Felelхssйg a kolontбri vцrцsiszap katasztrуfa kйrdйsйben sign now

"A Nemzeti Nyomozу Iroda munkatбrsai a hйtfхn reggeli уrбkban elхбllнtottбk, majd хrizetbe vettйk Bakonyi Zoltбnt, a Mal Zrt. cйgvezetхjйt. A fйrfit az iszapkatasztrуfбval цsszefьggйsben tцbb ember halбlбt okozу kцzveszйlyokozбssal йs kцrnyezetkбrosнtбssal gyanъsнtjбk - kцzцlte hйtfх dйlutбn a rendхrsйg. Bakonyi kihallgatбsa a rendхrsйgi kцzlemйny szerint folyamatban van. A rendхrsйg elхterjesztйst tesz az elхzetes letartуztatбsba helyezйsйre.

A Bьntetх Tцrvйnykцnyv szerint kцzveszйlyokozбst az kцvet el, aki "бrvнz okozбsбval, robbanу, sugбrzу avagy mбs anyag, energia vagy tыz pusztнtу hatбsбnak kivбltбsбval kцzveszйlyt idйz elх, vagy a kцzveszйly elhбrнtбsбt, avagy kцvetkezmйnyeinek enyhнtйsйt akadбlyozza". A bьntetйs цt йvtхl hъsz йvig terjedх, vagy akбr йletfogytig tartу szabadsбgvesztйs, ha a kцzveszйlyokozбs egy vagy tцbb ember halбlбt idйzi elх. Ha az emberek halбlбt elхidйzх kцzveszйlyokozбst gondatlansбgbуl kцvetik el, akkor a bьntetйs kettхtхl nyolc йvig terjedх szabadsбgvesztйs.

Szintйn kettхtхl nyolc йvig terjedх szabadsбgvesztйst lehet kiszabni kцrnyezetkбrosнtбsйrt, ha valaki "a fцldet, a levegхt, a vizet, az йlхvilбgot, valamint azok цsszetevхit jelentхs mйrtйkы szennyezйssel vagy mбs mуdon olyan mйrtйkben kбrosнtja, hogy annak termйszetes vagy korбbbi бllapota nem бllнthatу helyre". Ha a korбbbi бllapot beavatkozбssal helyreбllнthatу, цt йv a kцrnyezetkбrosнtбsйrt kiszabhatу bьntetйs felsх hatбra. A bьntetйs az elsх esetben legfeljebb hбrom, a mбsodik esetben legfeljebb kйt йv, ha a kцrnyezetkбrosнtбst gondatlansбgbуl kцvetik el."
(forrбs: index.hu)

Bakonyi Zoltбnt minden bizonnyal felelхssйg terheli, hiszen annak a cйgnek a vezetхje, amelynek a tбrozуjбbуl elszabadult a halбlos бldozatokat is kцvetelх lъgos бr.
Azonban nem lehet elmenni szу nйlkьl amellett sem, hogy e cйg megnyitбsбt йs - a katasztrуfбig terjedх idхben - mыkцdйsйt tцbb hatуsбg, бllami felьgyeleti йs kцzigazgatбsi szerv engedйlyezte йs felьgyelte, mindennemы kifogбsok nйlkьl.
Ha Bakonyi Zoltбnt felelхssйg terheli, mint a cйg vezetхjйt, akkor azoknak a hatуsбgoknak, бllami felьgyeleti йs kцzigazgatбsi szerveknek a vezetхit is ugyanez a felelхssйg terheli a kialakult katasztrуfбйrt.
Aki egyetйrt azzal, hogy nem csak a cйg vezetхjйt, hanem a hatуsбgok, бllami felьgyeleti йs kцzigazgatбsi szervek vezetхit is felelхssйg terheli a katasztrуfбйrt, az kйrem нrja alб ezt a levelet.

No one has signed this petition yet

Lilly CantrellBy:
City LifeIn: