлs sл Kosovлs.

Njл akt i tillл diskriminues do ti frustлronte jo vetлm komunitetin musliman nл Kosovл dhe jashtл saj, por tл gjithл ata qл proklamojnл mbrojtjen e tл drejtave tл njeriut.

Ajo qл ne po kerkojmл лshtл ti lejohet gjithsecilit ruajtja e identitetit tл tij dhe jo mbajtja e simboleve fetare dhe tл mos i mohohen askujt tл drejtat elementare tл njeriut.

Duke e nлnshkruar kлtл peticion ju po e forconi kлtл pлrpjekje pлr arritjen e respektimit tл tл drejtave dhe identitetit tл зdo qytetari tл Kosovлs.

Ky peticion do tл prezentohet edhe nл instanca ndлrkombлtare nлse nuk has nл mirлkuptimin e institucioneve tona.

Ju lutem nлnshkruani dhe dлrgojani edhe tл tjerлve.

No one has signed this petition yet

Adrienne ReevesBy:
Transport and infrastructureIn: